Klimopbloemen met vlieg

Klimop bloeit op

De Natuurkalender
8-AUG-2011 - De verwachtingsmodellen van De Natuurkalender geven aan dat rond deze tijd de eerste klimopplanten in bloei komen. De komende weken zoemt het rondom klimop van de insecten.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De verwachtingsmodellen van De Natuurkalender geven aan dat rond deze tijd de eerste klimopplanten in bloei komen. De komende weken zoemt het rondom klimop van de insecten.

Distelvlinder op bloeiende klimop (foto: Kars Veling)Dit is het moment dat een bijzonder populaire tuinplant in bloei komt. De verwachting is dat op 14 augustus de eerste vijf procent van de waarnemingen van bloeiende klimopplanten is doorgegeven. De helft van de eerste waarnemingen verwachten we op 13 september bereikt te hebben. Dit is een week eerder dan vroeger, de periode 1940 tot en met 1968, niet zo’n groot verschil dus. De afgelopen tien jaren bloeide klimop ook maximaal anderhalve week eerder of anderhalve week later dan dit jaar. Alleen 2007 was echt veel vroeger, toen klimop gemiddeld al op 28 augustus voor het eerst bloeide. De reden daarvoor was dat 2007 een recordwarm jaar was, vooral de eerste helft van 2007 was uitzonderlijk warm. De eerste helft van 2011 is vrij zacht verlopen, maar niet zo uitzonderlijk warm als 2007. Blijkbaar heb je echt een uitzonderlijk warm jaar nodig wil klimop echt eerder bloeien.

Klimop is een door mensen èn dieren gewaardeerde plant. Wij waarderen de plant vooral om zijn altijd aanwezige en altijd groene bladeren. Veel dieren waarderen de plant omdat hij een goede schuilplaats biedt, bijvoorbeeld gedurende de nacht of tegen de elementen. Vogels bouwen er graag hun nesten in. Klimop wordt ook gewaardeerd om zijn nectar. De komende tijd kunnen we daardoor genieten van alle insecten: vlinders, bijen, zweefvliegen en wat dies meer zij. Zij komen af op het heerlijke zoete goedje dat de komende tijd in overvloed aanwezig is. Vooral op mooie, zonnige dagen is het een drukte van jewelste bij de bloemen van de klimop en gonst het van het gezoem van alle bijen en andere insecten. En begin volgend jaar worden de besjes gegeten door vogels. Eet ze niet zelf, want ze zijn giftig. Gelukkig zijn ze ook niet lekker, dat maakt het gemakkelijker om er vanaf te blijven.

>> Geef uw eerste bloeiende klimop door aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Kars Veling, De Vlinderstichting