Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley
Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley
Sport en Voeding, een wereld te winnen - Food Valley
Create successful ePaper yourself
Turn your PDF publications into a flip-book with our unique Google optimized e-Paper software.
ISBN 978-9081609340<br />
Where food ideas grow <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation Insights<br />
9 7 8 9 0 8 1 6 0 9 3 4 0<br />
<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding:<br />
e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>
Goede voeding is voor spor<strong>te</strong>rs net zo<br />
belangrijk als regelmatig train<strong>en</strong>.<br />
<strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation Insights
<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding:<br />
e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong><br />
<strong>Sport</strong>voeding is aan e<strong>en</strong> opmars bezig. War<strong>en</strong> sportdrank<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> er 10 jaar geled<strong>en</strong> vooral voor topspor<strong>te</strong>rs,<br />
<strong>te</strong>g<strong>en</strong>woordig do<strong>en</strong> ook s<strong>te</strong>eds meer ama<strong>te</strong>urs er hun voordeel<br />
mee. Tegelijkertijd neemt de k<strong>en</strong>nis over nutriënt<strong>en</strong>,<br />
hun gezondheidseffect<strong>en</strong> <strong>en</strong> hun invloed op de productkwali<strong>te</strong>it<br />
toe.<br />
Er ligg<strong>en</strong> in deze ca<strong>te</strong>gorie veel kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling,<br />
maar Nederlandse bedrijv<strong>en</strong> b<strong>en</strong>utt<strong>en</strong> die<br />
nog weinig. De stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> organiseerde daarom<br />
sam<strong>en</strong> met Oost NV <strong>en</strong> Health <strong>Valley</strong> op 28 oktober het op<strong>en</strong><br />
innovatie seminar: ‘<strong>Sport</strong> <strong>en</strong> voeding: e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>.’<br />
Deze publicatie geeft de hoog<strong>te</strong>punt<strong>en</strong> van de bije<strong>en</strong>komst<br />
weer. Ze gaat in op <strong>wereld</strong>wijde markttr<strong>en</strong>ds <strong>en</strong> op het verband<br />
tuss<strong>en</strong> voeding <strong>en</strong> sportprestaties. Ook de behoef<strong>te</strong>s<br />
van spor<strong>te</strong>rs kom<strong>en</strong> aan bod, ev<strong>en</strong>als <strong>te</strong>chnologieën voor<br />
productoptimalisatie. Twee organisaties die al actief zijn in<br />
de sportvoeding ver<strong>te</strong>ll<strong>en</strong> welke kans<strong>en</strong> zij hebb<strong>en</strong> gegrep<strong>en</strong>.<br />
De verhal<strong>en</strong> in deze publicatie sprek<strong>en</strong> voor zich: met sport<br />
<strong>en</strong> voeding is e<strong>en</strong> <strong>wereld</strong> <strong>te</strong> winn<strong>en</strong>. Voor spor<strong>te</strong>rs én<br />
fabrikant<strong>en</strong>.<br />
Roger van Hoesel<br />
direc<strong>te</strong>ur stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />
3
4<br />
Inhoudsopgave<br />
7 De man met de hamer <strong>te</strong> slim af<br />
15 Markttr<strong>en</strong>ds<br />
20 Et<strong>en</strong> om <strong>te</strong> pres<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />
27 Kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling<br />
30 Websi<strong>te</strong>s<br />
31 Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong>
De man met de hamer <strong>te</strong> slim af<br />
Topprestaties beginn<strong>en</strong> bij gezond et<strong>en</strong>, daarover zijn<br />
deskundig<strong>en</strong> het e<strong>en</strong>s. <strong>Sport</strong>ers die zich houd<strong>en</strong> aan de<br />
Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong> <strong>en</strong> waar nodig sport voeding <strong>en</strong><br />
supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> gebruik<strong>en</strong>, hebb<strong>en</strong> e<strong>en</strong> be<strong>te</strong>r uithoudingsvermog<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> blijv<strong>en</strong> langer fit.<br />
De <strong>en</strong>ergievoorraad in de spier<strong>en</strong> in<br />
de vorm van glycoge<strong>en</strong> is van invloed<br />
op de tijd waarin iemand e<strong>en</strong> langdurige<br />
zware lichamelijke inspanning<br />
volhoudt, bijvoorbeeld hard fiets<strong>en</strong>.<br />
En die <strong>en</strong>ergievoorraad wordt weer<br />
beïnvloed door de sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling van<br />
de voeding, zo concludeerd<strong>en</strong> onderzoekers<br />
Jonas Bergstrom <strong>en</strong> zijn<br />
collega’s in 1967*. Zij liet<strong>en</strong> neg<strong>en</strong><br />
gezonde vrijwilligers fiets<strong>en</strong> op e<strong>en</strong><br />
hometrainer totdat hun spier<strong>en</strong> ‘leeg’<br />
war<strong>en</strong>. Daarna gav<strong>en</strong> zij h<strong>en</strong> e<strong>en</strong> maaltijd<br />
rijk aan koolhydrat<strong>en</strong>, e<strong>en</strong> eiwit<br />
<strong>en</strong> vetrijke maaltijd (vergelijkbaar met<br />
het Atkinsdieet) of e<strong>en</strong> maaltijd met<br />
al deze voedingsstoff<strong>en</strong>. De koolhydraatgroep<br />
hield het fiets<strong>en</strong><br />
daarna het langs<strong>te</strong> vol.<br />
Bergstrom <strong>en</strong> zijn collega’s war<strong>en</strong><br />
pioniers in e<strong>en</strong> heel nieuw vakgebied:<br />
sport <strong>en</strong> voeding.<br />
Vandaag de dag zijn deskundig<strong>en</strong> het<br />
er over e<strong>en</strong>s dat goede voeding voor<br />
spor<strong>te</strong>rs net zo belangrijk is als regelmatig<br />
train<strong>en</strong>. Niet alle<strong>en</strong> voor het<br />
uithoudingsvermog<strong>en</strong> tijd<strong>en</strong>s e<strong>en</strong><br />
wedstrijd, maar ook voor e<strong>en</strong> sneller<br />
hers<strong>te</strong>l na e<strong>en</strong> inspanning <strong>en</strong> om<br />
blessures <strong>te</strong> voorkom<strong>en</strong>.<br />
* J. Bergstrom, L. Hermans<strong>en</strong>, E. Hultman, and B. Saltin (1967). Diet, muscle glycog<strong>en</strong> and physical<br />
performance. Acta Physiol. Scand. 71:140-150.<br />
6 7
Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong><br />
De dagelijkse kost van spor<strong>te</strong>rs<br />
voldoet in de eers<strong>te</strong> plaats aan de<br />
Richtlijn<strong>en</strong> Goede <strong>Voeding</strong>: gevarieerd,<br />
niet <strong>te</strong> veel <strong>en</strong> niet <strong>te</strong> weinig, volop<br />
gro<strong>en</strong><strong>te</strong>, fruit <strong>en</strong> brood, weinig trans<br />
<strong>en</strong> verzadigd vet, weinig alcohol <strong>en</strong><br />
weinig zout.<br />
Daarnaast zijn er specifieke maatregel<strong>en</strong><br />
die de gezondheid <strong>en</strong> het<br />
uithoudingsvermog<strong>en</strong> bevorder<strong>en</strong>.<br />
“Zo kun je voor de wedstrijd extra<br />
brandstof tot je nem<strong>en</strong> <strong>en</strong> tijd<strong>en</strong>s<br />
de wedstrijd zorg<strong>en</strong> voor voldo<strong>en</strong>de<br />
vocht <strong>en</strong> behoud van glycoge<strong>en</strong> in<br />
de spier<strong>en</strong>. Na de wedstrijd gaat het<br />
om het aanvull<strong>en</strong> van vocht<strong>te</strong>kort<br />
<strong>en</strong> <strong>en</strong>ergievoorrad<strong>en</strong>, <strong>en</strong> om het<br />
bevor der<strong>en</strong> van spierhers<strong>te</strong>l”,<br />
ver<strong>te</strong>lt professor Gertjan Schaafsma,<br />
Lector <strong>Sport</strong>, <strong>Voeding</strong> <strong>en</strong> Leefstijl aan<br />
de Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong>.<br />
Wet<strong>en</strong>schappelijk bewez<strong>en</strong><br />
Isotone sportdrank<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong> voor<br />
e<strong>en</strong> snelle aanvulling van e<strong>en</strong> vocht<br />
Effectief voor spor<strong>te</strong>rs<br />
Bewez<strong>en</strong> effectief:<br />
- isotone sportdrank<strong>en</strong>,<br />
met 6 - 8% koolhydrat<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> elektrolyt<strong>en</strong><br />
- hers<strong>te</strong>ldrank<strong>en</strong><br />
met amino zur<strong>en</strong>,<br />
di- <strong>en</strong> tripeptides<br />
- buffer<strong>en</strong>de middel<strong>en</strong>,<br />
zoals natriumbicarbonaat<br />
- cafeïne<br />
Mogelijk effectief:<br />
- vitamine D<br />
- antioxidant<strong>en</strong><br />
- choline<br />
- creatine<br />
- pre- <strong>en</strong> probiotica<br />
- aminozur<strong>en</strong> met vertak<strong>te</strong><br />
ket<strong>en</strong>s: leucine, isoleucine<br />
<strong>en</strong> valine<br />
- zwavelhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong><br />
(wei)<br />
- tryptofaanhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong><br />
(wei)<br />
- eiwitt<strong>en</strong> rijk aan arginine<br />
(soja)<br />
- n-3 vetzur<strong>en</strong> (vis)<br />
Glycoge<strong>en</strong>voorraad in de spier<strong>en</strong> <strong>en</strong> tijd tot aan uitputting in relatie tot sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling van<br />
de voeding. Bron: Bergstrom et al (1967).<br />
0 15 30 45 60 75 90 105 120 135 150 165 180<br />
Tijd tot uitputting (in minut<strong>en</strong>)<br />
8<br />
9<br />
Glycoge<strong>en</strong>voorraad (g/100g spierweefsel)<br />
3,5<br />
3,0<br />
2,5<br />
2,0<br />
1,5<br />
1,0<br />
0,5<br />
3,31 g<br />
1,75 g<br />
0,63 g<br />
<strong>Voeding</strong>:<br />
56,9 min<br />
Hoog gehal<strong>te</strong> koolhydrat<strong>en</strong><br />
Gem<strong>en</strong>gd<br />
Atkins<br />
113,6 min<br />
166,5 min
<strong>te</strong>kort <strong>en</strong> hers<strong>te</strong>ldrank<strong>en</strong> br<strong>en</strong>g<strong>en</strong> de<br />
glycoge<strong>en</strong>voorraad in de spier<strong>en</strong> op<br />
peil. Tijd<strong>en</strong>s de Olympische Spel<strong>en</strong> in<br />
2004 werd<strong>en</strong> sportdrank<strong>en</strong> geïntroduceerd<br />
die naast koolhydrat<strong>en</strong> ook<br />
aminozur<strong>en</strong> <strong>en</strong> di <strong>en</strong> tripeptid<strong>en</strong><br />
bevatt<strong>en</strong>. Deze compon<strong>en</strong>t<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong><br />
voor e<strong>en</strong> nóg sneller hers<strong>te</strong>l van de<br />
glycoge<strong>en</strong>voorraad. Buffer<strong>en</strong>de middel<strong>en</strong><br />
help<strong>en</strong> verzuring in de spier<strong>en</strong><br />
<strong>te</strong>g<strong>en</strong> <strong>te</strong> gaan. “Daardoor treedt minder<br />
snel vermoeidheid op. Ophoping<br />
van melk zuur in het spierweefsel kan<br />
bov<strong>en</strong> di<strong>en</strong> leid<strong>en</strong> tot beschadiging<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> vochtophoping, wat zich uit in<br />
spierpijn”, aldus Schaafsma.<br />
Creatine zorgt mogelijk voor extra<br />
brandstof in de spier<strong>en</strong>. Het vermog<strong>en</strong><br />
bij explosieve sport<strong>en</strong> als voetbal of<br />
squash neemt daardoor toe. Cafeïne<br />
t<strong>en</strong> slot<strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>rt het conc<strong>en</strong>tratie<br />
<strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong> van de<br />
spor<strong>te</strong>r.<br />
Maar op de reservebank zitt<strong>en</strong> nog<br />
meer pot<strong>en</strong>tiële kandidat<strong>en</strong>. “Uit<br />
onderzoek kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer aan<br />
wijzing<strong>en</strong> dat vitamine D belangrijk<br />
is voor de spierfunctie <strong>en</strong> het afweersys<strong>te</strong>em.<br />
<strong>Sport</strong>ers met e<strong>en</strong> <strong>te</strong>kort aan<br />
vitamine D hebb<strong>en</strong> bijvoorbeeld e<strong>en</strong><br />
gro<strong>te</strong>re kans op infecties dan andere<br />
spor<strong>te</strong>rs. Vitamine Ddeficiëntie komt<br />
voor in alle lag<strong>en</strong> van de bevolking,<br />
vooral bij m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> met e<strong>en</strong> donkere<br />
huid <strong>en</strong> bij ouder<strong>en</strong>”, illustreert<br />
Schaafsma.<br />
Goede spijsver<strong>te</strong>ring<br />
Int<strong>en</strong>sief sport<strong>en</strong> leidt nogal e<strong>en</strong>s tot<br />
klacht<strong>en</strong> als misselijkheid <strong>en</strong> diarree,<br />
<strong>en</strong> tot e<strong>en</strong> gro<strong>te</strong>re kans op maagdarm<br />
<strong>en</strong> urineweginfecties. Pre <strong>en</strong> probiotica<br />
kunn<strong>en</strong> hieraan <strong>te</strong>gemoet<br />
kom<strong>en</strong>. “Er kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer aanwijzing<strong>en</strong><br />
dat deze stoff<strong>en</strong> de sam<strong>en</strong>s<strong>te</strong>lling<br />
<strong>en</strong> de activi<strong>te</strong>it van de darmflora<br />
gunstig beïnvloed<strong>en</strong>. Het staat<br />
vast dat in<strong>te</strong>racties tuss<strong>en</strong> darmflora<br />
<strong>en</strong> darmwand effect hebb<strong>en</strong> op het<br />
immuunsys<strong>te</strong>em. Dit kan conse qu<strong>en</strong>ties<br />
hebb<strong>en</strong> voor de weerstand <strong>te</strong>g<strong>en</strong><br />
darminfecties”, aldus Schaafsma.<br />
Hierbij moet opgemerkt word<strong>en</strong> dat<br />
de European <strong>Food</strong> Safety Authority<br />
(EFSA) vooralsnog negatief advies<br />
heeft uitgebracht over alle dossiers<br />
die zijn ingedi<strong>en</strong>d over het effect van<br />
pre <strong>en</strong> probiotica op de weerstand.<br />
Ook zwavelhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong> afkomstig<br />
uit wei <strong>en</strong> n3 vetzur<strong>en</strong> (vis)<br />
remm<strong>en</strong> mogelijk onts<strong>te</strong>king<strong>en</strong>.<br />
“Bij spor<strong>te</strong>rs is aangetoond dat<br />
consumptie van weieiwitt<strong>en</strong> de<br />
aanmaak van glutathion stimuleert.<br />
Glutathion heeft e<strong>en</strong> krachtige antioxidantwerking<br />
<strong>en</strong> kan onts<strong>te</strong>kingsprocess<strong>en</strong><br />
verminder<strong>en</strong>”, ver<strong>te</strong>lt de<br />
sportvoedingsdeskundige.<br />
Uit n3 vetzur<strong>en</strong> word<strong>en</strong> hormoonachtige<br />
stoff<strong>en</strong> gevormd die zorg<strong>en</strong><br />
voor e<strong>en</strong> lagere onts<strong>te</strong>kingsactivi<strong>te</strong>it<br />
in het lichaam dan overe<strong>en</strong>komstige<br />
verbinding<strong>en</strong> uit n6 vetzur<strong>en</strong>.<br />
Aangetoond is dat aminozur<strong>en</strong> met<br />
vertak<strong>te</strong> ket<strong>en</strong>s leucine, isoleucine<br />
<strong>en</strong> valine de aanmaak van eiwitt<strong>en</strong><br />
in de spier<strong>en</strong> stimuler<strong>en</strong>. Dat geldt<br />
vooral voor leucine. “Dit aminozuur<br />
blijkt e<strong>en</strong> trigger <strong>te</strong> zijn voor de eiwitsynthese<br />
in spier<strong>en</strong>”, aldus Schaafsma.<br />
Tryptofaanhoud<strong>en</strong>de eiwitt<strong>en</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />
het conc<strong>en</strong>tratievermog<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> argininerijke eiwitt<strong>en</strong> (uit soja)<br />
t<strong>en</strong> slot<strong>te</strong> zorg<strong>en</strong> mogelijk voor<br />
e<strong>en</strong> sneller <strong>en</strong> be<strong>te</strong>r hers<strong>te</strong>l van<br />
beschadigde weefsels.<br />
Spierschade voorkom<strong>en</strong><br />
Lev<strong>en</strong>smiddel<strong>en</strong><strong>te</strong>chnoloog Ronald<br />
Geerts, Technical Account Manager<br />
bij Van Eegh<strong>en</strong> Functional Ingredi<strong>en</strong>ts,<br />
beschouwt antioxidant<strong>en</strong> als e<strong>en</strong> onmis<br />
baar onderdeel van sport voeding:<br />
“Int<strong>en</strong>sieve inspanning leidt tot e<strong>en</strong><br />
to<strong>en</strong>ame van vrije radical<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />
oxidatieve stress in het lichaam. Aang<strong>en</strong>om<strong>en</strong><br />
wordt dat hierdoor schade<br />
wordt veroorzaakt in spierweefsel.”<br />
Veronder s<strong>te</strong>ld wordt dat antioxidant<strong>en</strong><br />
vrije radical<strong>en</strong> kunn<strong>en</strong> wegvang<strong>en</strong>.<br />
Er is op dit mom<strong>en</strong>t ech<strong>te</strong>r<br />
onvoldo<strong>en</strong>de bewijs dat antioxidant<strong>en</strong><br />
daadwerkelijk help<strong>en</strong> spierschade <strong>te</strong><br />
10 11
voorkom<strong>en</strong>. De EFSA heeft tot nu toe<br />
alle dossiers over antioxidant<strong>en</strong> afgewez<strong>en</strong>,<br />
omdat de effect<strong>en</strong> er van niet<br />
<strong>te</strong> karak<strong>te</strong>riser<strong>en</strong> zijn.<br />
Behalve bek<strong>en</strong>de antioxidant<strong>en</strong> als<br />
vitamine C <strong>en</strong> E <strong>en</strong> carot<strong>en</strong>oïd<strong>en</strong><br />
noemt Geerts ook e<strong>en</strong> aantal minder<br />
bek<strong>en</strong>de antioxidant<strong>en</strong> afkomstig uit<br />
fruit <strong>en</strong> plant<strong>en</strong>: flavonoïd<strong>en</strong>, proantho<br />
cyanidin<strong>en</strong> <strong>en</strong> anthocyanid<strong>en</strong>.<br />
Vermoeidheid aanpakk<strong>en</strong><br />
Als het aan Geerts ligt, gaat ook<br />
choline aanwezig in bijvoorbeeld<br />
lever <strong>en</strong> sojalecithine e<strong>en</strong> glansrijke<br />
toekomst <strong>te</strong>gemoet. “Choline is<br />
betrokk<strong>en</strong> bij de vorming van acetylcholine,<br />
e<strong>en</strong> neurotransmit<strong>te</strong>r die e<strong>en</strong><br />
rol lijkt <strong>te</strong> spel<strong>en</strong> bij het ontstaan van<br />
vermoeidheid. Wie supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> met<br />
choline slikt, heeft e<strong>en</strong> hoger gehal<strong>te</strong><br />
aan choline in het bloed. De eers<strong>te</strong><br />
studies wijz<strong>en</strong> op e<strong>en</strong> verband tuss<strong>en</strong><br />
de acetylcholine spiegel in het z<strong>en</strong>uws<strong>te</strong>lsel<br />
<strong>en</strong> het ontstaan van vermoeidheid.”<br />
E<strong>en</strong> hoger acetylcholinegehal<strong>te</strong><br />
zou vermoeidheid reducer<strong>en</strong>. De EFSA<br />
heeft vooralsnog negatief geadviseerd<br />
over claims die hierover gaan.<br />
Gebruiksgemak<br />
Volg<strong>en</strong>s Schaafsma is behalve het<br />
gezondheidseffect ook het gebruiksgemak<br />
van sportvoeding <strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />
belangrijk: “Conv<strong>en</strong>i<strong>en</strong>ce<br />
product<strong>en</strong> die zo min mogelijk<br />
be werkt zijn, maar wel lang houdbaar<br />
op kamer<strong>te</strong>mperatuur, daar heeft elke<br />
spor<strong>te</strong>r baat bij.”<br />
Er kom<strong>en</strong> s<strong>te</strong>eds meer<br />
aanwijzing<strong>en</strong> dat<br />
Vitamine D belangrijk<br />
is voor spierfunctie <strong>en</strong><br />
afweersys<strong>te</strong>em.”<br />
Positieve dopinguitslag<br />
voorkom<strong>en</strong><br />
Soms word<strong>en</strong> bij spor<strong>te</strong>rs<br />
verbod<strong>en</strong> middel<strong>en</strong> in de urine<br />
gevond<strong>en</strong>, <strong>te</strong>rwijl ze ge<strong>en</strong><br />
doping hebb<strong>en</strong> gebruikt. Dat<br />
kan kom<strong>en</strong> doordat ze vervuilde<br />
supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> hebb<strong>en</strong> geslikt.<br />
Het Nederlands Zekerheidssys<strong>te</strong>em<br />
voor <strong>Voeding</strong>ssupplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />
in de Topsport (NZVT)<br />
biedt spor<strong>te</strong>rs de grootst mogelijke<br />
garantie om goed door de<br />
doping<strong>te</strong>st <strong>te</strong> kom<strong>en</strong>.<br />
Het sys<strong>te</strong>em is e<strong>en</strong> initiatief<br />
van NOC*NSF, Natuur- <strong>en</strong><br />
GezondheidsProduct<strong>en</strong> Nederland<br />
(NPN) <strong>en</strong> de Dopingautori<strong>te</strong>it.<br />
Fabrikant<strong>en</strong> kunn<strong>en</strong> hun sportdrank<br />
of supplem<strong>en</strong>t lat<strong>en</strong><br />
<strong>te</strong>st<strong>en</strong> op de aanwezigheid van<br />
ruim 20 dopinggeduide stoff<strong>en</strong>,<br />
waaronder hormoonachtige<br />
substanties <strong>en</strong> stimulantia<br />
als efedra <strong>en</strong> amfetamines.<br />
Product<strong>en</strong> die voldo<strong>en</strong> aan<br />
de norm krijg<strong>en</strong> e<strong>en</strong> plaats op<br />
www.antidoping.nl/nzvt,<br />
met vermelding van de ge<strong>te</strong>s<strong>te</strong><br />
batch <strong>en</strong> contactgegev<strong>en</strong>s.<br />
Op dit mom<strong>en</strong>t staan op de<br />
si<strong>te</strong> ruim 100 product<strong>en</strong>. De<br />
Doping autori<strong>te</strong>it <strong>en</strong> NOC*NSF<br />
promot<strong>en</strong> de websi<strong>te</strong> onder<br />
spor<strong>te</strong>rs <strong>en</strong> vergoed<strong>en</strong>, onder<br />
bepaalde voorwaard<strong>en</strong>, NZVTgoedgekeurde<br />
supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />
aan topspor<strong>te</strong>rs.<br />
12 13
Markttr<strong>en</strong>ds<br />
Was sportvoeding vroeger voorbehoud<strong>en</strong> aan topspor<strong>te</strong>rs,<br />
<strong>te</strong>g<strong>en</strong>woordig grijp<strong>en</strong> ook ama<strong>te</strong>urs wel<br />
e<strong>en</strong>s naar e<strong>en</strong> sportdrank of <strong>en</strong>ergiereep. Ze hebb<strong>en</strong><br />
daarbij s<strong>te</strong>eds meer keus. E<strong>en</strong> aantal tr<strong>en</strong>ds<br />
<strong>en</strong> innovaties op e<strong>en</strong> rij.<br />
De ontwikkeling<strong>en</strong> in de sportvoeding<br />
bevind<strong>en</strong> zich in e<strong>en</strong> stroomver snelling.<br />
Het gezondheids bewust zijn van<br />
de consum<strong>en</strong>t groeit <strong>en</strong> daarmee ook<br />
de vraag naar product<strong>en</strong> voor bij het<br />
sport<strong>en</strong>. Fabrikant<strong>en</strong> kom<strong>en</strong> daarom<br />
s<strong>te</strong>eds vaker met innovaties, verkocht<br />
onder zowel Amerk<strong>en</strong> als priva<strong>te</strong><br />
label.<br />
Veel introducties<br />
“Tuss<strong>en</strong> november 2008 <strong>en</strong> oktober<br />
2010 heeft Innova Market Insights<br />
<strong>wereld</strong> wijd maar liefst 2.960 nieuwe<br />
product<strong>en</strong> in de ca<strong>te</strong>gorie sportvoeding<br />
opgespoord”, aldus El<strong>en</strong>a<br />
Groothuiz<strong>en</strong>, markt analis<strong>te</strong> bij Innova<br />
Market Insights. “Het gaat daarbij<br />
vooral om kant<strong>en</strong>klare sport <strong>en</strong><br />
<strong>en</strong>ergiedrank<strong>en</strong>, fitnessshakes <strong>en</strong><br />
14 15
<strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.” De mees<strong>te</strong> intro ducties<br />
vind<strong>en</strong> vooralsnog plaats in de<br />
Ver<strong>en</strong>igde Stat<strong>en</strong> <strong>en</strong> Japan.<br />
Ruim de helft van de innovaties is<br />
bedoeld om <strong>en</strong>ergievoorrad<strong>en</strong> in het<br />
lichaam aan <strong>te</strong> vull<strong>en</strong> (refuelling) <strong>en</strong><br />
het uithoudingsvermog<strong>en</strong> van de<br />
spor<strong>te</strong>r <strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Daarnaast<br />
zijn er product<strong>en</strong> die zich richt<strong>en</strong> op<br />
gewichtsmanagem<strong>en</strong>t, wellness <strong>en</strong><br />
maag, darm <strong>en</strong> levergezondheid<br />
(zie grafiek pagina 17).<br />
De mees<strong>te</strong> product<strong>en</strong> bevatt<strong>en</strong> extra<br />
nutriënt<strong>en</strong> als vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong>,<br />
aminozur<strong>en</strong> of creatine. Het<br />
gehal<strong>te</strong> aan zout, (trans)vet, suiker <strong>en</strong><br />
kunstmatige kleur <strong>en</strong> smaakstoff<strong>en</strong> is<br />
juist tot e<strong>en</strong> minimum beperkt.<br />
Functional drinks<br />
<strong>Sport</strong>drank<strong>en</strong> ontwikkel<strong>en</strong> zich s<strong>te</strong>eds<br />
meer tot e<strong>en</strong> functional drink. “Ze<br />
be vatt<strong>en</strong> bijvoorbeeld aminozur<strong>en</strong><br />
voor e<strong>en</strong> snel hers<strong>te</strong>l van spierweefsel<br />
na de inspanning, Lcarnitine om<br />
de vetverbranding <strong>te</strong> stimuler<strong>en</strong> of<br />
vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong> om het<br />
afweer sys<strong>te</strong>em e<strong>en</strong> oppepper <strong>te</strong><br />
gev<strong>en</strong>. Ook glucosamine <strong>en</strong> chrondroïtine<br />
voor gezonde gewricht<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> kraakbe<strong>en</strong> zijn populair”, ver<strong>te</strong>lt<br />
Groothuiz<strong>en</strong>.<br />
Behalve hypotone (laag koolhydraatgehal<strong>te</strong>),<br />
isotone (6 8% koolhydrat<strong>en</strong>)<br />
<strong>en</strong> hypertone (hoog koolhydraatgehal<strong>te</strong>)<br />
drank<strong>en</strong> duik<strong>en</strong> er s<strong>te</strong>eds<br />
meer tuss<strong>en</strong>vorm<strong>en</strong> op. “Je hebt bijvoorbeeld<br />
sportwa<strong>te</strong>rs met ge<strong>en</strong> of<br />
heel weinig calorieën. Daarnaast zijn<br />
er drank<strong>en</strong> gezoet met isomaltulose.<br />
Deze tandvri<strong>en</strong>delijke suiker levert<br />
ev<strong>en</strong>veel <strong>en</strong>ergie als ‘gewone’ suiker,<br />
maar wordt geleidelijker opg<strong>en</strong>om<strong>en</strong><br />
in het bloed. De stof heeft dus e<strong>en</strong> lage<br />
glycaemische index”, illustreert de<br />
marktanalis<strong>te</strong>.<br />
Introducties van sport <strong>en</strong> <strong>en</strong>ergievoeding in de <strong>wereld</strong> (juli 2009juni 2010),<br />
ingedeeld naar top vijf van positioneringca<strong>te</strong>gorieën. Bron: Innova Market Insights.<br />
16 17<br />
96<br />
80<br />
64<br />
48<br />
32<br />
16<br />
0<br />
78,0%<br />
16,0%<br />
Positionerings ca<strong>te</strong>gorie:<br />
11,2%<br />
Energie <strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong> 78,0%<br />
Gewichtsmanagem<strong>en</strong>t 16,0%<br />
Gezondheid/wellness 11,2%<br />
Maag-, darm- <strong>en</strong> lever gezondheid 10,6%<br />
Afweersys<strong>te</strong>em (supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>) 9,2%<br />
10,6%<br />
9,2%
Speciaal voor vrouw<strong>en</strong><br />
<strong>Sport</strong>drank<strong>en</strong> zijn populair bij e<strong>en</strong><br />
breed publiek. Toch word<strong>en</strong> ze vooral<br />
neergezet als product voor jonge,<br />
sportieve mann<strong>en</strong>. Volg<strong>en</strong>s Groothuiz<strong>en</strong><br />
komt daar verandering in:<br />
“E<strong>en</strong> fabrikant heeft al e<strong>en</strong> sportdrank<br />
speciaal voor vrouw<strong>en</strong> ontwikkeld,<br />
met extra foliumzuur, zink <strong>en</strong><br />
sel<strong>en</strong>ium <strong>en</strong> in e<strong>en</strong> verpakking die<br />
vrouw<strong>en</strong> aanspreekt. E<strong>en</strong> ander<br />
segm<strong>en</strong>t met groeipot<strong>en</strong>tie zijn<br />
sportdrank<strong>en</strong> voor kinder<strong>en</strong>.”<br />
Energierep<strong>en</strong> help<strong>en</strong> de brandstofvoorrad<strong>en</strong><br />
tijd<strong>en</strong>s <strong>en</strong> na inspanning<br />
aan <strong>te</strong> vull<strong>en</strong>. Ze bevatt<strong>en</strong> naar verhouding<br />
veel koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwit,<br />
<strong>en</strong> weinig vet <strong>en</strong> voedingsvezels.<br />
Sommige fabrikant<strong>en</strong> verrijk<strong>en</strong> hun<br />
product met vitamines <strong>en</strong> mineral<strong>en</strong>.<br />
Veel gebruik<strong>te</strong> eiwitt<strong>en</strong> zijn melkeiwitisolaat,<br />
calciumcaseïnaat, weieiwitconc<strong>en</strong>traat<br />
<strong>en</strong> sojaeiwitisolaat.<br />
Daarnaast zijn LCarnitine <strong>en</strong> creatine<br />
populair, ev<strong>en</strong>als de vezel inuline, het<br />
aminozuur glutamine <strong>en</strong> taurine e<strong>en</strong><br />
afgeleide van e<strong>en</strong> aminozuur.<br />
Spier<strong>en</strong> kwek<strong>en</strong><br />
“Fabrikant<strong>en</strong> van <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> b<strong>en</strong>adrukk<strong>en</strong><br />
in de communicatie voor<br />
al het hoge eiwitgehal<strong>te</strong>, bij vrouw<strong>en</strong><br />
‘goed voor e<strong>en</strong> strak lichaam’ <strong>en</strong> bij<br />
mann<strong>en</strong> om ‘snel spier<strong>en</strong> <strong>te</strong> kwek<strong>en</strong>’”,<br />
aldus Groothuiz<strong>en</strong>. Ook lowcarb<br />
claims kom<strong>en</strong> veel voor, ev<strong>en</strong>als de<br />
belof<strong>te</strong> dat het product helpt de<br />
prestaties <strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>.<br />
De marktanalis<strong>te</strong> ziet vooral groeipot<strong>en</strong>tie<br />
voor ‘natuurlijke’ <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong><br />
met (exotisch) fruit, met claims<br />
over de positieve effect<strong>en</strong> van antioxidant<strong>en</strong>.<br />
Ook het opwekk<strong>en</strong>de Zuid<br />
Amerikaanse plantje guarana kan<br />
<strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> extra aantrekkelijk<br />
mak<strong>en</strong> voor de consum<strong>en</strong>t.<br />
Fitnessshakes<br />
Poeders om fitnessshakes van <strong>te</strong><br />
mak<strong>en</strong>, bevatt<strong>en</strong> meestal weieiwitisolaat,<br />
omdat dit snel afbreekbaar<br />
is <strong>en</strong> alle aminozur<strong>en</strong> bevat die het<br />
lichaam nodig heeft. Poederfabrikant<strong>en</strong><br />
claim<strong>en</strong> hoofdzakelijk<br />
dat hun product e<strong>en</strong> hoog gehal<strong>te</strong> aan<br />
eiwit van goede kwali<strong>te</strong>it bevat, voor<br />
extra spierkracht <strong>en</strong> uithoudingsvermog<strong>en</strong>.<br />
“Crossbranding zou iets<br />
kunn<strong>en</strong> toevoeg<strong>en</strong> aan deze ca<strong>te</strong>gorie.<br />
D<strong>en</strong>k aan e<strong>en</strong> fabrikant van <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong><br />
die sam<strong>en</strong> met e<strong>en</strong> poederfabrikant<br />
e<strong>en</strong> reep met extra eiwitt<strong>en</strong><br />
ontwikkelt”, aldus Groothuiz<strong>en</strong>.<br />
<strong>Sport</strong>gels<br />
<strong>Sport</strong>gels bevatt<strong>en</strong> koolhydrat<strong>en</strong> in<br />
e<strong>en</strong> geconc<strong>en</strong>treerde vorm (65 70%).<br />
Deze zijn gemakkelijk onderweg <strong>te</strong><br />
consumer<strong>en</strong> <strong>en</strong> goed <strong>te</strong> ver<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Dat<br />
maakt ze bij uits<strong>te</strong>k geschikt voor bijvoorbeeld<br />
marathonlopers. <strong>Sport</strong>gels<br />
bevatt<strong>en</strong> ingrediënt<strong>en</strong> als antioxi<br />
dant<strong>en</strong>, vertak<strong>te</strong> ket<strong>en</strong>aminozur<strong>en</strong>,<br />
cafeïne, elektrolyt<strong>en</strong>, middellange<br />
ket<strong>en</strong>vetzur<strong>en</strong>, chroom <strong>en</strong> gins<strong>en</strong>g.<br />
Toekomst<br />
Groothuiz<strong>en</strong> verwacht dat vooral<br />
de ontwikkeling in sportwa<strong>te</strong>rs de<br />
kom<strong>en</strong>de jar<strong>en</strong> doorzet: “Ook de aandacht<br />
voor specifieke ingrediënt<strong>en</strong> bij<br />
sportdrank<strong>en</strong>, <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong> <strong>en</strong> sportgels<br />
neemt toe. Daarnaast groeit de<br />
populari<strong>te</strong>it van product<strong>en</strong> met e<strong>en</strong><br />
lage glycaemische index.”<br />
Voor alle soort<strong>en</strong> sportvoeding<br />
word<strong>en</strong> natuurlijk <strong>en</strong> duurzaam s<strong>te</strong>eds<br />
belangrijker. Ook de communicatie<br />
naar de consum<strong>en</strong>t krijgt s<strong>te</strong>eds meer<br />
aandacht. “Dat moet ook wel met e<strong>en</strong><br />
winkelaanbod dat binn<strong>en</strong> kor<strong>te</strong> tijd<br />
zo snel gegroeid is. Zo blijft de consum<strong>en</strong>t<br />
tuss<strong>en</strong> de bom<strong>en</strong> door het bos<br />
zi<strong>en</strong>”, aldus de marktanalis<strong>te</strong> .<br />
18 19
Et<strong>en</strong> om <strong>te</strong> pres<strong>te</strong>r<strong>en</strong><br />
De fundering moet goed zijn”<br />
E<strong>en</strong> belangrijk vertrekpunt<br />
voor voedingsstoff<strong>en</strong> zijn de<br />
Aanbevol<strong>en</strong> Hoeveelheid (AH),<br />
het Adequaat niveau van Inneming<br />
(AI) <strong>en</strong> de Aanvaardbare<br />
Bov<strong>en</strong>gr<strong>en</strong>s, <strong>te</strong>rm<strong>en</strong><br />
gedefinieerd door de Gezondheidsraad.<br />
Voor e<strong>en</strong> positief<br />
effect op de prestaties moet de<br />
inname van voedingsstoff<strong>en</strong><br />
binn<strong>en</strong> die gr<strong>en</strong>z<strong>en</strong> ligg<strong>en</strong>.<br />
Daar waar de RDA niet gedefinieerd<br />
is, zoals bij cafeïne,<br />
biedt wet<strong>en</strong>schappelijk<br />
onderzoek uitkomst.<br />
<strong>Sport</strong>voeding <strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong> ontwikkel<strong>en</strong> is één kant<br />
van de medaille. Er voor zorg<strong>en</strong> dat spor<strong>te</strong>rs ze ook<br />
gebruik<strong>en</strong> is de andere kant. Hoe vertaal je wet<strong>en</strong>schappelijke<br />
inzicht<strong>en</strong> naar de praktijk? Hoe overtuig je<br />
ze er van dat e<strong>en</strong> supplem<strong>en</strong>t effectief is? En hoe zorg je er<br />
voor dat ze de hamburgers lat<strong>en</strong> staan? E<strong>en</strong> sportdiëtist,<br />
e<strong>en</strong> trainer, e<strong>en</strong> voedingsbegeleider <strong>en</strong> e<strong>en</strong> topatleet<br />
gev<strong>en</strong> hun visie.<br />
Cafeïne kan het prestatievermog<strong>en</strong><br />
positief beïnvloed<strong>en</strong>,<br />
maar werkt averechts bij e<strong>en</strong><br />
<strong>te</strong> hoge inname.<br />
Ook sportspecifieke aspect<strong>en</strong><br />
spel<strong>en</strong> mee: moet de voeding<br />
de sprongcapaci<strong>te</strong>it vergrot<strong>en</strong><br />
of juist het hers<strong>te</strong>l bevorder<strong>en</strong>?<br />
Bij turners of hoogspringers<br />
ligt het acc<strong>en</strong>t op sprongkracht<br />
<strong>en</strong> daarmee op gewichtsmanagem<strong>en</strong>t,<br />
koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />
creatine. Duurspor<strong>te</strong>rs hebb<strong>en</strong><br />
vooral baat bij de bevordering<br />
van hers<strong>te</strong>l, met rehydratie,<br />
koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwitt<strong>en</strong>.<br />
Ook de omstandighed<strong>en</strong><br />
zijn van invloed op iemands<br />
voedingsbehoef<strong>te</strong>. Wie op<br />
gro<strong>te</strong> hoog<strong>te</strong> traint, heeft<br />
relatief veel antioxidant<strong>en</strong><br />
nodig. En Tour de France<br />
r<strong>en</strong>ners verbruik<strong>en</strong> zoveel<br />
<strong>en</strong>ergie dat ze de calorieën<br />
er niet aan kunn<strong>en</strong> et<strong>en</strong>. E<strong>en</strong><br />
r<strong>en</strong>ner als Michel Indurain begon<br />
daarom gewoon e<strong>en</strong> paar<br />
pondjes <strong>te</strong> zwaar aan de tour.”<br />
Floris Ward<strong>en</strong>aar,<br />
sportdiëtist,<br />
Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong><br />
Deze grafiek geeft inzicht in mogelijke afkapwaard<strong>en</strong> per voedingsstof. Bij de gemiddelde<br />
behoef<strong>te</strong> heeft 50% van de bevolking voldo<strong>en</strong>de inname. Bij de Aanbevol<strong>en</strong> Hoeveelheid (AH)<br />
of Adequaat niveau van Inneming (AI) geldt dit voor 95%. Bov<strong>en</strong> de Aanvaardbare Bov<strong>en</strong>gr<strong>en</strong>s<br />
(AB) kunn<strong>en</strong> toxische effect<strong>en</strong> optred<strong>en</strong>. Onder de gemiddelde behoef<strong>te</strong> <strong>en</strong> rond de AB<br />
ligt e<strong>en</strong> grijs gebied waarin m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> e<strong>en</strong> <strong>te</strong>kort of e<strong>en</strong> <strong>te</strong> hoge inname kunn<strong>en</strong> krijg<strong>en</strong>.<br />
Grafiek gemaakt op basis van illustratie in het boek ‘Understanding Nutrition’ van Whitney E.N<br />
<strong>en</strong> Rolfes S.R., Wadsworth Publishing, 2010.<br />
20 21<br />
Inname<br />
AH<br />
veilig<br />
gevaarlijk<br />
Onjuis<strong>te</strong> b<strong>en</strong>adering<br />
gevaar van toxici<strong>te</strong>it<br />
veilig<br />
marginaal<br />
risico op <strong>te</strong>kort<br />
Juis<strong>te</strong> b<strong>en</strong>adering<br />
AB<br />
AH/AI<br />
Geschat<strong>te</strong><br />
gemiddelde<br />
behoef<strong>te</strong>
De atleet moet er zelf in<br />
gelov<strong>en</strong>”<br />
“De Afrikaanse atlet<strong>en</strong> die ik<br />
begeleid, realiser<strong>en</strong> zich vaak<br />
niet dat ze zijn opgegroeid met<br />
het ideale voedingspakket:<br />
verse gro<strong>en</strong>t<strong>en</strong>, vlees, vers fruit<br />
<strong>en</strong> het mineraalrijke oergraan<br />
<strong>te</strong>ff.<br />
Natuurlijke sportvoeding<br />
stimu leert <strong>en</strong> hers<strong>te</strong>lt het<br />
lichaam. Die boodschap draag<br />
ik zoveel mogelijk uit naar mijn<br />
atlet<strong>en</strong>. Dat lukt aardig. Zo<br />
trak<strong>te</strong>ert marathonloper Haile<br />
Gebrselassie zichzelf alle<strong>en</strong> op<br />
e<strong>en</strong> hamburger als hij gewonn<strong>en</strong><br />
heeft <strong>en</strong> anders houdt hij<br />
het bij zijn basisdieet.<br />
Tal<strong>en</strong>t <strong>en</strong> training zijn belangrijk,<br />
maar ui<strong>te</strong>indelijk start <strong>en</strong><br />
eindigt e<strong>en</strong> prestatie in je<br />
hoofd. De atleet moet in zichzelf<br />
<strong>en</strong> dus ook zijn dieet<br />
gelov<strong>en</strong>, anders werkt het<br />
niet.”<br />
Jos Herm<strong>en</strong>s<br />
manager van topatlet<strong>en</strong><br />
Wet<strong>en</strong>schappelijke<br />
inzicht<strong>en</strong> vertal<strong>en</strong>”<br />
“We hebb<strong>en</strong> de ambitie om<br />
als sportland structureel tot<br />
de top-10 van de <strong>wereld</strong> <strong>te</strong><br />
be hor<strong>en</strong> in Nederland breed<br />
omarmd. Will<strong>en</strong> we die waarmak<strong>en</strong>,<br />
dan moet<strong>en</strong> we wet<strong>en</strong>schappelijke<br />
inzicht<strong>en</strong> toepass<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> innovatief zijn.<br />
NOC*NSF vertaalt nieuwe<br />
wet<strong>en</strong>schappelijke inzicht<strong>en</strong><br />
naar informatie waar spor<strong>te</strong>rs<br />
<strong>en</strong> coaches direct mee aan de<br />
slag kunn<strong>en</strong>. Dat do<strong>en</strong> we niet<br />
alle<strong>en</strong> via diëtist<strong>en</strong> <strong>en</strong> andere<br />
experts, maar ook via symposia,<br />
factsheets <strong>en</strong> embedded<br />
sci<strong>en</strong>tists. Dat zijn wet<strong>en</strong>schappers<br />
die deel uitmak<strong>en</strong><br />
van de begeleidingsstaf rond<br />
spor<strong>te</strong>r <strong>en</strong> coach. Behalve aan<br />
voeding <strong>en</strong> rehydratie bes<strong>te</strong>d<strong>en</strong><br />
we aandacht aan onderwerp<strong>en</strong><br />
als koeling voor <strong>en</strong> na de wedstrijd,<br />
hoog<strong>te</strong>training, sportpsychologie,prestatiediagnostiek<br />
(met<strong>en</strong> <strong>en</strong> analyser<strong>en</strong>) <strong>en</strong><br />
medische zak<strong>en</strong>.<br />
NOC*NSF neemt deel aan<br />
diverse onderzoek<strong>en</strong> <strong>en</strong> innovatieproject<strong>en</strong>.<br />
Zo loopt er met<br />
Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong> Universi<strong>te</strong>it e<strong>en</strong><br />
onderzoek naar de vitamine Dstatus<br />
van spor<strong>te</strong>rs <strong>en</strong> werk<strong>en</strong><br />
we met DSM food specialties<br />
<strong>en</strong> de Universi<strong>te</strong>it Maastricht<br />
aan e<strong>en</strong> advies voor het gebruik<br />
van eiwit. Daarnaast help<strong>en</strong><br />
we bij de financiering van e<strong>en</strong><br />
aantal promotietraject<strong>en</strong>.<br />
Training blijft de basis van e<strong>en</strong><br />
topprestatie. De details er omhe<strong>en</strong><br />
word<strong>en</strong> ech<strong>te</strong>r s<strong>te</strong>eds<br />
belangrijker, want de prestatiedichtheid<br />
in de sport<strong>wereld</strong><br />
groeit.”<br />
Kamiel Maase,<br />
oud-topatleet <strong>en</strong> coördinator<br />
wet<strong>en</strong>schappelijke onders<strong>te</strong>uning<br />
topsport bij NOC*NSF<br />
22<br />
23
Ons voedingsadvies wordt<br />
breed gedrag<strong>en</strong>”<br />
“Onze voetballers zegg<strong>en</strong> wel<br />
e<strong>en</strong>s: als ik ge<strong>en</strong> honger heb,<br />
dan is het goed. Maar dat is<br />
niet altijd zo. Zo bleek tijd<strong>en</strong>s<br />
e<strong>en</strong> scre<strong>en</strong>ing 2 jaar geled<strong>en</strong><br />
dat 4 op de 5 eers<strong>te</strong>divisiespelers<br />
van SBV Excelsior<br />
voedingsstoff<strong>en</strong> <strong>te</strong> kort kwam.<br />
We zijn daarop gestart met<br />
individueel voedings- <strong>en</strong><br />
supple m<strong>en</strong>t<strong>en</strong>advies, in<br />
eers<strong>te</strong> instantie bij 5 spelers.<br />
Hun <strong>en</strong>thousiasme sloeg<br />
me<strong>te</strong><strong>en</strong> over op de rest.<br />
Sinds 2009 word<strong>en</strong> bij de<br />
club spelers 2 keer per jaar<br />
gescre<strong>en</strong>d op hun voedingsstatus<br />
<strong>en</strong> zijn hers<strong>te</strong>l-shakes<br />
na de training verplicht.<br />
Alle spelers kunn<strong>en</strong> e<strong>en</strong> beroep<br />
do<strong>en</strong> op individuele begeleiding<br />
<strong>en</strong> gratis supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>.<br />
Ze gebruik<strong>en</strong> allemaal shakes<br />
als extra voeding <strong>en</strong> 90%<br />
gebruikt ook supplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong>.<br />
De spelers rappor<strong>te</strong>r<strong>en</strong> minder<br />
spierpijn <strong>en</strong> blessures, slap<strong>en</strong><br />
be<strong>te</strong>r <strong>en</strong> staan ’s ocht<strong>en</strong>ds<br />
gemakke lijker op. De mees<strong>te</strong><br />
krijg<strong>en</strong> nu voldo<strong>en</strong>de voedingsstoff<strong>en</strong><br />
binn<strong>en</strong>, bij e<strong>en</strong> vetperc<strong>en</strong>tage<br />
dat keurig onder<br />
de 11% ligt.”<br />
Cor Snijders<br />
<strong>Voeding</strong>sbegeleider SBV<br />
Excelsior <strong>en</strong> distribu<strong>te</strong>ur<br />
Herbalife<br />
De omstandighed<strong>en</strong> beïnvloed<strong>en</strong><br />
de voedingsbehoef<strong>te</strong>.”<br />
24 25
DSM werkt aan e<strong>en</strong> nieuwe<br />
g<strong>en</strong>eratie sportvoeding”<br />
“DSM introduceerde de hers<strong>te</strong>ldrank<br />
PeptoPro tijd<strong>en</strong>s de<br />
Olympische Spel<strong>en</strong> in 2004.<br />
Topspor<strong>te</strong>rs mocht<strong>en</strong> het<br />
product gratis gebruik<strong>en</strong>.<br />
Teg<strong>en</strong>woordig is de drank<br />
ook verkrijgbaar bij sport- <strong>en</strong><br />
gezondheidswinkels, onder<br />
merk<strong>en</strong> als bijvoorbeeld Born<br />
<strong>en</strong> MDY.<br />
Het bijzondere aan PeptoPro<br />
is dat de drank, behalve koolhydrat<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> vocht, ook peptid<strong>en</strong><br />
bevat. Deze bouwst<strong>en</strong><strong>en</strong><br />
van eiwitt<strong>en</strong> word<strong>en</strong> me<strong>te</strong><strong>en</strong><br />
Kans<strong>en</strong> voor productontwikkeling<br />
De markt van sportvoeding groeit <strong>en</strong> verschuift van topspor<strong>te</strong>r<br />
naar doorsnee consum<strong>en</strong>t. Tegelijkertijd neemt de<br />
k<strong>en</strong>nis over ingrediënt<strong>en</strong> als koolhydrat<strong>en</strong> <strong>en</strong> eiwitt<strong>en</strong> <strong>en</strong><br />
hun effect<strong>en</strong> op het prestatie vermog<strong>en</strong> toe. Er ligg<strong>en</strong> veel<br />
mogelijkhed<strong>en</strong> voor productontwikkeling, s<strong>te</strong>ll<strong>en</strong> Cindy<br />
Gerhardt van DSM food specialties <strong>en</strong> Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs van<br />
NIZO food research.<br />
opg<strong>en</strong>om<strong>en</strong> in het lichaam <strong>en</strong><br />
voed<strong>en</strong> zo snel de spier<strong>en</strong>.<br />
Gezonde spier<strong>en</strong> zorg<strong>en</strong> voor<br />
meer uithoudingsvermog<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> e<strong>en</strong> optimaal spierhers<strong>te</strong>l.<br />
E<strong>en</strong> ander voordeel van aminozur<strong>en</strong><br />
is dat je de spijsver<strong>te</strong>ring<br />
niet belast. Die staat tijd<strong>en</strong>s<br />
zware lichamelijke inspanning<br />
op e<strong>en</strong> laag pitje. Neemt e<strong>en</strong><br />
spor<strong>te</strong>r dan intac<strong>te</strong> eiwitt<strong>en</strong>,<br />
dan kan hij last krijg<strong>en</strong> van<br />
e<strong>en</strong> opgeblaz<strong>en</strong> gevoel, of van<br />
slijm vorming in de mond.<br />
To<strong>en</strong> we PeptoPro in 2004<br />
lanceerd<strong>en</strong>, was de smaak<br />
nog niet optimaal. Er zat e<strong>en</strong><br />
bit<strong>te</strong>re ondertoon in, veroor-<br />
zaakt door de peptid<strong>en</strong>. De<br />
Olympische topspor<strong>te</strong>rs<br />
kond<strong>en</strong> daar nog wel mee<br />
omgaan, maar voor e<strong>en</strong> introductie<br />
in het winkelkanaal<br />
moest<strong>en</strong> we nog e<strong>en</strong> stap<br />
verder gaan. Sam<strong>en</strong> met NIZO<br />
food research hebb<strong>en</strong> we e<strong>en</strong><br />
geoptimaliseerd proces ontwikkeld<br />
waarbij het eiwit<br />
hydrolysaat verder ontbit<strong>te</strong>rd<br />
kon word<strong>en</strong>.<br />
DSM werkt nu aan e<strong>en</strong> nieuwe<br />
g<strong>en</strong>eratie sportvoeding met<br />
bioactive peptid<strong>en</strong> om de<br />
m<strong>en</strong>tale kracht van de spor<strong>te</strong>r<br />
<strong>te</strong> verbe<strong>te</strong>r<strong>en</strong>. Het NOC*NSF<br />
onderschrijft de voordel<strong>en</strong> van<br />
verbe<strong>te</strong>ring van het conc<strong>en</strong>tratievermog<strong>en</strong><br />
<strong>en</strong> de stressbest<strong>en</strong>digheid<br />
voor veel topspor<strong>te</strong>rs.<br />
Daarnaast kunn<strong>en</strong><br />
ook ama<strong>te</strong>urspor<strong>te</strong>rs, maar<br />
ook andere m<strong>en</strong>s<strong>en</strong> die veel<br />
vrag<strong>en</strong> van hun brein, baat<br />
hebb<strong>en</strong> bij wat extra nutritionele<br />
support.”<br />
Cindy Gerhardt<br />
New Business Developm<strong>en</strong>t<br />
Manager, DSM food specialties<br />
26 27
Smaak <strong>en</strong> <strong>te</strong>xtuur problem<strong>en</strong><br />
zijn <strong>te</strong> onder vang<strong>en</strong>”<br />
“Fabrikant<strong>en</strong> van sportvoeding<br />
kunn<strong>en</strong> nog veel vooruitgang<br />
boek<strong>en</strong> met de optimalisatie<br />
van smaak, <strong>te</strong>xtuur <strong>en</strong><br />
gebruiks gemak van product<strong>en</strong>.<br />
De wet<strong>en</strong>schappelijke onderbouwing<br />
van gezondheidseffect<strong>en</strong><br />
van functionele<br />
ingrediënt<strong>en</strong> is noodzakelijk.<br />
Eiwitt<strong>en</strong> stimuler<strong>en</strong> de spieropbouw<br />
<strong>en</strong> het spierhers<strong>te</strong>l,<br />
<strong>en</strong> remm<strong>en</strong> waarschijnlijk<br />
onts<strong>te</strong>king<strong>en</strong>. Daarmee zijn ze<br />
in<strong>te</strong>ressant voor bijvoorbeeld<br />
sportdrank<strong>en</strong> <strong>en</strong> <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.<br />
Maar verhoog je zonder meer<br />
het eiwitgehal<strong>te</strong> in e<strong>en</strong><br />
product, dan is de kans groot<br />
dat de <strong>te</strong>xtuur <strong>en</strong> de smaak<br />
ach<strong>te</strong>ruit gaan. E<strong>en</strong> hoog<br />
eiwit gehal<strong>te</strong> leidt in vloeistoff<strong>en</strong><br />
tot klon<strong>te</strong>ring <strong>en</strong> kan<br />
e<strong>en</strong> zanderige smaak gev<strong>en</strong>.<br />
Bij vas<strong>te</strong> product<strong>en</strong> veroorzaakt<br />
e<strong>en</strong> hoog eiwitgehal<strong>te</strong><br />
e<strong>en</strong> harde <strong>en</strong> rubberachtige<br />
structuur. Daar moet e<strong>en</strong><br />
spor<strong>te</strong>r veel <strong>te</strong> lang op kauw<strong>en</strong>.<br />
Bij NIZO hebb<strong>en</strong> we ruime<br />
ervaring in het ondervang<strong>en</strong><br />
van smaak- <strong>en</strong> <strong>te</strong>xtuurproblem<strong>en</strong>.<br />
We mak<strong>en</strong> eiwitingrediënt<strong>en</strong><br />
op maat voor e<strong>en</strong><br />
product. E<strong>en</strong> voorbeeld is de<br />
toepassing van caseïnat<strong>en</strong> -<br />
eiwitt<strong>en</strong> uit melk. Die kunn<strong>en</strong><br />
bewerkt word<strong>en</strong> tot goed oplosbare<br />
ingrediënt<strong>en</strong> met e<strong>en</strong><br />
extreem lage viscosi<strong>te</strong>it, zelfs<br />
in hoge conc<strong>en</strong>traties. Ook<br />
kun je ze omvorm<strong>en</strong> tot ingrediënt<strong>en</strong><br />
met e<strong>en</strong> s<strong>te</strong>rke of juist<br />
weinig geler<strong>en</strong>de werking. In<br />
het eers<strong>te</strong> geval zijn ze geschikt<br />
voor sportgels, in het tweede<br />
geval als vulling voor <strong>en</strong>ergierep<strong>en</strong>.<br />
Daarnaast zie ik e<strong>en</strong> markt<br />
voor sportvoeding die zich<br />
richt op e<strong>en</strong> be<strong>te</strong>r functioner<strong>en</strong><br />
van het maagdarmkanaal. Veel<br />
spor<strong>te</strong>rs kamp<strong>en</strong> met klacht<strong>en</strong><br />
als misselijkheid, diarree <strong>en</strong><br />
darminfecties.<br />
In<strong>te</strong>ressan<strong>te</strong> kandidat<strong>en</strong> voor<br />
zulke product<strong>en</strong> zijn vett<strong>en</strong>,<br />
oligosaccharid<strong>en</strong>, eiwitt<strong>en</strong>,<br />
antioxidant<strong>en</strong> <strong>en</strong> probiotica.<br />
Onderzoek wijst uit dat deze<br />
compon<strong>en</strong>t<strong>en</strong> de gezondheid<br />
van het maagdarmkanaal<br />
kunn<strong>en</strong> bevorder<strong>en</strong>, bij zieke<br />
<strong>en</strong> gezonde m<strong>en</strong>s<strong>en</strong>. Daarmee<br />
gaat er voor productontwikkelaars<br />
e<strong>en</strong> nieuwe <strong>wereld</strong> op<strong>en</strong>.<br />
Zeker als ze met deze studies<br />
de toets van de European <strong>Food</strong><br />
Safety Authority (EFSA) kunn<strong>en</strong><br />
doorstaan.”<br />
Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs<br />
Division Manager Health,<br />
NIZO food research<br />
28<br />
29
Websi<strong>te</strong>s<br />
www.foodvalley.nl<br />
Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />
www.oostnv.nl<br />
Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV<br />
www.healthvalley.nl<br />
Health <strong>Valley</strong><br />
www.sportdie<strong>te</strong>tiek.nl<br />
Gecertificeerde sportdiëtist<strong>en</strong><br />
www.antidoping.nl/nzvt<br />
Informatie over het NZVTkwali<strong>te</strong>itssys<strong>te</strong>em<br />
voor voedingssupplem<strong>en</strong>t<strong>en</strong><br />
Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />
Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> stimuleert<br />
innovatie in de Nederlandse agrifoodsector<br />
door k<strong>en</strong>nis <strong>en</strong> ondernemerschap<br />
aan elkaar <strong>te</strong> koppel<strong>en</strong> vanuit<br />
de behoef<strong>te</strong> van het bedrijfslev<strong>en</strong>.<br />
Zij doet dit in nauwe sam<strong>en</strong>werking<br />
met Ontwikkelingsmaatschappij Oost<br />
Nederland NV <strong>en</strong> Synt<strong>en</strong>s, landelijke<br />
netwerkorganisatie <strong>en</strong> specialist in<br />
innovatie voor het MKB.<br />
<strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> biedt:<br />
• Antwoord op ondernemersvrag<strong>en</strong><br />
• Support bij projectontwikkeling<br />
• Introductie van <strong>en</strong> begeleiding bij<br />
vestiging van (nieuwe) innovatieve<br />
foodbedrijv<strong>en</strong> in de regio<br />
• Onders<strong>te</strong>uning bij de ontwikkeling<br />
van spinoffs <strong>en</strong> startups<br />
• Innovatiekans<strong>en</strong> via de <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />
Society<br />
Contactgegev<strong>en</strong>s<br />
Stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong><br />
Nieuwe Kanaal 9D3<br />
6709 PA Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong><br />
0317 42 70 95<br />
info@foodvalley.nl<br />
www.foodvalley.nl<br />
where food ideas grow<br />
30 31
Deze publicatie, deel 4 in de reeks <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong> Innovation<br />
Insights, wordt uitgegev<strong>en</strong> door de stichting <strong>Food</strong> <strong>Valley</strong>,<br />
in sam<strong>en</strong>werking met Oost NV <strong>en</strong> Health <strong>Valley</strong>.<br />
Met medewerking van De Vries Nutrition Solutions<br />
(Jan de Vries), DSM food specialties (Cindy Gerhardt),<br />
Hogeschool Arnhem Nijmeg<strong>en</strong> (Gertjan Schaafsma, Floris<br />
Ward<strong>en</strong>aar), Innova Market Insights (El<strong>en</strong>a Groothuiz<strong>en</strong>),<br />
Natuur- <strong>en</strong> Gezondheids Product<strong>en</strong> Nederland (J<strong>en</strong>neke van<br />
Elder<strong>en</strong>), NIZO food research (Jero<strong>en</strong> Wou<strong>te</strong>rs), NOC*NSF<br />
(Kamiel Maase), Oost NV (Linze Rijswijk, Inger Janss<strong>en</strong>),<br />
Prograin In<strong>te</strong>rnational BV (Jos Herm<strong>en</strong>s, Hans Turk<strong>en</strong>s<strong>te</strong><strong>en</strong>),<br />
SBV Excelsior / Herbalife (Cor Snijders), Van Eegh<strong>en</strong> Group<br />
(Ronald Geerts).<br />
Tekst Liset<strong>te</strong> de Jong<br />
Eindredactie Frances Fortuin<br />
Grafische vormgeving Grafisch Ontwerpbureau Cri<strong>te</strong>rium<br />
Fotografie Sander Luske<br />
Wag<strong>en</strong>ing<strong>en</strong>, januari 2011<br />
ISBN/EAN: 978-90-816093-4-0<br />
Kost<strong>en</strong>: € 6,95 per boekje<br />
Mede mogelijk gemaakt door<br />
Hier wordt geïnves<strong>te</strong>erd in uw toekomst<br />
32 33