Neushoornkever, larve, engerling. Anaxibia, GNU-licentie

Engerlingen neushoornkever in composthoop

De Natuurkalender
12-DEC-2010 - In deze tijd van het jaar komen mensen nog wel eens grote larven, engerlingen, en kevers tegen in hun tuin. De tuin moet worden bemest met compost of de grond bedekt met houtsnippers. Tijdens het graven in de composthoop komen ze deze engerlingen en kevers tegen en worden ze vernietigd. Vaak zijn dit echter engerlingen en kevers van de neushoornkever. Deze zijn volstrekt onschuldig en ongevaarlijk.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

In deze tijd van het jaar komen mensen nog wel eens grote larven, engerlingen, en kevers tegen in hun tuin. De tuin moet worden bemest met compost of de grond bedekt met houtsnippers. Tijdens het graven in de composthoop komen ze deze engerlingen en kevers tegen en worden ze vernietigd. Vaak zijn dit echter engerlingen en kevers van de neushoornkever. Deze zijn volstrekt onschuldig en ongevaarlijk.

Vooral in voor- en najaar kan de tuin vaak wel een beetje mest gebruiken. Tijdens het graven in de composthoop kunt u dan onder andere de engerlingen en kevers van de neushoornkever vinden.

Neushoornkever, mannetje (foto: Richardfabi)

De neushoornkever is de grootste in de onderfamilie van de reuzenkevers. Deze kevers komen vrijwel allemaal voor in tropische gebieden. De neushoornkever is de enige die ook voorkomt in Europa. De kevers zijn roodbruin van kleur en sterk glanzend. Op de kop van het mannetje staat een sterke, naar achteren gebogen hoorn. De kop van het vrouwtje heeft een korte punt. De kevers worden zo’n 2 tot 4 centimeter groot. De larven van de kever, de engerlingen, kunnen wel 12 centimeter lang worden. Imposant dus als je die tegenkomt in je composthoopje. En niet gek dat je even schrikt. Engerlingen van andere kevers zijn bovendien soms schadelijk voor de tuin, dus een eerste reactie om er van af te komen is niet raar. Maar de neushoornkevers en de engerlingen ervan leven in de composthoop, in rottende planten of in zaagmeel en houtsnippers. Hun interesse voor uw tuin komt dus niet veel verder dan de composthoop, waar ze weinig kwaad kunnen.Engerling van neushoornkever (foto: Anaxibia)

Mocht u bij het scheppen in de composthoop deze beestjes tegenkomen, laat ze dan lekker in de composthoop zitten en gooi ze niet weg. Of plaats een laagje compost en houtsnippers in een bak (plexiglas of kunststof) en doe hier de engerlingen in. Bedek ze voorzichtig met compost. Als het in het voorjaar weer warm is kunt u ze weer verhuizen naar uw composthoop. En als u dat niet wilt: bijna elke professionele tuinder heeft een hoekje waar een bergje compost kan staan waar de kevers zich verder kunnen ontwikkelen.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto’s: neushoornkever: Richardfabi, GNU-licentie; larve neushoornkever: Anaxibia, GNU-licentie