Herfstvlieg Musca_autumnalis_female James K. Lindsey creative commons lisence.jpg

Ongenode gasten in de winter

De Natuurkalender
19-NOV-2010 - Met de winter voor de deur gaan veel dieren op zoek naar een overwinteringsplaats. Veel vliegende insecten zoals de clustervlieg, de herfstvlieg of de gaasvlieg weten onze huizen soms in grote getale te koloniseren. Hoewel de meeste daarvan onschadelijk of zelfs nuttig zijn, zit niemand te wachten op een horde vliegen op zolder.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Met de winter voor de deur gaan veel dieren op zoek naar een overwinteringsplaats. Veel vliegende insecten zoals de clustervlieg, de herfstvlieg of de gaasvlieg weten onze huizen soms in grote getale te koloniseren. Hoewel de meeste daarvan onschadelijk of zelfs nuttig zijn, zit niemand te wachten op een horde vliegen op zolder.

Clustervlieg (foto: Joaquim Alves Gaspar)In de zomer komen we ze niet vaak tegen omdat ze verspreid over het landschap voorkomen. Daar doen ze hun ding zonder dat we er veel last van hebben. De larven (maden) van de clustervlieg (Pollenia rudis) bijvoorbeeld, parasiteren gedurende de zomer wormen; terwijl de volwassen rondvliegende exemplaren zich met dood plantenmateriaal voeden. 

Ook de herfstvlieg (Musca autumnalis) doet in feite geen vlieg kwaad. Volwassen exemplaren kunnen wel wat hinderlijk zijn omdat ze, naast honingdauw en nectar, ook wel van traanvocht willen snoepen. Voor landbouwhuisdieren kan het ook lastig zijn omdat de vliegen zich wel eens te goed willen doen aan bloed dat uit kleine wondjes stroomt. De larven van de herfstvlieg leven in mest: als het goed is komen wij ze dus niet zo snel tegen.

Herfstvlieg (foto: James K. Lindsey)Van de gaasvlieg (Chrysoperla carnea) hebben we al helemaal geen last. In tegendeel, de larven van de gaasvlieg, die overigens geen echte vlieg is, vreten bladluizen bij de vleet. Dat maakt de gaasvlieg tot een goede biologische bestrijder, waardoor tuinders veel minder chemicaliën hoeven te gebruiken om van de bladluizen in hun gewas af te komen. In de tuin of in huis kunt u de volwassen exemplaren herkennen aan de helder groene kleur en de grote vleugels met een fijn gaaspatroon.

Groene gaasvlieg (foto: Sonke Behrends)Geen probleem dus, deze vliegen. Totdat het te koud wordt en ze via kieren, openstaande ramen en ventilatiegaten het huis koloniseren. Vooral cluster- en herfstvlieg kunnen soms in grote getale op zolders gevonden worden. Herfstvliegen reageren vooral op temperatuursverschillen. Als ze hun winterrustplaats naast een schoorsteen of verwarmingsbuis hebben gekozen, kan het dus zijn dat u hartje winter plotseling met vliegen in het huis zit. In het voorjaar kunnen de ongenode wintergasten voor ze naar buiten gaan in huis rondzwerven of buiten het huis in de zon op de muur rusten. Vaak zullen ze onder de vliegenmepper sneuvelen doordat ze worden aangezien voor de hinderlijke huisvlieg (Musca domestica), die het vaak op ons eten gemunt heeft.

Mocht u last hebben van de ongenode wintergasten: versper de weg dan met horrengaas. Ongewenste gasten komen dan minder makkelijk binnen, met als bijkomend voordeel dat muggen ook geen kans maken.

Tekst: Fedor Gassner, De Natuurkalender; met dank aan KAD Kenniscentrum Dierplagen
Foto's: Joaquim Alves Gaspar, GNU licentie; James K. Lindsey, Creative Commons licentie; Sonke Behrends, GNU licentie