Zwarte ooievaar GNU free documentation licensie 1.2

Augustus: zwarte ooievaars op trek

Sovon Vogelonderzoek Nederland
21-AUG-2010 - De zwarte ooievaar, het broertje van de witte ooievaar, trekt in deze maand in kleine aantallen over Nederland. Soms komen ze ook aan de grond, zoals recent in de Groote Peel op de grens van Limburg en Brabant, waar maar liefst 35 exemplaren aanwezig waren: een ongekend hoog aantal.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

De zwarte ooievaar, het broertje van de witte ooievaar, trekt in deze maand in kleine aantallen over Nederland. Soms komen ze ook aan de grond, zoals recent in de Groote Peel op de grens van Limburg en Brabant, waar maar liefst 35 exemplaren aanwezig waren: een ongekend hoog aantal.

De zwarte ooievaar is relatief gemakkelijk te onderscheiden van de witte ooievaar. Hij is iets kleiner, maar heeft een opvallende zwarte nek en zwarte vleugels. Alleen de buik en onderstaart zijn wit. De witte ooievaar heeft veel meer wit op de vleugels. Meestal zeilen de ooievaars hoog over en dan kan het nog best lastig zijn om goed te bepalen of de nek nu zwart is of toch licht, zeker tegen een blauwe lucht.

Zwarte ooievaar (foto: Marek Szczepanek)

In deze tijd van het jaar, nu de trektijd net begonnen is, is de zwarte ooievaar één van de eerste gasten die naar Afrika vertrekt en dan in kleine aantallen over ons land vliegt. Door een weersomslag kan het gebeuren dat ze tijdelijk aan de grond komen.

De Groote Peel is één van die plekken waar de zwarte ooievaars regelmatig even pleisteren. Vogelaars zagen zondag 15 augustus maar liefst 27 zwarte ooievaars naar beneden komen, later gevolgd door nog eens vijf en drie exemplaren. Blijkbaar hebben ze het op deze plek erg naar hun zin. Op andere plekken gaat het meestal om één of twee exemplaren. Overigens is vooral van jonge, onervaren zwarte ooievaars bekend dat ze erg mak kunnen zijn en soms tot op een paar meter van een verbaasde toeschouwer voorbij kunnen stappen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU-licentie voor vrije documentatie versie 1.2