Koolmees, www.ivnvechtplassen.org

Bijzondere taferelen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
7-NOV-2009 - Voor de meeste vogelaars breekt nu een rustigere tijd aan. De najaarstrek is zo goed als over en een deel van de wintergasten is gearriveerd. Toch is er juist nu een bijzonder fenomeen waar te nemen wat eigenlijk alleen bekend is uit het tropisch regenwoud.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 7 november 2009

Voor de meeste vogelaars breekt nu een rustigere tijd aan. De najaarstrek is zo goed als over en een deel van de wintergasten is gearriveerd. Toch is er juist nu een bijzonder fenomeen waar te nemen wat eigenlijk alleen bekend is uit het tropisch regenwoud.

Van het verre buitenland zijn de zogenaamde mixed feeding flocks bekend. Een mixed feeding flock is een groep vogels van verschillend pluimage die gezamenlijk door het oerwoud trekt op zoek naar voedsel. Vele soorten tanagers, spechten, boomkruipers en miervogels sluiten zich bij elkaar aan en trekken samen op. Door een groep te vormen zijn ze minder kwetsbaar voor rovers en bovendien is de kans dat je met meerderen voedsel vindt vele malen groter dan wanneer je alleen voedsel moet zoeken (met alle gevaren van dien). Wie wel eens in het tropisch regenwoud is geweest, zal dit fenomeen herkennen. Een tijdlang is het muisstil in het bos en dan ineens over vogels om je heen die binnen een mum van tijd ook weer doorgetrokken zijn. Er zijn wel eens van die gemengde groepen gezien van over de 200 verschillende vogels van vele tientallen verschillende soorten. Erg spectaculair.

Ook in ons land is dit, zei het op een iets bescheidener schaal, soort mixed feeding flocks bekend. Mezen, goudhanen, boomkruipers en soms een enkele overwinterende tjiftjaf vormen samen een voedselzoekgroep. Hiervoor geldt ook: zo is het muisstil in het bos en zo vliegen ze van alle kanten om je heen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied