Noordse streepvaren in Muiden

Noordse streepvaren probeert het opnieuw

FLORON
31-AUG-2009 - Noordse streepvaren is een bijzondere rots- of muurplant die al enkele keren in Nederland is waargenomen. Door werkzaamheden aan de muren waarop de plant opdook, is de soort echter telkens weer verdwenen. Nu is deze bijzondere varen opnieuw gevonden.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 31 augustus 2009

 

Noordse streepvaren is een bijzondere rots- of muurplant die al enkele keren in Nederland is waargenomen. Door werkzaamheden aan de muren waarop de plant opdook, is de soort echter telkens weer verdwenen. Nu is deze bijzondere varen opnieuw gevonden.

 

In Muiden is één noordse streepvaren aangetroffen op een gemetselde paal in een schutting in een woonwijk uit de 70-er jaren. Mogelijk is de Muidense plant op dit moment het enige exemplaar in Nederland.

 

 

Noordse streepvaren heeft een bijzondere bladvorm. De bladen zijn smal lijnvormig, met kleine gaffelvormige tanden of vertakkingen aan de top. Ze komen opgerold tevoorschijn, en krullen op de voor veel varens typische manier uit. De naam streepvaren verwijst naar de streepvormige sporenhoopjes op de onderzijde van de bladen.

Overigens zijn er meer streepvarens met smalle bladen. Het is daarom verstandig om bij iedere melding een foto te maken of enkele bladen te verzamelen en gedroogd op te sturen naar het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden. Dan kan de determinatie worden bevestigd en het bewijsmateriaal worden bewaard.

 

Noordse streepvaren is een soort van het Noordelijk Halfrond. In Europa is de varen vooral gevonden in Scandinavië en Centraal Europa, op kalkarme rotsen en muren. De dichtstbijzijnde groeiplaatsen liggen op enkele tientallen kilometers van Zuid-Limburg.

 

Het is natuurlijk verleidelijk om te denken dat de varensporen vanuit natuurlijke groeiplaatsen in Europa hier terecht zijn gekomen. Varensporen zijn heel licht en kunnen gemakkelijk honderden kilometers weg waaien. Noordse streepvaren staat echter ook hier en daar aangeplant in tuinen. Wellicht is de bron van de plant in Muiden toch eerder een tuin geweest.

 

Tekst: Raymond van der Ham (Nationaal Herbarium Nederland, Leiden) en Baudewijn Odé (FLORON)

Foto: Raymond van der Ham