Rosse Woelmuis

Breidt rosse woelmuis uit in de Hoekse Waard?

Zoogdiervereniging
26-MEI-2009 - Het aantal rosse woelmuizen in de Hoekse Waard lijkt toe te nemen, zo blijkt uit 16 jaar braakballen verzamelen. Het pluizen van braakballen geeft informatie over hoe het met bijzondere muizensoorten in een bepaald gebied gesteld is.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 26 mei 2009

Het aantal rosse woelmuizen in de Hoekse Waard lijkt toe te nemen, zo blijkt uit 16 jaar braakballen verzamelen. Het pluizen van braakballen geeft informatie over hoe het met bijzondere muizensoorten in een bepaald gebied gesteld is.

 
  Rosse woelmuis

Merijn van den Hoogenhoff, van de Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland, verzamelt en pluist al 16 jaar lang braakballen in de Hoekse Waard. In totaal vond hij 84 schedelresten van de rosse woelmuis en 32 van de noordse woelmuis. De meeste vondsten van de rosse woelmuis komen uit de omgeving waar de soort al sinds 1991 bekend is. Hoogenhoff vond echter ook braakballen met rosse woelmuisresten in twee nieuwe kilometerhokken. Het lijkt erop dat deze muis zich aan het uitbreiden is in dit gebied!

 
  Noordse woelmuis

Met de noordse woelmuis, de andere bijzondere muizensoort in de Hoekse Waard, lijkt het veel slechter te gaan. In braakballen afkomstig van het eiland Tiengemeten vond Hoogendorff geen enkel spoor meer van deze soort. Van den Hoogenhoff: ‘We pluizen hier nu voornamelijk veld-, bos-, bosspits- en huisspitsmuis. Gelukkig is er echter één lichtpuntje: we plozen elf noordse woelmuizen rond de Oudendijk in het midden van de Waard. Zouden de “noren” via de natuurvriendelijke oevers naar binnen trekken, of is er nog een oude populatie aanwezig? De toekomst zal het leren.’

Bron: Merijn van den Hoogenhoff, Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland
Foto's: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net