schermen plaatsen paddentrek

Voorbereidingen paddentrek in volle gang!

Stichting RAVON
7-FEB-2009 - Elk voorjaar vindt er weer een spectaculair natuurfenomeen plaats: de paddentrek. Meestal rond eind februari trekken padden massaal, soms met wel duizenden tegelijk, van hun overwinteringplaats naar poelen en plassen waarin zij zich kunnen voortplanten. Een trektocht die vele gevaren kent, want om hun bestemming te bereiken moeten de dieren vaak gevaarlijke wegen en fietspaden oversteken. Jaarlijks worden hierbij dan ook duizenden padden, kikkers en salamanders gedood door het verkeer.

Bericht uitgegeven door RAVON op zaterdag 7 februari 2009.

Elk voorjaar vindt er weer een spectaculair natuurfenomeen plaats: de paddentrek. Meestal rond eind februari trekken padden massaal, soms met wel duizenden tegelijk, van hun overwinteringplaats naar poelen en plassen waarin zij zich kunnen voortplanten. Een trektocht die vele gevaren kent, want om hun bestemming te bereiken moeten de dieren vaak gevaarlijke wegen en fietspaden oversteken. Jaarlijks worden hierbij dan ook duizenden padden, kikkers en salamanders gedood door het verkeer.

Gelukkig trekken veel mensen zich het lot van de dieren aan. Verenigd in paddenwerkgroepen helpen zij, verspreid over het hele land, padden (en andere amfibieën) met oversteken. Zij doen dit meestal door het plaatsen van schermen en emmers. Om de eerste trekkende dieren te kunnen opvangen, zijn veel paddenwerkgroepen op dit moment hard aan het werk om al het materiaal op zijn plek te zetten.

schermen plaatsen paddentrekHet plaatsen van schermen en emmers is de meest gebruikte methode om amfibieën te helpen met oversteken. De dieren die de weg over willen, lopen tegen de schermen en worden opgevangen in de emmers, die op diverse plekken langs de schermen zijn ingegraven. De emmers worden dagelijks (soms twee keer per dag) gecontroleerd door vrijwilligers die de padden verzamelen en loslaten aan de andere kant van de weg. Bij sommige wegen worden ook waarschuwingsborden voor overstekende padden geplaatst. Dankzij het goede werk van de paddenwerkgroepen bereiken elk jaar weer tienduizenden dieren veilig hun voortplantingswater.

gewone padHet wachten is nu op de start van de massale uittocht der padden. Het exacte moment laat zich moeilijk voorspellen. Dit is erg afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. De gewone pad trekt al bij een minimumtemperatuur van 6°C, salamanders soms al bij nog lagere temperaturen. Maar hoe hoger de temperatuur, hoe groter de trek. Ook de luchtvochtigheid speelt een rol. Amfibieën hebben een waterdoorlaatbare huid en zijn dus gevoelig voor uitdroging. Ze trekken daarom het liefst tijdens vochtig weer. Op www.padden.nu, een initiatief van RAVON, Landschap Noord-Holland, KNNV en IVN staat een tabel die de intensiteit van de amfibieëntrek voorspelt. Op deze site zijn ook de contactpersonen van alle aangesloten paddenwerkgroepen te vinden. Mensen die graag hun steentje willen bijdragen en één of enkele avonden per week willen helpen met het overzetten van padden, kunnen zich daar melden. Alle hulp is meer dan welkom!

folder paddentrekOm paddenwerkgroepen te ondersteunen bij hun goede werk heeft Padden.nu de folder 'Padden op pad' uitgegeven. De folder kan gebruikt worden om nieuwe vrijwilligers te werven of om aandacht te vragen aan automobilisten en omwonenden voor de paddentrek. Paddenwerkgroepen die zich hebben aangesloten bij Padden.nu kunnen gratis 150 exemplaren aanvragen via de website www.padden.nu.

 

 

Tekst: Tamira Hankman, RAVON
Foto's: Wim van den Heuvel (Paddenwerkgroep Grave), Raymond Creemers (RAVON) en Jelger Herder (RAVON)