Kleine vos winnaar tuinvlindertelling

De Vlinderstichting
4-AUG-2010 - De kleine vos is het meest gemeld tijdens de landelijke tuinvlindertelling. Deze werd in het weekend van 31 juli en 1 augustus georganiseerd door De Vlinderstichting. De tweede plaats is voor de atalanta, en net als vorig jaar staat de dagpauwoog op nummer drie.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De kleine vos is het meest gemeld tijdens de landelijke tuinvlindertelling. Deze werd in het weekend van 31 juli en 1 augustus georganiseerd door De Vlinderstichting. De tweede plaats is voor de atalanta, en net als vorig jaar staat de dagpauwoog op nummer drie.

Kleine vos (foto: Kars Veling)Op de website van de tuinvlindertelling worden nog steeds waarnemingen doorgegeven. In totaal zijn er al ruim 10.000 vlinders gemeld en dat aantal groeit nog steeds. In ongeveer 600 tuinen zijn de vlinders geteld. De provincie Gelderland is voorlopig hofleverancier met meer dan 120 getelde tuinen. Met meer dan 2400 getelde exemplaren staat de kleine vos ruimschoots aan kop en dat is een positieve verrassing. Vorig jaar kwam deze vlinder niet verder dan een vierde plek. De afgelopen vijftien jaar had de kleine vos het zwaar, maar het lijkt erop dat deze soort zich een beetje aan het herstellen is. Wellicht dat de koude en lange winter positief heeft gewerkt voor deze vlinder. Ook de dagpauwoog en atalanta kwamen net als vorig jaar weer goed uit de bus.


Muntvlindertje (foto: Kars Veling)Vorig jaar werd distelvlinder het meest geteld in de Nederlandse tuinen. Zoals verwacht werden er in 2010 veel minder distelvlinders gezien: de soort staat op een voorlopige 12e plaats. In 2009 werden er meer dan 10.000 gemeld, maar dit jaar zijn er nog geen 200 doorgegeven. Deze sterke achteruitgang is geen reden voor ongerustheid bij De Vlinderstichting. De distelvlinder is een trekvlinder uit Noord Afrika die altijd in zeer wisselende aantallen voorkomt. Goede jaren, zoals 2009, wisselen af met minder goede jaren. Het was dus al verwacht dat er dit jaar veel minder distelvlinders gemeld zouden worden. Opvallend is het grote aantal gamma-uilen dat werd geteld. Deze nachtvlinder kan ook veel overdag gezien worden: een zeer bewegelijke vlinder die komt snoepen van lavendel en vlinderstruik. Daarnaast werd, net als vorig jaar, ook het muntvlindertje veel doorgegeven. Een piepklein roodbruin vlindertje met gele stippen, dat veel in de Nederlandse tuinen blijkt voor te komen.

Het was, ondanks het wat tegenvallende weer een zeer geslaagde telling. De komende jaren zal er weer een tuinvlindertelling zijn. Zo krijgt De Vlinderstichting een goed beeld van de voor- en achteruitgang van onze tuinvlinders.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting