Hazelaarkatjes
Foto: Wout van der Slikke

Hazelaar na ijstijd

FLORON
21-JAN-2010 - Begin deze week bevrijdde Nederland zich uit de ijzige greep van een langdurige vorstperiode. Nederland bleek groen (en grijs) in plaats van wit. Voor velen had het ook wel lang genoeg gewinterd. Speciaal voor hen, de Hazelaar, een van de eerste tekenen van het nieuwe groeiseizoen

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op donderdag 21 januari 2010

Begin deze week bevrijdde Nederland zich uit de ijzige greep van een langdurige vorstperiode. Nederland bleek groen (en grijs) in plaats van wit. Voor velen had het ook wel lang genoeg gewinterd. Speciaal voor hen, de Hazelaar, een van de eerste tekenen van het nieuwe groeiseizoen.

De Hazelaar (Corylus avellana) behoort tot de eerste bloeiers van het nieuwe groeiseizoen. Nog midden in de winterperiode komt deze soort in bloei. Ook in een ander opzicht (en op een andere tijdschaal) is Hazelaar er snel bij na een tijd van ijzige koude. Het was een van de eerste houtgewassen die zich na de laatste ijstijd (zo’n 10.00 jaar geleden) opnieuw in onze streken vestigde. Hoewel deze struik ook regelmatig wordt aangeplant in tuinen, parken en groenstroken behoren veel van de populaties op de zandgronden dan ook tot onze inheemse flora.

De langwerpige mannelijke bloeiwijzen (katjes) worden in de zomer gevormd en zijn vaak al in december / januari bloeiend aan te treffen. Andere soorten als Els volgen een aantal weken later. Het rijpe stuifmeel wordt door de wind verspreid en belandt zo ook op de vrouwelijke bloemen, die bestaan uit een knopvormige rechtopstaande structuur. Insekten zijn voor de bestuiving dus niet nodig. Voor hen is het in dit jaargetijde nog te koud.

Toch lijkt ook Hazelaar weinig te voelen voor temperaturen zoals in de afgelopen weken. Er zijn op dit moment nog maar weinig meldingen van bloei. Een late start dus dit jaar. Nu de temperaturen weer wat stijgen kan het echter snel gaan. Houd de katjes in de gaten de komende tijd!

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON