Bruine kikker

Eerste kikkerdril!

Stichting RAVON
4-MRT-2010 - In Zuid-Limburg lijkt het voorjaar te zijn begonnen: naast massaal trekkende Alpenwatersalamanders, zijn op afgelopen zaterdag de eerste eieren van de bruine kikker gevonden. In andere delen van Nederland zijn ook al parende bruine kikkers gesignaleerd. Vorig jaar kwam de eerste melding van bruine kikker eitjes ook uit Zuid-Limburg, toen op 7 maart.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 4 maart 2010

In Zuid-Limburg lijkt het voorjaar te zijn begonnen: naast massaal trekkende Alpenwatersalamanders, zijn afgelopen zaterdag de eerste eieren van de bruine kikker gevonden. In andere delen van Nederland zijn ook al parende bruine kikkers gesignaleerd. Vorig jaar kwam de eerste melding van bruine kikker eitjes ook uit Zuid-Limburg, toen op 7 maart.

De bruine kikker is -samen met de heikikker- de eerste kikkersoort die ontwaakt uit de winterslaap. De bruine kikker trekt al gedeeltelijk in het najaar naar het voortplantingswater. Ze overwinteren dan in of nabij het water. De paartijd kan onder gunstige weersomstandigheden al eind februari beginnen. Gebruikelijker is echter maart, met de grootste hoeveelheden kikkerdril in de tweede helft van deze maand.

Explosief
Bruine kikkers hebben een zogenaamde ‘explosieve voortplanting’. Meestal in 2 tot 4 dagen tijd hebben alle vrouwtjes binnen een populatie alle eieren gelegd. Ieder vrouwtje legt één eiklomp, bestaande uit 600 tot 4000 eieren. Hoe groter het vrouwtje, des te meer eitjes ze legt. De eiklompen zijn vrij gemakkelijk te ontdekken. Ze worden afgezet op snel opwarmende plaatsen in het water op een diepte van minder dan 20 centimeter.

Kikkerregen
Onder gunstige omstandigheden kunnen de eitjes al binnen 2 weken uitkomen. De meeste kikkerlarven zwemmen tussen half april en half juni rond, met een piek in mei. Ongeveer 2 maanden later veranderen de kikkervisjes in piepkleine kikkertjes. Ze komen dan vaak in heel korte periode massaal uit het water: de ‘kikkerregen’! Het merendeel wordt overigens al vrij vlot opgegeten door vogels, zoogdieren of andere predatoren.

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto's: een RAVON vrijwilliger (dril); Jelger Herder (bruine kikker), www.digitalnature.org