Merel

Stop met voeren!

Vogelbescherming Nederland
19-AUG-2009 - De vogelziekte 'het geel' heeft zich over heel Nederland verspreid. Afgelopen week kwamen bij Vogelbescherming Nederland en Sovon meldingen binnen uit het gehele land. Gisteren zijn ook de eerste dode vogels in Zeeland en op de Waddeneilanden gemeld; de enige gebieden waar de ziekte nog niet geconstateerd was. Vogelbescherming roept op om te stoppen met voeren.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 19 augustus 2009 

De vogelziekte 'het geel' heeft zich over heel Nederland verspreid. Afgelopen week kwamen bij Vogelbescherming Nederland en Sovon meldingen binnen uit het gehele land. Gisteren zijn ook de eerste dode vogels in Zeeland en op de Waddeneilanden gemeld; de enige gebieden waar de ziekte nog niet geconstateerd was. Vogelbescherming roept op om te stoppen met voeren.

Tot nu toe zijn er in totaal 270 dode vogels gemeld, waarvan het zeer waarschijnlijk is dat ze overleden zijn aan 'het geel'. De ziekte treft vooral groenlingen, maar er worden ook dode merels, zanglijsters, Turkse tortels en kauwen gemeld. 270 lijkt wellicht niet veel. Het is daarom goed om te realiseren dat de meeste dode vogels niet gevonden worden en de onderzoekers dit getal dus vooral als indicator gebruiken.

 
  Merel

De meldingen komen inmiddels uit het hele land. Vandaar dat Vogelbescherming adviseert om voorlopig te stoppen met het bijvoeren van vogels. Voedertafels, silo’s en drinkbakjes moeten dus weggehaald worden. De ziekte wordt verspreid via de bek van de dieren en dus vormt voedsel en drinkwater een besmettingsbron. Zieke vogels laten het voer makkelijk uit de bek vallen; dit vochtige graan kan tot vijf dagen geïnfecteerd blijven. Vooral bij hoge temperaturen blijft de bacterie langer leven en is de kans op besmetting groter.

Trichomonas gallinae, zoals deze vogelziekte officieel heet, kenmerkt zich door een geel abces in de keel, waardoor de vogel meestal binnen vier dagen overlijdt. In Duitsland stierven de afgelopen maanden tienduizenden zangvogels aan deze ziekte. De verwachting is dat de ziekte in de herfst, bij koudere temperaturen, verdwijnt. De vogels kunnen dan weer gevoerd worden.

Verdachte dode vogels in de tuin of omgeving dan kan men nog steeds melden via de website van SOVON Vogelonderzoek Nederland – www.sovon.nl. Gaat het om nog levende zieke vogels of heeft men vragen hierover dan kan contact opgenomen worden met het Servicecentrum van Vogelbescherming (tijdens kantooruren 030-6937700).

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Malene Thyssen, GNU-licentie