plonzenweekeinde - groene kikkers

Gratis openluchtconcerten te beluisteren

Stichting RAVON
30-MEI-2010 - Wie nu op een zonnige dag langs sloten en poelen wandelt of fietst kan niet om de markante groene kikkerkoren heen. In grote groepen lokken de mannetjes al roepend de vrouwtjes naar zich toe. Groene kikkers zijn altijd wat later met paren dan de andere kikkersoorten. De piek van de paartijd valt rond eind mei, maar het paren gaat nog door tot ongeveer half juli.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Wie nu op een zonnige dag langs sloten en poelen wandelt of fietst kan niet om de markante groene kikkerkoren heen. In grote groepen lokken de mannetjes al roepend de vrouwtjes naar zich toe. Groene kikkers zijn altijd wat later met paren dan de andere kikkersoorten. De piek van de paartijd valt rond eind mei, maar het paren gaat nog door tot ongeveer half juli.

Groene kikkers komen in heel Nederland voor. Het zijn echte waterkikkers die vanaf de late lente tot de vroege herfst in en rondom het water te vinden zijn. Ze zitten graag in het zonnetje op de oever en zijn dan bij voorzichtige benadering goed waar te nemen. Nu in de paartijd laten ze zich echter prachtig zien en horen zonder zich al te zeer te storen aan hun omgeving. Hieronder een filmpje van een vijver in Vriezenveen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bijzonder complex
De groene kikker is niet één soort maar een complex. Het groene kikker complex bestaat uit twee soorten: meerkikker (grote groene kikker) en poelkikker (kleine groene kikker) die als ze paren hybriden kunnen vormen: de bastaardkikker (middelste groene kikker). In de natuur kunnen hybriden zich vaak niet voortplanten. Uniek is dat middelste groene kikkers dat wél kunnen. Ze bezitten twee sets chromosomen (één van de meerkikker en één van de poelkikker) waarvan ze er één gebruiken om te paren met een meerkikker of een poelkikker. Als een bastaardkikker paart met een meerkikker zal hij zijn eigen set poelkikker chromosomen gebruiken, paart hij met een poelkikker dan gebruikt hij zijn set meerkikker chromosomen. Op deze manier komen er altijd nieuwe bastaardkikkers uit de voortplanting en houdt de 'hybride soort' zich in stand.

Op de website van RAVON is een filmpje te zien waarin de verschillende soorten groene kikkers worden onderscheiden.

Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto: Jelger Herder, www.digitalnature.org