velduil

Velduil broedt stug door

Vogelbescherming Nederland
9-JUL-2010 - Goed nieuws van Natuurmonumenten deze week: op Schiermonnikoog hebben dit jaar zes à zeven paartjes van de velduil gebroed. Dat is een aangename verrassing voor de liefhebbers van deze uilen, want dit jaar ging zelfs even het gerucht dat de velduil was uitgestorven.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 8 juli 2010 

Goed nieuws van Natuurmonumenten deze week: op Schiermonnikoog hebben dit jaar zes à zeven paartjes van de velduil gebroed. Dat is een aangename verrassing voor de liefhebbers van deze uilen, want dit jaar ging zelfs even het gerucht dat de velduil bijna was verdwenen.

Een bijzonder beestje, de velduil. In tegenstelling tot andere uilsoorten, is de velduil overdag wél actief. In Nederland is het bovendien de enige uilensoort die zelf zijn nestje bouwt. Nu is dat niet zo ingewikkeld, meer dan een kuiltje in de grond met wat gras is het niet.

Velduil (foto: wikimedia commons, gnu)Om hun nest te beschermen gebruikt de velduil de zogenaamde ‘lamme vleugel-techniek’: de volwassen uil doet alsof hij een lamme vleugel heeft en loopt op deze manier weg van het nest. De belager denkt zo een makkelijke prooi te kunnen storen en heeft dus geen interesse meer in het nest.

De opmars van de velduil op Schiermonnikoog is opmerkelijk, want een kleine tien jaar geleden broedde er nog maar één paar. Vermoedelijk doet de velduil het hier zo goed omdat er veel woelmuizen op het eiland zijn.
In andere delen van ons land gaat het niet goed met deze bijzondere uil. Sinds de jaren vijftig neemt het aantal hard af. In totaal zijn er nog zo’n 10 à 30 paartjes in Nederland over.

Tekst: Marieke Dijksman
Foto: Wikimedia Commons, GNU-licentie voor vrije documentatie