Jonge eekhoorns in de opvang

Pas op voor vallende eekhoorns

De Natuurkalender
23-APR-2010 - Het is druk in het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Niet alleen met vogels, maar vooral ook met eekhoorns. Deze weken zijn al drie keer zoveel jonge eekhoorntjes binnengebracht als normaal is voor deze tijd van het jaar. Verlate snoeiwerkzaamheden zijn de vermoedelijke boosdoener.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Het is druk in het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Niet alleen met vogels, maar vooral ook met eekhoorns. Deze weken zijn al drie keer zoveel jonge eekhoorntjes binnengebracht als normaal is voor deze tijd van het jaar. Verlate snoeiwerkzaamheden zijn de vermoedelijke boosdoener.  

In het voorjaar verandert het Vogelrevalidatiecentrum Zundert (Noord-Brabant) altijd in een bijzondere kinderopvang. Normaal gesproken komt het centrum dan vol te zitten met jonge vogels, zoals duiven, merels en zwaluwen. Maar naast een groot aantal jonge duiven en eenden, zijn nu ook al 12 jonge eekhoorns binnengebracht. Dat zijn er drie keer zoveel als normaal. 

Jonge eekhoorntjes in de opvang (Foto: Lysanne Snijders)De meeste jonge vogels komen pas vanaf mei binnen. Duiven gaan eigenlijk bijna het hele jaar door met leggen van eieren en komen dus ook vrijwel het hele jaar door binnen. Eekhoorntjes beleven over het algemeen hun hoogtepunt in de periode van maart tot en met mei.

Wanneer de jonge eekhoorns binnenkomen, krijgen ze zes keer per dag speciaal samengestelde melk. Het voeren gebeurt via kleine spuitjes met een speentje erop. Eekhoorntjes zijn geen zorgenkindjes. Ze hoeven bijna niet te wennen aan deze onnatuurlijke manier van drinken en proberen het spuitje vaak zelf met hun pootjes vast te houden. Binnen enkele minuten is het leeg. Na geplast te hebben, wat met een nat doekje gestimuleerd moet worden, gaan ze weer terug in de warme couveuse om verder te slapen.

Wanneer de jonge eekhoorns zelfstandig eten en 220 gram wegen gaan ze naar de buitenkooien om uit te wennen. En zo makkelijk als ze aan mensen wenden toen ze binnen kwamen, zo snel moeten ze ook niks meer van ons hebben. In de buitenkooien buitelen ze er dan rustig op los en als ze schuw genoeg zijn, gaan ze weer terug de natuur in.    

In het wild bouwen eekhoorns zeer stevige nesten in bomen. In deze kraamnesten worden, na een draagtijd van vijf tot zes weken, twee tot vijf jongen geboren. Na vier weken zijn ze behaard en gaan de oogjes open. De moeder zoogt de eekhoorntjes tot ze tien weken oud zijn, daarna worden ze snel zelfstandig. De meeste eekhoorns komen dan ook het centrum binnen wanneer ze nog geen tien weken oud zijn. Ze zijn uit de boom gevallen, vaak na het snoeien van takken, omdat het nest over het hoofd werd gezien. Dat er nu zoveel eekhoorntjes uit de boom lijken te vallen, heeft waarschijnlijk te maken met het verspringen van de gemiddelde snoeidatum. Door de kou van dit voorjaar worden de bomen later gesnoeid, net nu de jonge eekhoorns worden geboren. Oppassen dus!

Tekst en foto: Lysanne Snijders, De Natuurkalender

Bronnen:
Vogelrevalidatiecentrum Zundert
Zoogdiervereniging