Moeraswespenorchis

Orchideeënparadijs in duinen Hoek van Holland

ARK Rewilding Nederland
30-JUL-2010 - Ruim zestienhonderd orchideeën in allerlei kleuren en maten zijn de laatste weken geteld in de duinen van Hoek van Holland. En de teller staat niet stil. Vrijwilligers zijn nog altijd bezig de fraai gebloemde soort in beeld te brengen. Maar ook op faunagebied is er nieuws: de Hoekse duinen zijn een type grazer rijker geworden. Tot voor kort waren vlinders, hazen en konijnen hier de grootste knagers. Inmiddels hebben zich echter twee reeën in het gebied gemeld.

Bericht uitgegeven door ARK op vrijdag 30 juli 2010

Natuurgebied rond Zeetoren biedt weergaloze schoonheid

Ruim zestienhonderd orchideeën in allerlei kleuren en maten zijn de laatste weken geteld in de duinen van Hoek van Holland. En de teller staat niet stil. Vrijwilligers zijn nog altijd bezig de fraai gebloemde soort in beeld te brengen. Maar ook op faunagebied is er nieuws: de Hoekse duinen zijn een type grazer rijker geworden. Tot voor kort waren vlinders, hazen en konijnen hier de grootste knagers. Inmiddels hebben zich echter twee reeën in het gebied gemeld.

Moeraswespenorchis (foto: Maarten Kalisvaart)Het gaat dus goed met de natuur in de van Dixhoorndriehoek. Toeval? Niet helemaal. De driehoek is onderdeel van de Kapittelduinen. Beheermaatregelen moeten de samenstelling van de aanwezige bijzondere bloemen, planten en struiken bevorderen. Zo worden bijvoorbeeld duindoorn- en wilgstruwelen gerooid, om ruimte te bieden aan het ontstaan van een kruiden- en bloemrijker begroeiing.

Om de groeiplaatsen van bijzondere planten tijdens deze werkzaamheden te kunnen ontzien, worden ze in kaart gebracht door vrijwilligers van café en klimaatcentrum de Zeetoren. Naast de vondst van enkele zeldzame orchideeën, spande het voorkomen van de moeraswespenorchis de kroon. Er werd een aantal van maar liefst 1.200 stuks geteld. Ook de vleeskleurige orchis en breedbladige wespenorchis deden het goed met aantallen van respectievelijk 300 en 100 stuks. Nieuwsgierig naar de orchideeën? De Zeetoren organiseert struintochten door de duinen waarbij spannende natuurverrassingen zoals de orchideeën het pad kruisen. En de reeën? Die laten zich spotten vanaf het torendak van de Zeetoren. Althans, voor wie geduld heeft…

Tekst: Marieke Reisinger en Joost de Kurver, ARK
Foto: Maarten Kalisvaart