Bosanemoon bloei, Foto Arnold van Vliet

Een nimf in het bos

De Natuurkalender
12-MRT-2010 - De bosanemoon is nog maar nauwelijks gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. Waarschijnlijk is het nog steeds te koud voor ze. Maar zodra de temperatuur gaat stijgen, verwachten we de bosanemonen snel en veelvuldig in bloei te zien staan. Opletten dus.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 12 maart 2010

 

De bosanemoon is nog maar nauwelijks gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. Waarschijnlijk is het nog steeds te koud voor ze. Maar zodra de temperatuur gaat stijgen, verwachten we de bosanemonen snel en veelvuldig in bloei te zien staan. Opletten dus.  

 

Dit jaar is de bosanemoon (Anemone nemorosa) nog maar een enkele maal in bloei gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. In 2006 lag de piek overigens pas in de eerste 10 dagen van april. Dat het plantje op dit moment niet in bloei wordt waargenomen, heeft waarschijnlijk met de aanhoudende koude te maken. Eerder meldden we al  dat de bloei van bosanemonen zeer sterk verbonden is met de temperatuur (Natuurbericht: Ontwaken uit de winter). Hoge temperaturen hebben we tot nu toe nauwelijks gehad en dus laat de bosanemoon het nog even afweten. De koude van de afgelopen tijd zorgt er echter wel voor dat het bloemetje meteen zal reageren wanneer de temperatuur weer verder omhoog gaat. Misschien volgende week?

 



In België noemen ze de bosanemoon ook wel ‘boswindroos’, ‘puidenblommeke’ of ‘rappebloem’. De naam bosanemoon komt echter uit het Grieks (Anemos = wind) en Latijn (nemorosa = in het bos). De verwijzing van de naam naar het bos is makkelijk te verklaren: het plantje groeit voornamelijk in loofbossen en op plaatsen waar bossen gestaan hebben. De verblijfplaats in het bos is er dan ook de oorzaak van dat de bloem meestal in juni weer is uitgebloeid. Het bos is dan te donker geworden. 

 

Er zijn verschillende verklaringen en zelfs een mythe verbonden aan de naam ‘Anemone’, oftewel: wind. Het opengaan van de bloem met de eerste lentewind of het snel verliezen van bloemblaadjes zijn beide mogelijke aanleidingen voor de naamgeving. Bovendien was er volgens de Griekse mythologie een nimf genaamd Anemone. Bemind door Zephyrus zou zij door de jaloerse godin Flora in een bloem zijn veranderd. Een bloem die zo kort zou bloeien dat niemand haar zou opvallen. Dit zou ook meteen het Belgische ‘rappebloem’ verklaren.   

 

Nu is dus de tijd om de bosanemonen in de gaten te houden. De Natuurkalender wil graag weten wanneer u de eerste plantjes weer in bloei ziet staan.

 

Bronnen:

www.knmi.nl

 

www.veldbloemen.be

www.wilde-planten.nl

 

Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender

Foto: Arnold van Vliet