Boerenwormkruid. Fotograaf: Rasbak, GNU Free Documentation License

Boerenwormkruid gaat bloeien

De Natuurkalender
2-JUL-2008 - Het boerenwormkruid gaat bloeien. Deze plant bloeit met goed herkenbare, goudgele bloemen en is vaak te vinden in wegbermen. Groot kans dat u dit kruid tegenkomt. Meldt u de eerste bloei weer bij De Natuurkalender?
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op woensdag 2 juli 2008

Het boerenwormkruid gaat bloeien. Deze plant bloeit met goed herkenbare, goudgele bloemen en is vaak te vinden in wegbermen. Groot kans dat u dit kruid tegenkomt. Meldt u de eerste bloei weer bij De Natuurkalender?

Boerenwormkruid vormt onder de grond wortelstokken waaruit taaie stengels groeien. Hieraan komen donkergroene, geveerde bladeren. Over de geur hiervan verschillende meningen. De één vindt de bladeren heerlijk ruiken, de ander helemaal niet. Aan het eind van de stengel bloeit boerenwormkruid in een tuiltje van bloemkorfjes met gele, buisvormige bloempjes. De plant wordt zo’n 60 tot 120 centimeter hoog.

Bloei van het boerenwormkruid vindt gemiddeld plaats van eind juni tot en met oktober, maar de eerste bloeiende exemplaren worden soms al vanaf eind mei gezien. Meldingen van de eerste bloei van het boerenwormkruid bij De Natuurkalender laten zien dat dit jaar voor het boerenwormkruid een normaal jaar is.

Naamgeving en gebruik
Boerenwormkruid werd vroeger gebruikt om kinderen te verlossen van spoelwormen, vandaar de naam. Ook wordt het wel gebruikt als keukenkruid, om bijvoorbeeld pudding en koek een smaakje te geven. Men zegt dat een gedroogd bosje insecten, zoals mieren, op een afstand houdt. De plant is ook giftig, wat gebruik als keuken- of ontwormingskruid enigszins gevaarlijk maakt. Ook het vee mijdt daarom deze plant.

Overal
Boerenwormkruid komt voor op allerlei gronden, van zand tot klei en in de volle zon tot lichte schaduw. Ook sterke wisselingen in temperatuur en vochtigheid van de grond zijn geen probleem. U kunt de plant dan ook in bijna heel Nederland wel tegenkomen.

>> Meld uw eerste bloeiende boerenwormkruid bij De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Rasbak, GNU Free Documentation License