Klokjesgentiaan. Foto: Bernd Haynold, cc-by-sa-2.5 licentie.

Opletten voor de klokjesgentiaan

De Natuurkalender
28-JUL-2008 - Van juli tot september bloeit de prachtige klokjesgentiaan. Als u over de heide rondloopt, let dan ook op of u dit kleine plantje ziet staan, dat tussen de vrij hoge heide niet altijd opvalt. En wie weet ziet u ook nog het gentiaanblauwtje, dat nu ook rondvliegt.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 28 juli 2008

Van juli tot september bloeit de prachtige klokjesgentiaan. Als u over de heide rondloopt, let dan ook op of u dit kleine plantje ziet staan, dat tussen de vrij hoge heide niet altijd opvalt. En wie weet ziet u ook nog het gentiaanblauwtje, dat nu ook rondvliegt.

De klokjesgentiaan wordt vijftien tot zestig centimeter hoog. De bladeren zijn smal, lijn- tot lancetvormig. Aan de top van de stengel, en vaak in de bladoksels, staan één of twee donker hemelsblauwe, rechte klokvormige bloemen.

De plant komt voor in blauwgrasland, tussen kort gras, op heide en in veenmoerassen op natte, zure grond. Door ontginning en ontwatering zijn dit soort terreinen in Nederland in aantal afgenomen. De klokjesgentiaan staat daardoor ook op de Rode Lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen.

De klokjesgentiaan is een waardplant voor het gentiaanblauwtje, dit is één van de grootste van de 27 in Nederland voorkomende blauwtjes. De vlinder zet haar eitjes af op de ongeopende bloemen waar de rupsen later heerlijk van kunnen eten.

>> Meld bij de Natuurkalender uw eerste
  • Bloeiende klokjesgentiaan
  • Eerste gentiaanblauwtje
  • Eerste eitje van het gentiaanblauwtje

    Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
    Foto: Bernd Haynold, cc-by-sa-2.5-licentie
  •