Bijvoet onderkant blad

Graspollenseizoen voorbij bijvoetseizoen begint

De Natuurkalender
11-AUG-2008 - De concentratie van graspollen in de lucht is de laatste dagen onder de 10 pollen per kubieke meter lucht gekomen. Hiermee is het graspollenseizoen zo goed als voorbij. Nog niet alle hooikoortspatiënten kunnen nu gerust adem halen. De concentratie bijvoetpollen bereikt waarschijnlijk aankomende week zijn piek en mogelijk krijgen ze ook nog last van ambrosiapollen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 11 augustus 2008.

De concentratie van graspollen in de lucht is de laatste dagen onder de 10 pollen per kubieke meter lucht gekomen. Hiermee is het graspollenseizoen zo goed als voorbij. Nog niet alle hooikoortspatiënten kunnen nu gerust adem halen. De concentratie bijvoetpollen bereikt waarschijnlijk aankomende week zijn piek en mogelijk krijgen ze ook nog last van ambrosiapollen.

Lage concentratie graspollen
Het hooikoortsseizoen loopt voor hooikoortspatiënten die last hebben van graspollen nu echt op zijn einde. De concentratie graspollen kwam bij zowel het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) te Leiden en bij het Elkerliek ziekenhuis te Helmond begin augustus onder de 10 pollen per m3. Met het uitblijven van zeer zonnige en warme dagen in de komende anderhalve week zal de concentratie graspollen naar verwachting ook laag blijven. De hoogste graspollenconcentraties zijn eind maart / begin juni waargenomen. Sindsdien is de concentratie in zowel Leiden als Helmond vrijwel continu onder het gemiddelde van de jaren 90 gebleven. Het is nog onduidelijk waar dit door komt.

Bijvoetpollen worden verwacht
Met de lage concentraties graspollen is hooikoortsseizoen nog niet voorbij voor alle hooikoortspatiënten. In de periode 19 juli tot 15 augustus is de pollenconcentratie van bijvoet op zijn hoogst. In de tellingen van het LUMC bleven de waargenomen concentraties nog beperkt tot 4 augustus (zie Figuur 1). In Helmond lagen ze op 1 augustus al hoger. Waarschijnlijk valt de piek dus rond deze dagen. In de loop van de week worden de pollen weer geteld en weten we wanneer de piek precies valt. Als u dus de laatste dagen opeens versterkte hooikoortsklachten heeft is het dus waarschijnlijk veroorzaakt door bijvoet. De pollentellingen zijn te vinden op de website van De Natuurkalender.

Figuur 1: Het dagelijks getelde aantal bijvoetpollen door het LUMC (rode lijn). Het grijze vlak achter de rode lijn geeft de gemiddelde wekelijkse pollenconcentratie over de periode 1990 tot 1999 weer.

Herkennen van bijvoet
Bijvoet is, als je het eenmaal weet, makkelijk te herkennen. Hij staat meestal in ruigten en bermen. De plant kan tot 120 cm hoog worden. De bladeren zijn van boven donkergroen maar van onderen zijn ze witviltig. Aan de witte tot zilverachtige kleur zijn ze goed te herkennen. Zie ook de foto’s 1 tot en met 3.

   
Foto 1: Bijvoet.   Foto 2: Bijvoet onderkant blad.   Foto 3: Bijvoet bovenkant blad en stengel.

Ambrosia
De bijvoet zorgt maar gedurende een korte periode voor overlast. In de tweede helft van augustus loopt de concentratie over het algemeen al weer snel terug. Normaal gesproken zou het hooikoortsseizoen er dan echt op zitten maar de laatste jaren lijkt het aantal ambrosiaplanten in Nederland toe te nemen. Deze plant bloeit pas vanaf augustus en kan bij het uitblijven van vorst doorbloeien tot in oktober. Er worden al bloeiende exemplaren in Nederland gemeld. In de pollentellingen zijn echter nog geen ambrosiapollen aangetroffen.
Geef meldingen van ambrosia (bloeiend of niet bloeiend) door aan De Natuurkalender. Let op: De bijvoet wordt wel eens voor ambrosia aangezien dus als de bladeren van ‘uw’ ambrosiaplant wit zijn dan heeft u waarschijnlijk te maken met de bijvoet.

Tekst: Arnold van Vliet, www.natuurkalender.nl
Foto’s: Paul Busselen.