Bladverkleuring ruwe berk

Ruwe berk: 50% in herfsttooi

De Natuurkalender
3-OKT-2008 - Met de invallende herfst is ook de bladverkleuring begonnen. De berk is altijd één van de eerste bomen die geel kleurt. Dit jaar werd de eerste waarneming op 22 september bij de natuurkalender gemeld. Dit is vrijwel gelijk met vorig jaar en ruim 2.5 week eerder dan in 2006.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op vrijdag 3 oktober 2008

Met de invallende herfst is ook de bladverkleuring begonnen. De berk is altijd één van de eerste bomen die geel kleurt. Dit jaar werd de eerste waarneming op 22 september bij de natuurkalender gemeld. Dit is vrijwel gelijk met vorig jaar en ruim 2.5 week eerder dan in 2006.

Afgelopen week liet de herfst zich van alle kanten zien. Na een heerlijk zomers weekend, kregen we flink wat regen en wind te verstouwen. Voor de berk begint de herfst normaalgesproken eind augustus of begin september. Dan zijn bij deze soort de eerste herfstkleuren zichtbaar. Dit jaar werd de eerste waarneming van 50% herfsttint bij de ruwe berk op 22 september doorgegeven aan de Natuurkalender. Vorig jaar werd de eerste waarneming op 23 september gemeld. Het KNMI omschrijft beide septembers als koel. Heel anders dan de september van 2006, die de boeken in ging als de warmste in 300 jaar met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 °C (tegen 14,2 °C normaal). In 2006 werd de eerste waarneming van 50% bladkleuring bij de berk pas gemeld op 13 oktober.

Normaalgesproken zijn de berken vanaf half oktober volledig in herfstkleur. Voor het zover is, beginnen de eerste bladeren echter al te vallen. Gemiddeld gebeurt dit al vanaf 21 september, dus niet zo heel erg lang na de verkleuring van de eerste bladeren. Begin november zijn de meeste berken kaal. In de herfst, rond augustus/september, zijn ook de vruchtjes rijp. Deze blijven dan nog lang aan de bomen hangen. Eind oktober zijn veel berken helemaal kaal. Bladkleuring en bladval zijn onlosmakelijk verbonden aan de herfst. Het zijn strategieën stormen, vorst en eventueel sneeuw van herfst en vooral winter te kunnen doorstaan.

De eerste waarnemingen van 50% herfst tint van de witte paardenkastanje en de Amerikaanse- en zomer eik zijn ook al binnen bij de Natuurkalender. Komende weken verwachten we meer waarnemingen van deze en andere soorten. Geef ook uw waarnemingen van herfsttinten en bladval door op www.natuurkalender.nl.


<ALIGN=CENTER>Meldingen van 50% herfsttint bij de ruwe berk, doorgegeven via www.natuurkalender.nl

Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: de Natuurkalender