Wesp koningin. Foto: Soebe, GNU-licentie

Eerste wespenkoninginnen gemeld

De Natuurkalender
15-MRT-2009 - De eerste wespen worden weer gemeld bij de Natuurkalender. Dit zijn nog niet de limonadewespen waar we in de zomermaanden op de terrasjes last van hebben. Vanaf maart tot en met mei komen de koninginnen tevoorschijn. Deze wespen hebben geen interesse voor ons of onze zoete drankjes. De wespenkoninginnen zoeken een goede plek om hun nest te bouwen.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 15 maart 2009

De eerste wespen worden weer gemeld bij de Natuurkalender. Dit zijn nog niet de limonadewespen waar we in de zomermaanden op de terrasjes last van hebben. Vanaf maart tot en met mei komen de koninginnen tevoorschijn. Deze wespen hebben geen interesse voor ons of onze zoete drankjes. De wespenkoninginnen zoeken een goede plek om hun nest te bouwen.

Voorzichtig aan druppelen de eerste wespenmeldingen binnen bij de Natuurkalender. Met de hogere temperaturen van de komende tijd zal het aantal meldingen naar verwachting wel toenemen. Vorig jaar rond deze tijd waren al veel meer meldingen van wespen binnen. Maar 2008 was dan ook een uitzonderlijk vroeg jaar. Wat we later dit jaar van de wespen kunnen verwachten is op dit moment nog niet te zeggen. Dat hangt in belangrijke mate af van het weer in de loop van het jaar.

Nestbouw
 

 

De wespenkoningin komt tussen maart en mei uit haar winterschuilplaats tevoorschijn en zoekt vervolgens een plekje om haar nest te bouwen en eitjes te leggen. De eerste anderhalve maand waarin het nest opgebouwd moet worden staat ze er vrijwel alleen voor. Ze moet een begin maken met het bouwen van het nest en het leggen van de eieren.

Alleen
 

 

Als de eerste eitjes na vijf dagen uitkomen, moeten de larven gedurende twee weken gevoed worden met insecten waarna ze nog eens twee weken nodig hebben om te verpoppen. Het duurt dus een maand voordat de koningin versterking krijgt bij het verder uitbouwen van het nest en het voeren van de jongen. Totdat de eerste werksters volwassen zijn staat de koningin er helemaal alleen voor. Uiteindelijk telt een gemiddeld wespennest tussen de drieduizend en tienduizend volwassen wespen.

Limonadewespen
Tijdens de ontwikkeling van het wespennest worden de wespenlarven door de werksters gevoed met insecten. Als tegenprestatie scheiden de larven zoetstoffen af die door de werksters gegeten worden. Op een gegeven moment gaat de koningin eitjes leggen waaruit nieuwe koninginnen en mannetjes geboren worden. Ook het aantal larven in het nest neemt af. Hierdoor hebben de werksters minder te doen en krijgen ze ook minder voeding. De volwassen wespen gaan dan op zoek naar zoetigheid die ze in overvloed vinden op plaatsen waar ook mensen komen. De wespen worden dan ook wel limonadewespen genoemd.

Overigens zijn wespen voor mensen niet alleen lastig, maar ook bijzonder nuttig. Zo eten ze bijvoorbeeld erg veel insecten, zoals steekmuggen. Ook zorgen ze voor bloembestuiving.

Overwintering
Aan het einde van het jaar sterven vrijwel alle wespen, met uitzondering van de koninginnen. Zij zoeken een beschut plekje op om te overwinteren en worden hopelijk volgend jaar weer wakker om een nieuw nest te bouwen.

>> Meld aan de Natuurkalender wanneer u uw eerste wesp (de wespenkoningin) ziet.

Tekst: Wichertje Bron, de Natuurkalender
Foto wesp: Soebe, GNU-licentie. Foto structuur buitenkant wespennest: Spotter2, GNU-licentie