Kolgans Oscar, neergeschoten

Kolgans Marco neergeschoten door Russische jager

De Natuurkalender
24-MEI-2009 - Berichtten we u op 25 april nog dat kolgans Marco, een van de drie kolganzen die we al geruime tijd volgen, het rustiger aan deed – een dag later werd hij neergeschoten in de nabijheid van Moskou.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 24 mei 2009

Berichtten we u op 25 april nog dat gans Marco, een van de drie kolganzen die de Natuurkalender al geruime tijd volgt, het rustiger aan deed – een dag later werd hij neergeschoten in de nabijheid van Moskou.

Marco in betere tijden
Foto: G. MuskensMarco was als een van de laatsten op weg naar zijn broedgebied, en deed dit op zijn eigen tempo. Boven het plaatsje Ryazan kwam zijn lange vlucht echter tot een dramatisch einde: een plaatselijke jager schoot het dier uit de lucht. Dit gebeurde op 26 april jongstleden. De jager heeft, dankzij de op de zender vermelde gegevens (foto rechtsonder), inmiddels contact opgenomen met de coördinator van het kolganzen-project, Helmut Kruckenberg. De jager verklaarde dat Marco helemaal in z’n eentje voorbij vloog en dat de zender van onderaf niet te zien was.

Gans Marco neergeschoten
Foto: I. BabaevZender van kolgans Marco
Foto: I. Babaev

De foto’s die door de jager gemaakt zijn, geven interessante informatie over de duurzaamheid van de zender en hoe de gans de zender ervaren heeft. Zo duiden beschadigingen aan de basis van de antenne op veelvuldig knabbelen van Marco (foto links). De foto ernaast laat duidelijk zien dat er luchtbellen zijn ontstaan onder het glasplaatje van de zonnecel. De zender zal zo snel mogelijk teruggestuurd worden naar het westen – wellicht geeft verder onderzoek nieuwe inzichten in hoe de techniek verbeterd kan worden.

De twee andere ganzen, met een nog werkende zender, die door de Natuurkalender gevolgd worden, vergaat het gelukkig beter. Gans Cas, waarvan eerder bleek dat hij maar liefst 1000 km op één dag vloog (Natuurbericht 25 april jl), heeft zijn broedplaats bijna bereikt.

Tekst: Alexander van Oudenhoven, de Natuurkalender
Bron: Europäisches Blessgans Forschungsprogramm
Foto levende Marco: Gerard Muskens
Foto’s dode Marco en zender: I. Babaev