In 2003 banenverlies in alle provincies behalve Flevoland

In 2003 nam het aantal banen in Nederland met 1,1 procent af. Flevoland was de enige provincie die nog banengroei kende. In de gebieden rond de vier grote steden verdwenen vooral banen in de commerciële dienstverlening. Van de 25 grootste gemeenten lieten alleen Leiden, Nijmegen, Tilburg en Dordrecht een bescheiden banengroei zien.

Banengroei in Nederland ten einde

In 2003 daalde het totaal aantal banen van werknemers in Nederland met 76 duizend. Daarmee is een einde gekomen aan een groeiperiode die begon in 1984. In 2002 groeide het aantal banen nog met 60 duizend en in 2001 zelfs met 141 duizend. Het totaal aantal banen lag in 2003 net onder de 7 miljoen.

Flevoland enige provincie met banengroei

Flevoland is in 2003 de enige provincie met banengroei (1,0 procent). Deze provincie heeft al jaren achtereen de hoogste banengroei. De overige provincies hebben alle te kampen met banenverlies. Vooral Utrecht deed het slecht met een afname van 2,2 procent. Het banenverlies in de provincies Zeeland en Groningen bleef beperkt tot 0,3 procent.

Banengroei naar provincie, 2003

Banengroei naar provincie, 2003

Opnieuw banenverlies in regio Amsterdam

In het corop-gebied Groot-Amsterdam nam het aantal banen in 2003 met ruim 14 duizend af. In 2002 was hier al een banenverlies van 3 duizend. In de commerciële dienstverlening, goed voor meer dan 60 procent van de werkgelegenheid, verdwenen 14 duizend banen. Hierbij waren 5 duizend banen in de zakelijke dienstverlening. Tegenover een groei van 4 duizend banen in de niet-commerciële dienstverlening stond een verlies van evenveel banen in de industrie en bouwnijverheid

Banengroei in de vier grote coropgebieden, 2003

Banengroei in de vier grote coropgebieden, 2003

Andere grote corop-gebieden nu ook in de min

De drie andere grote corop-gebieden Utrecht, Groot-Rijnmond (regio Rotterdam) en de Agglomeratie ’s-Gravenhage lieten in 2003 een omslag zien. In Utrecht verdwenen bijna 13 duizend banen, in Groot-Rijnmond 9 duizend en in de agglomeratie ’s-Gravenhage 6 duizend. Alle drie lieten in 2002 nog banengroei zien. Het banenverlies is vrijwel geheel toe te schrijven aan de commerciële dienstverlening.

Banengroei in enkele gemeenten, 2003

Banengroei in enkele gemeenten, 2003

Gemeente Leiden hoogste banengroei

Van de 25 gemeenten met het grootste aantal banen in Nederland laten alleen Leiden, Nijmegen, Tilburg en Dordrecht een lichte banengroei zien. Leeuwarden komt uit op hetzelfde aantal banen als een jaar eerder. De overige twintig zitten alle in de min, met als grootste verliezers de gemeenten Utrecht, Haarlem, Zoetermeer, Venlo en Zaanstad.

Gerda Gringhuis

Bron: StatLine