Partners werken zelden beiden fulltime

De combinatie van een fulltime baan en een parttime baan is het meest populair bij paren. Daarnaast zijn er ook veel stellen waarvan één van beiden fulltime werkt en de ander geen baan heeft. Paren met minderjarige kinderen combineren het vaakst een fulltime van een van de partners met een parttime baan van de ander.

Man werkt fulltime, vrouw parttime of niet

Bij paren is de meest voorkomende combinatie dat de man fulltime werkt en de vrouw parttime. In 2003 combineerde ruim een op de drie paren een fulltime met een parttime baan. Ook de combinatie waarbij slechts één van beide partners werkt komt vaak voor. Van bijna 30 procent van de paren werkt de ene partner niet, terwijl de andere partner (vrijwel altijd de man) fulltime werkt.

Arbeidsdeelname van paren, 2003

Arbeidsdeelname van paren, 2003

Leeftijd vrouw bepaalt arbeidsdeelname

De arbeidsmarktpositie van partners hangt sterk samen met de leeftijd van de vrouw. Vooral bij paren waar de vrouw tussen de 25-49 jaar is, is de combinatie fulltime-parttime populair. In 2003 kwam deze combinatie bij meer dan vier van de tien paren in die leeftijdsgroep voor.

Bij de paren waar de vrouw jonger is dan 25 of ouder dan 49, is deze combinatie aanzienlijk minder populair. De situatie waarin beide partners een fulltime baan hebben komt vooral voor bij paren waar de vrouw relatief jong is. Ongeveer een op de drie stellen waarvan de vrouw jonger is dan 25, combineert twee fulltime banen.

Arbeidsdeelname van paren naar leeftijd vrouw

Arbeidsdeelname van paren naar leeftijd vrouw

Twee fulltime banen is zeldzaam bij paren met kinderen

Dat de arbeidsdeelname van paren zo sterk verschilt en afhankelijk is van de leeftijd van de vrouw, heeft te maken met het hebben van kinderen. Dit is vooral goed te zien bij paren waar de vrouw tussen de 25 en de 49 jaar is, omdat dit de leeftijdsfase is waarin de meeste vrouwen kinderen krijgen. Partners met minderjarige kinderen werken in slechts 6 procent van de gevallen beiden fulltime, terwijl de combinatie fulltime-parttime voor 46 procent van de paren geldt. De combinatie full-time - geen werk is overigens twee keer zo populair bij paren mét kinderen dan bij paren zonder kinderen

Arbeidsdeelname van paren met vrouw 25-49 jaar, naar gezinssituatie

Arbeidsdeelname van paren met vrouw 25-49 jaar, naar gezinssituatie

Tanja Traag

Bron: StatLine