Flitsscheiding populair

In 2003 zijn bijna 5 duizend huwelijken geëindigd in een flitsscheiding. In 2002 waren dit er nog 4 duizend. De flitsscheiding is daarmee voor veel mensen een serieus alternatief voor echtscheiding. Door de toename van het aantal flitsscheidingen is het aantal echtscheidingen verder gedaald.

Aantal flitsscheidingen

Aantal flitsscheidingen

Daling aantal echtscheidingen

Het aantal echtscheidingen is gedaald van 37 duizend in 2001 tot 32 duizend in 2003. Door de toename van het aantal flitsscheidingen is het totaal aantal huwelijken dat is ontbonden door een echtscheiding of flitsscheiding in deze periode vrijwel gelijk gebleven.

Echtscheidingen en flitsscheidingen

Sterke toename partnerschappen

Sinds de mogelijkheid tot flitsscheiden bestaat, is het aantal partnerschapsregistraties fors toegenomen. In 2001 waren er ruim 3 duizend partnerschapsregistraties, in 2003 al bijna 10 duizend. Deze toename betreft vooral registraties tussen een man en een vrouw. Ruim de helft van de registraties betreft een omzetting van een huwelijk in een partnerschap.

Partnerschapsregistraties

Partnerschapsregistraties

Flitsscheiding is snel

De flitsscheiding is een snelle procedure. De meeste huwelijken die veranderen in een partnerschap worden kort daarna gevolgd door een ontbinding van het partnerschap. Rond de 60 procent van de omzettingen is vervolgens binnen een maand ontbonden en 90 procent na een half jaar.

Maarten Alders en Carel Harmsen

Bron: StatLine