Ruim 125 duizend personen met een lat-relatie

Veel mensen met een relatie gaan niet meteen samenwonen met hun partner. Na verloop van tijd willen de meesten dat toch wel. Slechts een minderheid, ongeveer 125 duizend personen van 30 tot en met 59 jaar, kiest voor een lat-relatie. De meerderheid van deze laatste groep is boven de 40 jaar en heeft al minstens één keer samengewoond. Dit blijkt uit resultaten van het Onderzoek Gezinsvorming 2003 van het CBS.

Mannen en vrouwen met vaste relatie naar leeftijdsgroep

Mannen en vrouwen met vaste relatie naar leeftijdsgroep

Hoe ouder, hoe vaker een vaste relatie

Een grote meerderheid van de volwassen bevolking heeft een vaste relatie. Van de dertigplussers heeft ruim 80 procent een vaste partner. Onder jongeren ligt het percentage wat lager, vooral bij jongens. Van de 18-24-jarige jongens heeft 45 procent een vaste relatie, tegen 60 procent van de meisjes van die leeftijd.

Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat meisjes over het algemeen een relatie aangaan met een jongen die een of meerdere jaren ouder is. Op oudere leeftijd zijn er juist meer mannen dan vrouwen met een vaste relatie. Dat laatste hangt samen met scheidingen en verweduwingen; vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen. Bij scheidingen blijven de kinderen vaker bij de moeder, die daardoor minder vaak een nieuwe relatie begint.

Mannen en vrouwen met een vaste relatie die niet samenwonen

Mannen en vrouwen met een vaste relatie die niet samenwonen

Meerderheid woont pas samen boven de 25

Een vaste relatie betekent niet automatisch ook samenwonen. De meerderheid van de jongeren met een vaste partner woont niet samen. Boven de 25 jaar woont de meerderheid van de personen met een vaste relatie wel samen. Boven de 50 jaar is er nog maar een heel klein deel van de personen met een vaste relatie dat niet samenwoont.

Toekomstplannen van partners die nog niet samenwonen

Toekomstplannen van partners die nog niet samenwonen

40-plussers relatief vaak een lat-relatie

Van degenen die momenteel een vaste relatie hebben maar niet samenwonen, wil de meerderheid in de toekomst wel gaan samenwonen. Ze doen dat na een gemiddelde verkeringstijd van zo’n drie jaar.

Bij de 30-plussers, vooral bij de personen boven de 40, is er juist een groot deel dat ook in de toekomst niet wil gaan samenwonen. Ruim vier op de tien veertigers en zelfs ruim zeven op de tien 50-plussers die op dit moment niet samenwonen met hun partner, willen ook in de toekomst niet gaan samenwonen en kiezen dus voor een lat-relatie. In totaal zijn er zo’n 125 duizend personen met een lat-relatie in de leeftijd van 30 tot 60 jaar.

Redenen waarom gekozen wordt voor een lat-relatie

Redenen waarom gekozen wordt voor een lat-relatie

Vrijheid belangrijk

Waarom kiezen deze personen voor een lat-relatie? In ruim de helft van de gevallen is dat vanwege het behoud van vrijheid. Bij ruim een op de tien personen spelen kinderen uit een vorige relatie een rol. Bijna 10 procent geeft aan dat een slechte ervaring op het gebied van samenwonen de reden is. Wel hebben de meesten, bijna 75 procent, van degenen die een lat-relatie hebben, al één of meerdere samenwoonrelaties, al dan niet gehuwd, achter de rug.

Suzanne Loozen en Liesbeth Steenhof