Yakult: 'Wij zijn een bacteriebedrijf'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Yakult: 'Wij zijn een bacterie­bedrijf'

  • 10 september 2019
  • Door: Harry van Brandenburg

Wereldwijd drinken 40 miljoen mensen het gefermenteerde zuiveldrankje Yakult. Het productieproces start met een klein buisje bacteriën van ons moederbedrijf uit Japan. “Minimaal 6,5 miljard bacteriën per flesje opkweken in het laboratorium is de eerste uitdaging.”

In Almere vindt de productie voor de Europese markt plaats. Ruim een miljoen flesjes Yakult rollen dagelijks van de band. De basis vormt de in 1930 ontdekte Lactobacillus casei Shirota bacterie, door de Japanse wetenschapper en oprichter dr. Minoru Shirota. Het bijzondere is - tevens aangetoond door TNO - dat deze bacteriën levend de darmen bereiken. Nadat dit speciale ingrediënt verwerkt kon worden in een zuiveldrank, startte in 1935 de productie in Japan. Jan-Albert Blaauw, Corporate affairs manager: “Al ruim 80 jaar voert Yakult op alle internationale locaties hetzelfde productieproces uit, gebaseerd op fermentatie van ongeveer een week. We werken continu met levende organismen, daarom is controle een uiterst belangrijke activiteit binnen ons bedrijf.”

Balans darmflora

Bacteriën zitten overal. In de lucht, op apparaten en ook in voeding en in het lichaam. Veel bacteriesoorten zijn onmisbaar voor de mens. Zo zijn er bacteriën nodig voor het verteren van ons voedsel. Yakult vervulde een voortrekkersrol in de ontwikkeling van probiotica. De meeste bacteriën in het menselijk lichaam leven in de darmen. Daar bevinden zich miljarden goede en slechte bacteriën. Totaal vormen zo’n 1.000 soorten de darmmicrobiota. Het is van belang dat de darmflora in balans blijft. Raakt deze verstoort, dan ontstaan er lichamelijke problemen. De soorten klachten kunnen per individu uiteenlopen.

Overige ingrediënten

Dat Yakult 25 jaar geleden Almere als Europese productielocatie koos, heeft onder andere te maken met de vereiste kwaliteit van het water. Dit ingrediënt moet zo zuiver mogelijk zijn, mag geen chloor bevatten en moet de juiste mineralensamenstelling hebben. “We gebruiken in Almere grondwater dat we op de Veluwe oppompen. Dit is goed gefilterd en zeer schoon drinkwater”, benadrukt Blaauw. Andere ingrediënten zijn onder meer suiker, glucose-fructosestroop en melkpoeder. Yakult verwerkt melkpoeder omdat hiermee het productieproces beter te sturen is in tegenstelling tot verse melk. Ingrid de Greeff, Manager QA&QC and Environment issues: “We vragen eerst een monster aan en onderzoeken in ons laboratorium of de Shirota-bacterie erop kan groeien. Is deze proef positief, dan bestellen wij die specifieke batch. Zo weten we zeker dat ieder productieproces slaagt.”

Productieproces 

De eerste fase van het productieproces betreft het mengen en oplossen van de basisingrediënten magere melkpoeder, water en glucose-fructosestroop. Na sterilisatie vindt het toevoegen van de Lactobacillus casei Shirota bacterie plaats. Vervolgens is het mengsel klaar voor het fermentatieproces dat ongeveer een week duurt - omzetting van melksuikers in melkzuur - in grote fermentatietanks. De temperatuur moet zo constant mogelijk blijven. Na dit procesdeel wordt de melkoplossing door een homogenisator gepompt. “Onder grote persdruk ontstaat een vloeibaarder homogeen product”, legt De Greeff uit. De laatste productiestap is het op smaak brengen met aroma’s en glucosestroop, vervolgens komt er zuiver gesteriliseerd water bij. Dit gehele proces gaat gepaard met strikte hygiëneprocedures en kwaliteitscontroles. 

Controle centraal

De test waarbij de laboranten de bacteriegroei op het monster melkpoeder controleren, duurt zeven dagen. De Greeff: “In feite bootsen we ons echte productieproces op kleine schaal precies na. Daarnaast voeren onze zes laboranten in elk proces dagelijks microbiologische controles uit. Als er andere bacteriën in ons product komen, kunnen we direct ingrijpen in ons productieproces.” Ook voert Yakult gedurende het proces smaakcontroles uit naast meting van de hoeveelheid suikers. De juiste samenstelling dient uiterst nauwkeurig te zijn. Bij benadering is dit 40% melk, en 60% water en overige ingrediënten. “De TA-waarde is tevens een belangrijke graadmeter. Als je het gehalte aan melkzuur meet, kun je ook de hoeveelheid bacteriën berekenen. Een minimum van 6,5 miljard per flesje is onze norm.” De policy van Yakult is zoveel mogelijk controle in eigen beheer houden. De flesjes worden niet alleen razendsnel gevuld, gedopt, geëtiketteerd, verpakt en getransporteerd, ook produceert de Almeerse locatie de recyclebare polystyreen flesjes geheel zelf ter plekke.

Trouwe afnemers

Waar de meeste fabrikanten hun productie tijdens de economische crisis zagen afnemen, bleef die van Yakult stabiel. “Dat is te danken aan de relatief grote groep trouwe gebruikers van Yakult”, verklaart Blaauw. “Wij zijn echt trots op onze productielocatie. Daarom staan wij open voor bezoekers, die zich via onze website kunnen aanmelden.” Yakult biedt constante kwaliteit dankzij geperfectioneerde processen en controles. Toeval hebben ze zo tot een minimum gereduceerd.

www.yakult.nl



Bedrijfsbezoek OSV 

Op 24 september 2019 organiseert de OSV een bedrijfsbezoek bij Yakult. Om dit bezoek nog interessanter te maken voor de leden, geeft IJsbrand Velzeboer, directeur van Scienta nova een lezing, onder andere over een gezond microbioom, eetlustremmers en -opwekkers en de voordelen en risico's van combinatievoedsel.

Je kunt je aanmelden tot 20 september 2019

www.osvnetwerk.com


Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019; Beeld: ©Yakult