Deuren sluiten voedselveilig bouwproces af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Deuren sluiten voedselveilig bouwproces af

  • 10 juni 2019
  • Door: Esther van der Lelie

Het bouwen van een nieuw magazijn en extra productie- en verkeersruimten bij een voedselverwerkend bedrijf, vraagt om een sturende routing met specifieke installaties ter afsluiting. Bouwteam P&O en Alsta Nassau sloegen de handen inéén om de groeiambities van hun opdrachtgever, in bouw en norm terug te laten komen.

Een groeiambitie stellen en je bestaande pand daaraan aanpassen is een proces dat kennis, inzet, betrokkenheid en overzicht nodig heeft. Bouwteam P&O werd uitgedaagd de uitbreiding van een voedselverwerkend bedrijf op zich te nemen. De wensen lagen op tafel. Een nieuw magazijn, aanpassen en uitbreiden van productie- en verkeersruimten in een routing die voor medewerkers duidelijk is. Met, ter afsluiting van de ruimten, deuren geleverd en geserviced door Alsta Nassau, die de foodsafety bewaken.

Focus op bouw

Justin van Leijden van Bouwteam P&O uit Alphen aan den Rijn, vertelt over hun regie- en bouwopdracht: “Wij verzorgen sinds 2011 bouwprocessen voor deze opdrachtgever. Ooit zijn we begonnen met het omturnen van een koelinstallatie naar NH3, een ingrijpend project door de hele fabriek. Sindsdien zijn de bouwzaken bij ons neergelegd, zodat onze opdrachtgever zelf de focus op haar eigen proces kan blijven richten. De productie gaat immers altijd door gezien de groeiambitie. Een extra dimensie tijdens het bouwproces.”

Trots licht Justin de aanpak van het bouwproject toe. “Wij zijn aanpakkers in projectmanagement, planning, prijs en procesuitvoering. Bij deze opdracht kwam er een specifieke vraag naar voren. We moesten niet alleen ruimte voor opschaling creëren, maar ook beslissen over de afsluiting conform hygiëne-eisen waarbij nadrukkelijk gevraagd werd om hergebruik van bestaande deur-installaties. Wij betrokken Alsta Nassau uit Terheijden erbij, om deze vraag goed in te vullen. Een partner waarmee we zo’n dertig jaar terug in de tijd gaan, op wie wij vertrouwen en die goed past bij onze opdrachtgever.” Het bijna 100-jarige bedrijf is een samenvoeging van Alsta B.V. en Nassau Indus Deur B.V, twee spelers die zijn uitgegroeid van producent naar dienstverleners in merkonafhankelijke deuren.

Transitie

Nanko Wassenaar, Key Accountmanager van Alsta Nassau, beschrijft de situatie secuur: “We hadden te maken met losse ruimten, meerdere soorten vloeren met niveauverschillen, een divers pallet aan deuren met bijbehorende leveranciers en verschillende onderhoudscontracten. Bij de transitie naar één geheel kreeg het bouwen van een nieuw magazijn prioriteit, om daarna de verkeers- en productieruimten hierop te laten aansluiten. We hebben het hele pakket bestaande deuren onder de loep genomen en bij iedere locatie onszelf kritisch de vraag gesteld: ‘kunnen we deze hergebruiken?’ Is bij een defect reparatie mogelijk, of vragen we toch om herinvestering voor een nieuwe deur om kwaliteit op lange termijn te kunnen borgen? Door elkaar scherp te houden, te kijken naar ontwikkelingen in de markt én rekening te houden met de ambitie van opdrachtgevers, werkten we slim samen en konden we de kosten beperkt houden.”

Instructie 

Zowel Bouwteam P&O als Alsta Nassau heeft veel ervaring in de foodindustrie. Zij weten tijdens de bouw en het plaatsen van deurinstallaties rekening te houden met het productieproces van de klant. De ogen van Nanko glinsteren als hij gedreven verder praat: “We zijn eigenlijk een facilitaire dienstverlener en manoeuvreren continu mee met de bedrijfsbewegingen. Het is heel belangrijk om medewerkers van het bedrijf mee te nemen in veranderingen. Wij hebben veel energie gestoken in het informeren, betrekken en laten zien wat er verandert. En hoe zij met de ruimten en deuren moeten omgaan. 

Zo is bijvoorbeeld de oude expeditieruimte omgebouwd naar een nieuwe productieruimte. Via de ingang en een hygiënesluis geeft de nieuwe deur, de D311 met Dynalogic 5 besturing, toegang tot de highcare-afdeling. Deze deur is van RVS (foodsafe), heeft contactloze bediening en is de snelste deur in de markt. Er is maar één routing mogelijk, dus is het belangrijk dat medewerkers deze weg kennen en weten hoe zij met de deur moeten omgaan. Naast mondelinge uitleg hebben we de instructie ook visueel gemaakt.”

Afsluiten

Tijdens de bouw was de deur letterlijk en figuurlijk de afsluiter. Eerst werd de ruimte gebouwd, vervolgens de deur afgeroepen. Een strakke planning. “Dit bouwproces was dynamisch omdat je het ‘om de productie heen’ uitvoert. Pas op het moment dat we zeker wisten dat een ruimte klaar was, konden we Alsta Nassau vragen de deur te plaatsen”, licht Justin toe.  Het bouwproces is grotendeels afgerond. Met één project zijn Justin en Nanko nog bezig. Uit de nieuwe routing ontstond een verkeersplein met vijf verschillende, hergebruikte deuren. Een uitdaging om met deze variatie een goede kruisweg te maken voor producten, mensen en buitenlucht. Voor het gemak hebben zij het onderhoud van deze deuren van de voorgaande leveranciers overgenomen, zodat opdrachtgever voortaan één aanspreekpunt heeft. Bouwteam P&O en Alsta Nassau realiseren samen het onderhoud. “Via de softwaretool van Bouwteam P&O en de Dynalogic 5 besturing kunnen we binnenkort storingen en meldingen digitaal ontvangen, en op afstand oplossen. Is onderhoud ter plekke nodig, dan is er altijd een vakkundige monteur van ons in de buurt”, besluit Nanko. “Zo kunnen we goede afsluiting blijven garanderen!” 

www.bouwteamp-o.nl
www.alsta-nassau.nl

Beeld: ©JORIS TELDERS

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019