Argentinië: nieuwe regering biedt mogelijk exportkansen

Het afgelopen decennium was het moeilijk om producten naar Argentinië te exporteren. Een veelheid aan importbeperkingen frustreerde de handel. Maar sinds de start van de regering Macri eind vorig jaar waait er een nieuwe wind door de tweede economie van Zuid-Amerika. Welke kansen biedt dat voor de Nederlandse kaasexport?

Kaasexport

De zuivelconsumptie ligt in Argentinië, mede door de Italiaanse invloed en een relatief grote middenklasse, op een hoger niveau dan gemiddeld in Latijns-Amerika. Volgens het Centro de la Industria Lactea lag de zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking in 2012 op een niveau van 209 liter per jaar. Een belangrijk daarvan wordt in de vorm van kaas geconsumeerd.

Twee grote spelers op zuivelmarkt

De binnenlandse zuivelmarkt wordt gedomineerd door twee grote nationale spelers: coöperatie SanCor en melkverwerker Mastellone, bekend onder de merknaam Serenisima. Beide bedrijven hebben een marktaandeel van ruim 20%.

Andere traditionele Argentijnse zuivelverwerkers hebben een sterke band met de melkveehouders, waardoor het voor buitenlandse verwerkers als Danone en Nestlé geen makkelijke markt is.

De kaasproductie in Argentinië is de zevende ter wereld. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de eigen consumptie. Om hun invloed op de exportmarkten te vergroten, werkt men aan de ontwikkeling van kazen met geografische indicaties, zoals Tafi del Valle in Tucuman. Vooralsnog gaat dat om beperkte hoeveelheden.

Zachte kazen zijn populair

Zachte kaas is populair in Argentinië. Volgens Euromonitor lag de consumptie in 2015 van deze kaassoort op 5,5 kilo per persoon. De consumptie is hoog door het gebruik in gerechten en desserts. De populairste zachte kazen zijn Port Salut, mozzarella, Cuartirolo and Pategras. Argentijnen kopen gewoonlijk onverpakte harde kaas. Kleine winkeltjes waren goed voor bijna een derde van de kaasverkoop, maar dit percentage is veel hoger als alleen onverpakte kaas in beschouwing wordt genomen.

Beperkte exportmogelijkheden

De exportmogelijkheden voor Nederlandse kaas naar Argentinië zijn de afgelopen jaren beperkt geweest, zegt Claudie Kessels, exportmanager van Unilac. Unilac Holland B.V. exporteert Europese zuivelproducten in de categorieën kaas, boter en lang houdbare vloeibare zuivelproducten naar zo’n 85 landen over de hele wereld.

Kaasexport

Importregels

De verkoopspreiding over de wereld is voor Unilac erg belangrijk. "Argentinië heeft jarenlang op een laag pitje gestaan, omdat het land veel politieke en economische problemen had. De import uit Europa was gebonden aan allerlei regels en eisen die in dit land van toepassing waren. Nu waait er een nieuwe politieke wind. Wij volgen met belangstelling de veranderingen die het land economisch uit het slop moeten trekken en ook weer openstellen voor import", aldus Kessels.

De Argentijnse zuivelindustrie is van oudsher groot en produceert allerlei varianten onder de namen Gouda, Mozzarella en Emmentaler. Deze industrie heeft het afgelopen jaren erg moeilijk gehad door de economische crisis, zegt Kessels. “Hoe de branche zich gaat ontwikkelen onder het nieuwe politieke bewind, en welke invloed dit zal hebben op de totale Argentijnse zuivelmarkt, moet komende jaren blijken.”

Breed assortiment kazen

Unilac exporteert naast Nederlandse kaas een breed assortiment Europese kaassoorten. “Daarom zitten er altijd wel specialiteiten bij die in Argentinië zelf niet worden geproduceerd", vertelt Kessels. Ze plaatst hierbij een kanttekening: "Toen ik een paar jaar geleden een rondje door een supermarkt in Argentinië liep, werd me duidelijk dat Argentijnse Gruyère eruit ziet als gatenkaas, een soort Emmentaler. Het is daarom in Argentinië belangrijk om de oorsprong van de kaas goed uit te leggen om ons zo te onderscheiden van lokaal geproduceerde look-a-likes.”

Ook FrieslandCampina kijkt vooralsnog de kat uit de boom. "De afgelopen jaren zijn moeilijk geweest in Argentinië”, constateert de exportmanager Latijns-Amerika van de zuivelonderneming. “Hoewel er nu beleidswijzigingen zijn, moeten we de komende jaren zien hoe deze precies gaan uitpakken."

Bart Vrolijk, landbouwraad Argentinië
bue-lnv@minbuza.nl

April 2016