Perspectief voor zuivel in Uganda

Er is veel perspectief voor de zuivelsector in Uganda en omringende landen in Oost-Afrika. Dat zegt Herco Hekking, directeur van Ante BV, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de levering van machines aan kleinschalige zuivelverwerkers.

Beeld: ©Ante BV
Herco Hekking

Ante BV (zie kader) is op kleine schaal al actief in Uganda en Tanzania. Zo heeft de onderneming een aantal tweedehands melktanks verkocht in Uganda met inhoud variërend van 500 tot 2.000 liter. In Tanzania heeft de onderneming in samenwerking met een coöperatie van melkveehouders een yoghurtfabriek gebouwd.

Agrarische ontwikkelingen

Hekking neemt in februari deel aan de agrarische handelsmissie naar Uganda. Hij heeft hoge verwachtingen van de agrarische ontwikkelingen in het land. “De landbouw loopt daar minimaal vijftig jaar achter op Nederland, maar de potentie van de sector is enorm. Gezien de bevolkingsgroei en stijgende welvaart zal de behoefte aan voedsel sterk toenemen. Deze vraag geeft de ontwikkeling van de landbouw een impuls. Voor ons bedrijf, gespecialiseerd in machines voor de verwerking van melk, liggen daar dus grote mogelijkheden.”

Gunstig klimaat

De klimaatomstandigheden voor verdere ontwikkeling van de melkveehouderij zijn in Oost-Afrika prima. Groot probleem is echter de slechte kwaliteit van de melk. Hekking: “Op de meeste bedrijven wordt de melk niet gekoeld en met plastic jerrycans naar de verwerkingspunten of de markt vervoerd. Gekoelde opslag en gekoeld transport zijn absoluut noodzakelijk voor groei van de zuivelsector in deze landen.”

Tweedehands en nieuw

Ante BV verkoopt onder meer melktanks, pasteuriseer-installaties, wrongelbereiders en kaaspersen. Het gaat om technische installaties voor de verwerking van melk met een capaciteit tot circa 20.000 liter per dag. Veel van deze machines zijn al gebruikt en worden ingekocht in Noordwest-Europa, bijvoorbeeld van stoppende boeren en kaasmakers. Hekking: “Onze machines zijn vaak al decennia gebruikt, maar nog steeds van hoge kwaliteit en dus uitermate geschikt voor de melkverwerking in Oost-Afrika.”

Beeld: ©Ante BV
Yoghurtfabriek van Ante BV in Tanzania

Yoghurtfabriek

In Tanzania heeft Ante BV recent een complete yoghurtfabriek gebouwd voor de coöperatie van 70 kleine melkveehouders met een verwerkingscapaciteit van 5.000 liter melk per dag. De melkfabriek produceert diverse soorten yoghurt, in flessen, plastic zakjes en cups verpakt. Alle machines voor het koelen, pasteuriseren, homogeniseren en bijvoorbeeld afvullen van het eindproduct zijn door Ante BV geleverd.

Ante BV concurreert wereldwijd met bedrijven uit China en India. “Op prijs kunnen we het nooit winnen van deze landen. Maar wel op kwaliteit en service. Wij zorgen er altijd voor dat de mensen die met onze machines gaan werken goed zijn getraind.”

Landbouwbeurs in Kampala

De handelsmissie staat in het teken van de beurs Harvest Money Expo die op 16, 17 en 18 februari 2018 in de Ugandese hoofdstad Kampala wordt gehouden. Op de beurs wordt een Holland Lounge geplaatst, waar de missiedeelnemers zich kunnen presenteren en waar matchmaking wordt georganiseerd. Op 14 en 15 februari vinden bedrijfsbezoeken plaats.

Vertrouwen is basis      

Hekking ziet uit naar de landbouwbeurs in Kampala. “Vertrouwen is de basis van handel, en dat zeker voor landen in Oost-Afrika. Klanten willen zeker weten dat ze waar voor hun geld krijgen. Persoonlijk contact op zo’n beurs is daarvoor erg belangrijk. En dan nog duurt het jaren voordat je een naam hebt opgebouwd.”

Ante BV uit het Overijsselse Mariënheem koopt en verkoopt machines voor de levensmiddelenindustrie met een nadruk op zuivelproductie.

Directeur Herco Hekking heeft twintig jaar ervaring met kaas. Hij heeft zijn kaasmakerij uitgebouwd tot een fabriek waarin jaarlijks zes miljoen liter geiten- schapen en koemelk werd verwerkt. Inmiddels heeft hij zich toegelegd op de handel in machines voor melkverwerking. Dat doet hij samen met zijn broer.

Ante BV heeft kleine zuivelfabrieken gebouwd in onder andere Engeland, Duitsland, Bulgarije, België, Denemarken en India.

www.antebv.nl