Weinig toevoegingen bij Chateau Briand
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Weinig toevoegingen bij Chateau Briand

  • 04 februari 2019
  • Door: Dick Leseman

Een jong bedrijf met jarenlange ervaring timmert aan de weg. Chateau Briand Soest doet geen enkele concessie aan kwaliteit. Hun worsten en gehaktballen zijn pure en smaakvolle producten als vanouds.

Chateau Briand Soest werd opgericht in 2018. Desondanks kan het moderne bedrijf bogen op decennia ervaring. In hetzelfde pand had Wim Voskuilen met zijn broer 23 jaar geleden een vleeswarenbedrijf. “We hadden een toonaangevend bedrijf in rookworsten, balletjes gehakt en paardenworst”, blikt Wim Voskuilen terug. “Mijn broer besloot het bedrijf zeven jaar geleden te verkopen.” Wim bleef al die jaren actief elders in de vleesverwerking, tot vorig jaar. Toen benaderde eigenaar Sjan van Ettekoven hem om weer zijn vertrouwde gehaktballen en rookworsten te gaan bereiden in zijn oude pand. Wim stripte het volledig en richtte het helemaal opnieuw in met deels vertrouwde apparatuur, met name de rookkasten, en deels hypermoderne productielijnen.

Vlees zoals vroeger

Bij Chateau Briand Soest staat de smaak en kwaliteit voorop. Op ambachtelijke wijze bereiden zij hun rookworsten, grillworsten, gehaktballen en smakelijke snacks. Met passie, zoveel is duidelijk en volgens aloude recepten met zuivere ingrediënten. “Ik maak geen rookworst die drie maanden houdbaar is”, stelt Wim Voskuilen. “Een karbonade heeft tegenwoordig zoveel toevoegingen, dat ie niet meer lekker is. Wij maken vlees zoals vroeger, zonder lactaten en zuren, lekker vers. Dat proef je.”  Partner Wolter Snijder vult aan: “Weten waar het vlees vandaan komt, dier- en milieuvriendelijk, een eerlijk, vers bereid product, met nauwelijks toevoegingen. Iedereen roept het, maar weinigen kunnen het.” Ze houden geen enorme voorraden. Het motto van Chateau Briand Soest is ‘nu bestellen is nu produceren’.

De Kloeke Kip

Een mooi voorbeeld van wat Wolter Snijder bedoelt, is de samenwerking met het kippenbedrijf van de familie Kuijpers uit Venlo. “Zij zijn de boer, wij zijn de slager. Dat is de hele keten”, benadrukt hij. “Ze zijn op dit moment een compleet nieuw bedrijf aan het bouwen in Horst met een uniek concept. De kuikens komen uit het ei in de stal. Ze groeien op in de stal en worden geslacht bij de stal. De dieren worden niet meer vervoerd en dat scheelt naast de milieuwinst ook veel stress voor de dieren. Ze geven gegarandeerd geen antibiotica.” Deze samenwerking krijgt vorm onder de noemer De Kloeke Kip. “De afzender is Chateau Briand, maar het merk is de Kloeke Kip”, verduidelijkt Wim. Belangrijk om te vermelden is dat De Kloeke Kip alles van het dier gebruikt en niet alleen de veelgevraagde kipfilet. “Door dit vierkant verwaarden hebben we geen reststromen meer naar Afrika of import uit India. Het slepen met vlees is niet meer nodig”, aldus Wolter Snijder

Borgen van voedselveiligheid

In januari is het bedrijf van Wolter Snijder samengegaan met Chateau Briand. “Mijn bedrijf in Wolvega produceerde allerlei kipproducten. Door de groei die we zagen het afgelopen jaar en die we verwachtten voor de toekomst, hebben we sinds januari de activiteiten van beide bedrijven samengevoegd hier in Soest. Nu kunnen we voedselveilig, met efficiency en met borging van goede kwaliteit produceren in hoge volumes en in nieuwe productgroepen.” De samenwerking is niet uit nood geboren, maar een weloverwogen strategie. “Kwaliteit wint altijd, maar heeft soms meer tijd nodig”, zegt Wim. “Zo ziet de toekomst van de vleesindustrie eruit: mooie producten met oog voor milieu en dierwelzijn, inclusief het borgen van de voedselveiligheid. Wij zoeken daarin partners, geen leveranciers of afnemers. Partners met dezelfde denkwijze als wij. Zoals Wolter met zijn Kloeke Kip. En Simpel Desinfecteren, het bedrijf met een unieke desinfectiemethode voor de productieruimtes. Zij denken mee en ondersteunen ons in het borgen van de voedselveiligheid.”

Infectiedruk laag

Wim is overtuigd van de werking van het Nocotech-systeem voor de voedingsmiddelenindustrie. “Als je een regulier desinfectiemiddel gebruikt moet je altijd naspoelen. Nocotech van Simpel Desinfecteren produceert een droge damp. Deze komt overal in de afgesloten ruimte, tot in de kleinste uithoeken van de machines en zelfs in de luchtbehandeling. Naspoelen is niet meer nodig. Regelmatig meten we de ruimte op aanwezigheid van bacteriën. Sinds we het Nocotech-systeem inzetten naast de gebruikelijke reiniging, is het totaalkiemgetal altijd nul. Zelfs op de vloer bij het putje meten we nul.” Volgens Wim Voskuilen blijft de infectiedruk met Nocotech uitzonderlijk laag. Als het om voedselveiligheid gaat, zijn de heren van Chateau Briand Soest heel stellig: “Je moet het niet zoeken in de toevoegingen die je doet, maar in de omgeving die je creëert.”  

www.simpeldesinfecteren.nl
www.chateaubriandsoest.nl

Beeld: ©Dick Leseman

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019