Afbeelding
Foto: WUR

Ik wou dat er meer stichtingen waren zoals Stimuflori

Algemeen

In de klassieke economie zijn natuur, arbeid en kapitaal gangbare productiefactoren die noodzakelijk zijn om productie te verwezenlijken.

Waar we met zijn allen vaak aan voorbij gaan, is dat in een kenniseconomie zoals Nederland is we ons steeds maar weer meer moet ontwikkelen en ons steeds meer moeten gaan beseffen dat kennis een steeds belangrijkere productiefactor aan het worden is. We zullen ons dus bezig moeten houden met kennisontwikkeling willen we straks als economie nog een rol van betekenis blijven spelen.

Tweedewereldland
In mijn dagelijkse werkomgeving ervaar ik dat elke dag weer. Waar ik dan ook wakker van lig, is wat moet ik doen om u als toeleverancier, teler en kweker hiervan te overtuigen. Hoe krijg ik u over de streep om de uitdagingen waar we voor staan op te lossen? Het kan toch niet zo zijn dat u blijft teren op hetgeen u vandaag weet? Stilstand is achteruitgang. We moeten door. Ik word er zo moe van als ondernemers zeggen met de informatie die we nu hebben, kunnen we nog jaren voort. Of de nieuwe kennis die we ontwikkelen, hou ik zelf en deel ik niet. Ik voorspel u, dat als we niet bezig zijn en blijven met het ontwikkelen en delen van nieuwe kennis, dat we de wedstrijd gaan verliezen en verworden tot een tweedewereldland. 


Eisen
Ik ben bij een avond georganiseerd door Blooming Breeders. Kennis is essentieel in het leven, zo begint de voorzitter van de avond met als thema 'Blijft innovatie een motor in de sierteelt? Voor mij is dit geen vraag, maar bittere noodzaak. Is het niet zo dat er steeds weer eisen worden geformuleerd waaraan wij als producenten moeten voldoen. Eisen die niet alleen worden ingegeven door overheden, maar vooral door bovenwettelijke eisen die retailorganisaties stellen met name met betrekking tot de wijze waarop wij produceren. Er worden steeds weer hogere eisen gesteld, waaraan moeten gaan voldoen. Of we willen of niet.


Club van 100: een enorm succes
De Nederlandse glastuinbouw is vooral een MKB gedreven bedrijfstak, waarbij geldt dat bedrijven over het algemeen niet kapitaal krachtig genoeg zijn om de broodnodige vernieuwingen te bewerkstelligen. We zullen dus meer dan ooit samen moeten werken. Dat is dan ook de reden, dat ik nog niet zo land geleden met het initiatief de Club van 100 begonnen ben. Nu bijna vier jaar verder durf ik te stellen dat dit een enorm succes is. 


Stimuflori
Eén van de sprekers is Hermen de Graaf. Hermen vervult een bestuurlijke functie bij Stichting Stimuflori. Namens deze stichting presenteert hij tijdens deze avond een aantal concrete projecten, die innovatie in en communicatie over de sierteelt bevorderen. Variërend van onderzoek naar bloementeelt op water tot de Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk en van led- belichting bij zomerbloemen tot 'Groen doen in De Klas'. "We geven projecten vaak net dat zetje om van de grond te komen", aldus De Graaf.
Maar deze stichting doet veel meer dan dat. Zo hebben zij er voor gezorgd dat 'Bollenprofessor' Richard Immink nog mag vijf jaar door mag met onderzoek naar de reproductie en bloei van siergewassen. Richard is een dag in de week bijzonder hoogleraar bij ons en coördineert het fundamenteel onderzoek bloembollen.

Hermen vertelt dat de doelstelling is van Stimuflori het verlenen van (financiële) ondersteuning voor promotie en innovatie in de Nederlandse sierteeltsector. Stimuflori is in 2014 gestart op initiatief van de Stichting Fonds Internationale Bloemenvaktentoonstelling (Fonds IBVT). Deze stichting is opgericht in januari 2003, nadat de Stichting Internationale Bloemenvaktentoonstelling en de Stichting Nederlandse Tuinbouw Vakbeurs (NTV) waren gefuseerd, met als doel de International Horti Fair te organiseren. In het (inter)nationale krachtenveld is de Horti Fair uiteindelijk niet het gewenste platform voor de promotie van de Nederlandse sierteeltsector geworden en derhalve bestaat de Horti Fair niet meer. 
Met als gevolg dat de Stichting Fonds in april 2014 is opgericht als een praktisch initiatief om projecten op het gebied van promotie en innovatie voor de Nederlands sierteeltsector financieel te ondersteunen.

Mocht u als kweker of tuinbouwtoeleverancier met onderzoeksvragen zitten op het gebied van sierteelt… schroom dan niet en neem contact op. Voor honorering van projecten is alleen een goed onderbouwd plan nodig.

Mocht ik u hierbij kunnen helpen u weet mij te vinden. 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant