Afbeelding
Foto: WUR

Maar dat kwartje is niet gevallen

Algemeen

Als we niet in staat zijn de assen van de gouden driehoek te verbinden, wordt het niets…

Buiten kijf staat dat het belangrijk is dat we goed opgeleid personeel krijgen en behouden voor onze sector. Ik hoor in de hele keten ondernemers zuchten over het feit dat het moeilijk is om over voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen beschikken. Maar als bedrijven worden opgeroepen om samen met het Groen Onderwijs hier aan te werken en ervoor te zorgen dat we straks over voldoende mensen kunnen beschikken met voldoende kennis en de benodigde innovatie kunnen realiseren, laten we het op een handje vol ondernemers na collectief afweten.

Partnerdag
Ik heb de jaarlijkse Partnerdag georganiseerd vanuit Groen Onderwijscentrum met als thema 'Kansen in de keten'. Binnen het Groen Onderwijscentrum werken bedrijfsleven, onderwijs en overheidspartijen samen. Groen Onderwijscentrum verbindt beroepsopleidingen van de groene mbo- en hbo scholen en bedrijven met elkaar. Doel is de groei van het aantal jonge mensen dat kiest voor een carrière in de groene sector te versterken. Maar ook een betere aansluiting tussen onderwijs en praktijk te realiseren.
Tijdens deze bijeenkomst werden twee presentaties gehouden, één over de innovaties in de arbeidsmarkt met als titel "de maatschappij en de sector spreken" en de ander over het project Hypergreen; de opbrengstvoorspelling in de kas met inzet van drones.
De presentaties zijn niet de reden dat ik naar deze bijeenkomst ga. Mijn drive is om de 60 mbo en hbo studenten te ontmoeten welke op basis van een door hun gemaakte ketenanalyse de kansen die zij zien te horen. De uitnodiging is een oproep om jong en oud (lees u als ondernemer) per gepresenteerd onderwerp een verdiepingsslag te laten maken. Een ideale gelegenheid om samen te werken met fris- en dwarskijkers, met jonge mensen, aan de vernieuwingsopgave waar de sector voor staat te werken. 

Drastisch veranderen
De aftrap van deze avond maakt al meteen duidelijk dat ons werk de komende periode drastisch zal veranderen. Aan het woord is Rinie Romme, beleidsadviseur van de MBO raad. Robots gaan steeds meer van ons werk overnemen, deze ontwikkeling gaat heel, heel erg snel. Zo snel zelfs dat het onderwijs het niet kan bijhouden. Een nieuwe leermethode/- modules introduceren duurt 8 jaar! De helft van de studenten die nu aan een studie begint, wordt opgeleid voor een beroep dat nog niet bestaat!
Volgens de spreker krijgen we te maken met veel demografische, technologische en sociale veranderingen. Automatisering en robotisering gaat met behulp van kunstmatige intelligentie veel van deze problemen oplossen. Deze ontwikkeling, zo zegt de spreker gaat volgens de wet van Moor. Deze wet stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt tegen vergelijkbare kosten, op hetzelfde oppervlak (lees: de snelheid van processors).
Om duidelijk te maken hoe snel dat gaat wordt verduidelijkt aan de hand van het Wembley stadion in Londen. Stel dat je hier iedere minuut een druppel water ingooit, en de tweede minuut 2 druppels, de derde minuut 4 druppels, etc. Het duurt dan ongeveer 45 minuten dat het stadion halfvol met water staat en na 46 minuten is het stadion helemaal gevuld.

U moet er rekening mee houden dat er de komende twee jaar net zo veel vernieuwingen komen dan de afgelopen 50 jaar hebben plaatsgevonden. Het gaat in zo'n rap tempo dat we dat als normaal mens nauwelijks meer kunnen bijhouden. Op de vraag wat moeten de scholen hier aan doen is eigenlijk maar één antwoord en dat is bedrijfsleven en de school met elkaar verbinden. Twee werelden aan elkaar verbinden. … 

Maar met deze twee dimensies ben je er niet.

Naar mijn idee gaat het om de gouden driehoek onderwijs/onderzoek, overheid en bedrijfsleven. En juist die laatste, op een paar ondernemers na, schitterde door afwezigheid. Aan al die studenten die zich hebben gepresenteerd en hun visie hebben gegeven over hun ideeën voor oplossingsrichtingen wil ik meegeven, dat ze zich hierdoor niet moeten laten ontmoedigen. Ondernemers hebben heel veel aan hun hoofd. Dit zijn natuurlijk in heel belangrijke mate de problemen waarvoor jullie proberen de oplossingen aan te reiken. 

Maar dat kwartje is niet gevallen….. 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant