Afbeelding
Foto: WUR

Greenport Horti Campus

Algemeen

Ik ben bij een bijeenkomst in het World Horti Centrum in Naaldwijk. Aanwezig is een brede vertegenwoordiging vanuit het tuinbouwbedrijfsleven. De bedoeling van deze bijeenkomst is de aanwezigen uit te dagen op samenwerking.

Onderwijs, bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn hier met elkaar om te verbinden en met elkaar de tuinbouw verder te helpen. Zo zegt de nieuwe wethouder Karin Zwinkels die o.a. Glastuinbouw in de portefeuille heeft. De wereld verandert snel en we hebben met elkaar heel veel uitdagingen. Kijk alleen maar op het gebied van water, digitalisering, Fertical Farming. Volgens de wethouder die heel veel ondernemers gesproken heeft tijdens de laatste Greentech heeft een ieder een enorme drive en ambitie om verder te ontwikkelen. Hoe mooi zou het zijn, vraagt ze zich af, als we hier de krachten met elkaar bundelen met als doelstellingen ondernemers van de toekomst op te leiden en duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken.
Innovaties beginnen dicht bij ondernemers. Dit moet veel meer worden en dat hoeft niet allemaal vanuit één gebouw maar moet wel met elkaar gebeuren. De stip op de horizon die de wethouder zet, is het grootste tuinbouw gebied van ons land het internationaal centrum te maken voor glastuinbouw. Waarbij kennisdeling en innoveren kernwoorden zijn waarbij we niet mogen vergeten dat ondernemers aan zet zijn. 

Stuurgroep
Door de gemeente is een stuurgroep in het leven geroepen die deze ambitie waar moet gaan maken. Aan het woord is Martien Penning. We hoeven eigenlijk na deze middag maar vier woorden te onthouden: gezamenlijk, innovatie, versnellen en opschalen. Versnellen en opschalen van activiteiten, dat is de kracht van een campus en dat is iets wat we met het WHC willen bereiken. Belangrijke bij het vormgeven van een campus is focus, weet wat je wilt en neem de tijd. Het ontwikkelen van een campus heeft tijd nodig. De ontwikkeling van de hightech campus in Eindhoven heeft 13 jaar geduurd, Wetsus 18 jaar, Foodtech in Helmond is al sinds 2008 bezig om zich te ontwikkelen. De ontwikkeling van een campus, en in ons geval de Greenport Horti Campus heeft tijd nodig. Er is wel een zekere urgentie want als we niet in staat zijn om te versnellen dan blijven we staan waar we nu zijn en zullen we onze koppositie als tuinbouw kwijtraken aan een wereld om ons heen die in een enorm tempo verandert.

Tempo
Op dit moment gebeurt er een aantal ontwikkelingen tegelijkertijd, zo is er een toenemende internationale productie. Op dit moment is het zo dat we in Nederland een hoge technologische standaard hebben in de wijze waarop wij produceren. Als gekeken wordt hoeveel geld er op dit moment in bijvoorbeeld Amerika wordt gestopt in de ontwikkeling van de productie in Vertical Farms, dan is het zo dat er enorm veel geld wordt gemorst, dat hoort bij innoveren. Maar van die vele miljoenen die er ingestopt worden leert men wel.
Ook op het gebied van scourcing zijn ontwikkelingen gaande die de wereld van vers gaan veranderen. Ook vinden er in een enorm tempo ontwikkelingen plaats op het gebied van distributie, neem alleen als voorbeeld het online boodschappen doen. Niet onvermeld mag zijn het consumentengedrag. De consument bepaalt steeds meer onze wijze van produceren. Koopt wanneer het hem of haar past en komt niet meer naar jou toe. Deze ontwikkelingen spelen allemaal tegelijker tijd. 

De genoemde ontwikkelingen hebben een enorme betekenis voor ons, waar verschillende drivers aan ten grondslag liggen.


Drivers
Zo zal er een ontwikkeling zijn van een extreme ketenverkorting van versproduct naar consument. Er zal een driver zijn in doorbraaktechnologie, er gebeurt veel op technisch gebied wat de tuinbouw zal veranderen. Niet alleen aan de productiekant maar ook op het gebied van veredelen. Denk aan bijvoorbeeld crisper cas 9 techniek, het knippen en plakken van genetische componenten. Maar ook het printen van DNA om het vervolgens te injecteren in een celkern, technisch kan het maar het is nog te duur. Maar het is een kwestie van tijd wat nu nog 7 jaar duurt, gebeurt over een aantal jaar misschien in 7 uur. Aan de productie kant zien we robotica, Vertical en phenotypering opkomen. In de supply chain zien we ook allemaal veranderingen komen, ik noemde het al eerder. Een derde driver is de wereldwijde verstedelijking waar steeds meer consumenten komen die eisen stellen aan vers en veilig voedsel, en een gezonde leefomgeving. Een probleem wat hierbij speelt is hoe krijg je het verse voedsel de stad in?  De vierde driver is de maatschappelijke opgave: we kunnen als tuinbouw niet meer los van de maatschappij opereren. We moeten als tuinbouw meewerken aan gezondheids-, duurzaamheids- en vergroeningsvraagstukken, maar ook educatie en sociale cohesie. Een vijfde driver is hoe kunnen we talent ontwikkelen en aantrekken? Overal waar je komt staat hoog op de agenda hoe gaan we mensen binden en vinden voor onze sector. 


De uitdaging zal zijn er voor te zorgen als tuinbouw dat we in verbinding zijn met de consument en de stad en invulling geven aan de rol die we hierin kunnen spelen en er voor te zorgen dat we als tuinbouw aansluiting houden bij deze ontwikkelingen.


Club van 100
Het is soms alsof ik mijzelf hoor praten. Ik kan het dan ook niet anders dan met de spreker eens zijn dat er ontwikkelingen zijn waar we een enorme rol van betekenis kunnen spelen en dat we dit niet als individueel bedrijf alleen kunnen. Dit zullen we moeten doen als collectief bedrijfsleven. Gelukkig zijn er al heel veel bedrijven die dit onderkennen en samenwerken. Wij noemen dat dan geen Greenport Horti Campus maar de Club van 100.
Binnen deze club werken we aan grote vraagstukken die boven de sector hangen. We hebben dus één gemeenschappelijk doel en dat is de Nederlandse glastuinbouw op de kaart te houden. Laten we kijken waar we kunnen verbinden door breder te kijken dan Westland alleen en werken aan een Greenport Horti Campus Nederland! 
 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant