Innovatie in de kalfsvleessector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatie in de kalfsvlees­sector

  • 11 september 2018
  • Door: Judith Witte

Er wordt door de VanDrie Group volop geïnnoveerd in de kalfsvleessector: op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn, in het verbeteren van de voedselveiligheid en productieprocessen én in het op de markt brengen van nieuwe concepten en merken. Een gesprek over het ontstaan van JAN, en de visie achter Gourmet.

Een fris merk en een nieuw concept

“Het idee voor JAN werd geboren uit de sterk opkomende vraag naar convenience, waar we als Van Drie Group graag invulling aan willen geven”, begint Patricia van Krieken, manager Marketing en Communicatie bij Stichting Promotie Kalfsvlees, “We vroegen ons af: zou er een markt bestaan in Nederland, Duitsland en Italië, onze grootste afzetmarkten en thuismarkt, voor een kalfsburger? En dan niet zomaar een kalfsburger, maar een kwaliteitshamburger, zonder toevoegingen, alleen met een beetje peper en zout, gemaakt van de beste stukken vlees van karkassen op specificaties. Alleen daarmee kunnen we immers een constante kwaliteit waarborgen.”

Verschillen in eetcultuur

Een merk neerzetten in de vleeswereld is niet erg gebruikelijk. “Consumenten zijn niet gewend aan merkvlees”, vervolgt Patricia. “Daarom besloten we een groot kwalitatief onderzoek te laten uitvoeren door Imagro, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in vraagstukken in AgriFood en Leefomgeving. Er heerst een energiek en vernieuwend klimaat onder die studenten, die uit alle windstreken komen. Heel inspirerend.” De uitkomsten van het onderzoek maakten veel inzichtelijk. Bijvoorbeeld wat mensen motiveert om te kiezen voor een kwaliteitshamburger, en waar en wanneer ze hun aankoopbeslissing nemen. Ook bleek dat er flinke verschillen bestaan tussen de eetculturen van Nederlanders, Duitsers en Italianen. “Nederlanders eten een burger vooral als onderdeel van de hoofdmaaltijd”, illustreert Patricia, “terwijl Duitsers en Italianen ze vooral als snack nuttigen.”


Pitch

Met al die informatie ging het VanDrie Group-team aan de slag. Ze analyseerden wat er al in de schappen lag en hoe een nieuw merk zich daarvan kon onderscheiden. “Bestaande verpakkingen hebben vrijwel allemaal een foto, dat wilden wij anders doen. We schreven een pitch uit onder reclamebureaus in Nederland die wereldwijd opereren. Een internationaal karakter maakte het voor ons eenvoudiger te onderzoeken hoe de verpakking in het buitenland zou worden ontvangen.”

JAN

En zo werd, ongeveer een jaar na het eerste idee, een nieuw merk geboren: vlees in een stoere verpakking met een oer-Hollandse naam: JAN. Een naam met een duidelijke link naar de familiegeschiedenis van de VanDrie Group, met Jan van Drie als grondlegger. “Er is in dat jaar ook veel tijd en energie gestoken in het ontwerp van de nieuwe hamburgerlijn. Het gaat zoveel aspecten; om voedsel- en machineveiligheid en een optimaal productieproces. Om de wijze van vermalen van het vlees, hoe groot het balletje moet zijn, hoe je het plet en daarna verpakt, waarbij we hebben gekozen voor de innovatieve skinpack-methode. Die verpakking gaat in een mooi doosje met een perforatierand. Binnenin de flap vindt de consument uitleg over JAN en het verhaal erachter.”


Uitgebreid assortiment

Inmiddels heeft het merk een uitgebreid assortiment met diverse sous-vide bereide technische delen waaronder spareribs, sukade, ossobuco en wangetjes, maar ook met stoofvlees. “Consumenten hebben, of nemen, niet meer de tijd om deze producten thuis te bereiden. Toch willen ze dit vlees graag op tafel zetten. De smaken zijn neutraal gehouden, zodat de consument ze thuis of de chef kok in de keuken ze zelf op smaak kan brengen.”

‘Consumenten zijn niet gewend aan merkvlees’


Controle op kwaliteit

VanDrie Group levert ook ‘Gourmet’. “Dit is een soort merk/concept, we kunnen de producten aanpassen aan de individuele wensen van de klant,” legt Patricia uit. “Het assortiment bestaat uit traditionele favorieten als kalfsoester en koteletten tot delicatessen als kalfszwezerik en kalfswangen. Alle producten zijn verpakt in een individuele skinpack-verpakking, voorzien van een sleeve. In tegenstelling tot JAN hebben we hierbij juist wel gekozen voor een foto: een serveersuggestie. Het recept staat op de sleeve.

Terwijl de processen van slachten, uitbenen en verder portioneren in technische delen in de meeste bedrijven steeds meer uit elkaar is getrokken, komt het bij de VanDrie Group met Gourmet juist weer allemaal onder één dak. Waarom? “De redenen zijn talrijk”, zegt Patricia. “Door het allemaal intern te houden, hebben we op de eerste plaats een betere controle op de kwaliteit. Processen worden steeds strenger gecontroleerd en het aantal controles is sterk toegenomen, zowel onze eigen controles als die van derden. Daarbij kunnen we door alles onder één dak te houden, sneller inspelen op acties, en beperken we het transport. Er is een waslijst aan pluspunten.”

Ook Peter’s Farm wordt overigens volledig inhouse geproduceerd. Hiermee speelt VanDrie in op een nieuwe trend. “De huidige klant koopt alleen wat hij nodig heeft”, zegt Patricia. “Dat heeft invloed op de werkwijze. Jaren geleden werden er hele of halve karkassen verkocht, nu zie je een verschuiving in de productie naar sterk klantgerichte producten. De consument neemt zijn aankoopbeslissing grotendeels op de winkelvloer. Verpakking en product moeten er dus aantrekkelijk uitzien, anders koopt hij het niet. Skinpack-verpakkingen zijn daarvoor ideaal. Na het vormen van de onderfolie in de voorgevormde mallen verzegelen we het product met een speciale topfolie. Deze folie sluit rond het product als een tweede huid en houdt het product op zijn plaats. De sappen kunnen niet ontsnappen, de houdbaarheid wordt verlengd en de consument kan de kleur en de kwaliteit van het kalfsvlees beter beoordelen. Inmiddels hebben we de techniek zo goed onder de knie dat de skinpack-verpakking ook geschikt is voor producten met scherpe randjes, zoals een kalfskotelet.”

www.vandriegroup.nl


Bron: © VanDrie Group