Fruitmarkt vraagt om topseal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fruitmarkt vraagt om topseal

  • 08 mei 2018
  • Door: Inga van Uchelen

Plastic fruitbakjes met een deksel zijn herkenbaar en dus vertrouwd voor de consument. Toch neemt de vraag naar gesealde verpakkingen toe. De deksel kan er niet vanaf vallen en de logistiek verloopt efficiënter. FruitMasters breidde daarom haar verpakkingslijnen uit.

 “In 1904 organiseerde de Veiling Vereeniging Geldermalsen en Omstreken haar eerste kersenveiling waaruit een coöperatie van fruittelers groeide”, vertelt Freek Versteeg, manager operatie van FruitMasters uit Geldermalsen. “Deze coöperatie is de voorloper van ons huidige bedrijf. Na enkele fusies zijn wij nu een coöperatie van ruim 400 fruittelers. Wij faciliteren de opslag, het verpakken en de afzet van appels, peren en zacht fruit zoals bramen, bessen, aardbeien en frambozen. Een totaaloplossing voor telers.” De openbare veiling is nog altijd een belangrijke tak binnen het bedrijf; naast het verkooporgaan, dat zich vooral richt op afspraken met, en verkoop aan retail.

Laag risico

Was het aanbod van fruit vroeger seizoensgebonden; tegenwoordig is het meeste fruit jaarrond verkrijgbaar. Martin van den Berg, manager zacht fruit Sorteer- & Pakstation licht toe: “Dankzij kasteelt zijn aardbeien in Nederland heel het jaar verkrijgbaar. Daarnaast bieden we geïmporteerd zacht fruit aan, waardoor we het meeste jaarrond kunnen leveren.” Anders dan in de vlees- of visverwerkende industrie, is er in de fruitverwerking een laag risico op voedselbesmetting. Vaak krijgt de coöperatie het fruit verpakt aangeleverd en kan er weinig meer mee gebeuren. Versteeg: “Fruit is van nature een gezond en veilig product. Wanneer het fruit onbewerkt en onbeschadigd is, is het geen voedingsbron voor schadelijke bacteriën. Toch gelden in de productieruimte strenge hygiëne-eisen om de kans op besmetting te minimaliseren. Daarnaast analyseren wij onze producten zowel op microbiologische kwaliteit als op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen.” Voor zacht fruit van het hoogste kwaliteitsniveau hanteert FruitMasters het Prestige-label. Een keurmeester beoordeelt aangeleverd fruit onder andere op hardheid, suikergehalte en kleur. Goedgekeurd Prestige-fruit gaat bijvoorbeeld naar toprestaurants. Het gaat de laatste jaren goed met de verkoop van zacht fruit. Van den Berg: “Consumenten eten steeds gezonder, dat merken wij.” 

‘Sealen van een verpakking bespaart zo’n 92 procent op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor het sluiten’

Deksel versus topseal

Ten tijde van het interview neemt de coöperatie voor een deel van de productie nieuwe verpakkingsmachines in gebruik die plastic bakjes afsluiten met een seal. De fruitverwerker vond daarvoor in Sismatec de juiste leverancier van verpakkingsmachines van het merk Proseal. Deze vormen een uitbreiding op de huidige zeven verpakkingslijnen. Gerrit Tijhof, commercieel directeur: “We spraken elkaar al vaak over de markt en de toenemende vraag naar topseal. Sealen wordt door consumenten steeds beter gewaardeerd. Deksels zijn vaak een bron van ergernis. Daarnaast bespaart sealen zo’n 92 procent op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal voor het sluiten. Dat is algauw zo’n 30 procent minder materiaal gerekend over de hele verpakking. Daarom schakelt de markt nu massaal over.” Topseal heeft dus meerdere voordelen. Versteeg: “Deksels komen er soms vanaf en zijn meer belastend voor het milieu. Bovendien is de verpakking met een seal vlakker en dus gemakkelijker te stapelen. De hele handeling en logistiek verloopt efficiënter.” Sealen betekent niet per definitie dat het product langer houdbaar is, benadrukt Van den Berg: “In beide gevallen is de ventilatie hetzelfde, die is essentieel voor fruit. 80 procent van onze klanten krijgt topsealverpakkingen. Een hele operatie. Dit jaar nemen de volumes nog meer toe.”

Keuze leverancier

“Sismatec heeft veel ervaring in de fruitsector”, licht Versteeg de keuze voor de leverancier toe. “Ze boden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook technische ondersteuning is belangrijk en de kennis en service van de operators en monteurs is goed. Ze zijn betrouwbaar. De keuze voor een leverancier is altijd een combinatie van factoren.” Met ploegen van 6.00 uur tot 15.00 uur en van 15.00 uur tot 00.00 uur, én een ploeg op zaterdag, is het bovendien essentieel dat de storingsdienst 24 uur per dag bereikbaar en oproepbaar is. Tijhof: “We hebben negen monteurs verspreid over heel Nederland. Gelukkig kunnen we een storing vaak op afstand oplossen, omdat de machines via internet voor ons bereikbaar zijn. Ook kunnen wij data uitlezen en rapportages maken. Bedrijven kunnen zo hun productie optimaliseren.”

Robotisering

In de toekomst verwachten de heren meer vernieuwingen op machinegebied en robotisering. “Voor ons was dat zelfs een van de redenen om voor de leverancier van Proseal te kiezen,” vertelt Versteeg, “deze machines zijn op die ontwikkeling al voorbereid.”

www.fruitmasters.nl
www.sismatec.nl

V.l.n.r.: Freek Versteeg, Martin van den Berg, Gerrit Tijhof

Bron: © Herbert Wiggerman