Muizenplaag? Hou ze liever buiten!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Muizenplaag? Hou ze liever buiten!

  • 05 maart 2018

Het recente nieuws zal u niet zijn ontgaan: de sluiting van twee supermarkten in Amsterdam, en hygiëne-issues bij diverse bekende publieke locaties vanwege de muizenoverlast. De kosten kunnen flink oplopen en reputatieschade ligt op de loer. Valt dit te voorkomen? 

Of er sprake is van een landelijke muizenplaag is niet bekend. Het aantal meldingen van plagen en overlast wordt niet landelijk bijgehouden. Ook zijn er geen cijfers bekend over het aantal muizenplagen in specifiek de voedingsindustrie, en er wordt geen onderzoek naar gedaan. Toch lijken de problemen toe te nemen; met name sectoren waar voedsel wordt verwerkt, verpakt, opgeslagen en/of vervoerd, hebben steeds vaker last van muizen. Binnen deze sectoren wordt nauwelijks over de problemen gesproken, om publiciteit en reputatieschade te mijden. 

Schadeveroorzakers

Een muizenplaag ontstaat daar waar warme plekjes en voldoende etensresten te vinden zijn en (te) weinig hygiëne is. Een muis heeft een draagtijd van 19 tot 21 dagen en krijgt per worp 4 tot 9 jongen; zo ontstaat al snel een plaag. Muizen veroorzaken schade aan woningen, bedrijfspanden en voorraden door hun knaaggedrag. Ze staan bekend als dragers van ziektes, die ze verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel.

Bestrijdingskosten erg hoog

Om muizen te bestrijden, plaatsen bedrijven zelf muizenvallen, of schakelen ze ongediertebestrijders in. Vaak zijn langetermijncontracten afgesloten met professionele bestrijders. De focus van deze ongediertebestrijders ligt op het vangen en verdelgen van muizen, niet op het feitelijk weren ervan. Hoewel deze aanpak alles te maken heeft met het verdienmodel van de bestrijders, waren er tot voor kort ook geen sluitende oplossingen op de markt beschikbaar. Ondertussen lopen voor de kosten voor de bedrijven flink op, van een paar honderd tot zelfs duizenden euro’s per week per locatie (bron: gvpm.nl).

‘Kosten reduceren? Met Em-Flex afdichtingen ongedierte weren!

Naast de bestrijdingskosten op uurbasis, zijn dat reparatiekosten door schade aan producten en kabels (met een groot risico op kortsluiting, zelfs brand tot gevolg) en er ontstaat meer afval. Een plaag kan leiden tot stilstand van de productie en in het ergste geval tot sluiting van de onderneming en de eerder genoemde, nauwelijks te repareren, reputatieschade. Audits van het NVWA worden strenger, waarschuwingen worden niet meer gegeven en de boetes worden steeds hoger. Knaagschade door ongedierte wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed.

Een structurele oplossing

“Bestrijden is altijd een tijdelijke oplossing”, zegt een woordvoerder van Em-Flex. “Als er niets wordt gedaan aan het feit dat ongedierte het pand kan binnenkomen, blijft het dweilen met de kraan open. Dat wil je als ondernemer toch niet? Met een eenmalige investering hou je de muizen zoveel mogelijk buiten de deur. Dat scheelt op termijn een hoop gedoe en kosten. Ofwel: Kosten reduceren? Niet bestrijden maar weren!” 

Geef ongedierte geen kans

De woordvoerder noemt het raadzaam om budget vrij te maken voor een echt sluitende oplossing. Want dié is er sinds kort; speciaal ontworpen voor de voedsel- en farmaceutische industrie, bakkerijen en supermarkten, maar ook zeer geschikt voor horeca en bijvoorbeeld scholen. “Ongediertepreventie begint met een bewustwordingsproces bij iedereen in het bedrijf”, vervolgt de woordvoerder. “Schoon werken, oog voor hygiëne en regels opstellen om voedselresten goed te verwerken, zijn essentieel. Daarnaast is het simpelweg afdichten van de toegang tot het pand belangrijk. Kijk kritisch naar jouw pand, naar muren en goten. Voor plekken die vaak open zijn, bieden wij een universele, écht sluitende en vooral duurzame oplossing: Em-Flex afdichtingen. Onze  afdichtingsprofielen zijn voorzien van een geïntegreerde knaagdierwering. Ze kunnen op vrijwel alle laaddocks en bestaande overhead-, rol- en toegangsdeuren in Nederland toegepast worden, zonder dat constructieve aanpassingen nodig zijn. Na de snelle en eenvoudige plaatsing, leveren ze op jaarbasis significante kostenbesparingen op. Bovendien voldoet de branche met deze oplossingen eenvoudiger aan de strenger wordende regelgeving en normeringen, zoals HACCP, IPS en BREEAM. Op de website van Em-Flex zijn mooie oplossingen en referenties te vinden."

Em-Flex.eu

Bron: © Em-Flex