Afbeelding
Foto: WUR

Zelf-telende tuinbouwkassen

Algemeen

Het telen van gewassen in kassen is een duurzame manier van voedsel produceren.

Mijn collega's verwachten dat de productie in de glastuinbouw nog verder verbeterd kan worden dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonome kassen. 


Challenge
Dat is dan ook de reden dat wij als  WUR een 'challenge' organiseren waarbij computers het gaan opnemen tegen mensen om de opbrengsten te verhogen. Deze challenge wordt gesponsord door Tencent. Wij zijn in contact gekomen met dit bedrijf naar aanleiding van een artikel in 'National Geographic' waar hij een artikel las over ons bedrijf. Dit heeft hem op de gedachte gebracht om samen met ons te werken aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Nu gaan wij de wereld niet voeden met onze kassen, maar wij kunnen wel de wereldbevolking de nodige vitamines en mineralen aanreiken.


Opbrengsten
Om de wereld te voeden heb je calorieën nodig, denk aan gewassen zoals soja, rijst, mais en aardappelen. In de wetenschap dat de opbrengsten in kassen vele malen hoger liggen en met behulp van kunstmatige intelligentie verder verbeterd kunnen worden, is hier misschien nog heel veel te halen. Het telen in kassen is een efficiënte manier om verse groenten en fruit met veel vitaminen en mineralen te produceren op een klein teeltoppervlak. Telen in kassen is daardoor ideaal om consumenten verse producten aan te bieden die in de buurt van grote steden zijn geteeld. De opbrengst van kasteelt ligt tot wel tien keer zo hoog dan die van de teelt in de volle grond, terwijl het waterverbruik juist aanzienlijk lager ligt. Uit recent onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in volledig gecontroleerde kassen slechts 5 liter water wordt gebruikt voor de teelt van 1 kilo tomaten, terwijl daar in de volle grond tot 40 liter water voor nodig zou zijn. Door de gecontroleerde kas-omgeving kan het gebruik van pesticiden tot een minimum worden beperkt en kunnen veilige producten zonder residuen worden geteeld.


Autonomousgreenhouses.com
Tencent is één van de grootste internetbedrijven in de wereld. Teams vanuit de hele wereld worden uitgenodigd om aan deze wedstrijd mee te doen. De bedoeling is dat ze zo'n vier maanden lang het beheer krijgen over een compartiment in het onderzoekkassencomplex van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Wij doen in die tijd allerlei metingen in de kas en aan het gewas, zodat door een jury bepaald kan worden welk team met de minste input, zoals energie en water, de hoogste opbrengst weet te halen.
Dat we verder moeten met het verbeteren en verduurzamen van onze voedselproductie is voor mij 100% zeker. Immers, de wereldbevolking neemt in rap tempo toe en daarmee ook de vraag naar voldoende, gezond en hoogwaardig voedsel.
Tencent en Wageningen University & Research verwachten dat autonome kassen en het op afstand aansturen van kassen kunnen helpen om de voedselzekerheid te verhogen en meer voedsel te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie. De vraag die we willen beantwoorden is of de computer de teler te slim af kan zijn. Is het mogelijk om in kassen met zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen over te nemen. Om zover te komen wordt gebruik gemaakt van allerlei sensoren en camera's. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld. 
Aan deze challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. Teams kunnen zich tot 30 april inschrijven op autonomousgreenhouses.com. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten. Ze moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.


Om iedereen ook in de toekomst van voldoende en gezond voedsel te kunnen blijven voorzien zijn meer en betere kassen nodig. Daarvoor zijn de groene vingers en de kennis en ervaring van een teler nu nog essentieel. Tegelijkertijd is het in veel landen wereldwijd lastig om voldoende geschoolde werknemers te vinden. Wageningen University & Research, Tencent en de Amerikaan David Wallerstein (CEO van dit bedrijf) verwachten dat automatisering en kunstmatige intelligentie telers in de toekomst zullen helpen om alle benodigde informatie te overzien en complexe beslissingen te nemen. 

Deze internationale challenge over autonome kassen loopt van juni tot december 2018. In een zogenaamde pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle ingeschreven teams geselecteerd. Van september tot half december besturen deze vijf geselecteerde teams het gewas in hun kascompartiment in de onderzoekkas van Wageningen University & Research in Bleiswijk. De experts van Wageningen University & Research en een internationale jury monitoren de resultaten van de teams, waarbij ze zowel naar de input als naar de gewasopbrengst kijken.

Ik ben heel nieuwsgierig wat deze wedstrijd gaat brengen en zou haast wensen dat het al december is. 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant