Kaasveredeling Kruijt verminderd risico's
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kaasvere­deling Kruijt verminderd risico's

  • 14 november 2016
  • Door: Marianne Kootstra

Kaasveredeling Kruijt in Zegveld heeft haar productie explosief zien groeien. De fabriek die drie jaar geleden werd gebouwd, is al bijna niet meer toereikend. Wanneer de productie zo snel stijgt, wordt de kans op het missen van een hygiëne-aspect groter. Eco2Clean ondersteunt Kaasveredeling Kruijt bij het borgen en optimaliseren van de hygiëne. 

Kaasveredeling Kruijt is één van de grootste Nederlandse kaasschoners die zijstromen kaas schoont en verkoopt. Ook is zij gespecialiseerd in het nat ontkorsten van eerste klas kaas. “Kaasveredeling Kruijt verwerkt jaarlijks miljoenen kilo’s kaas, die om uiteenlopende redenen zonder tussenhandeling niet meer verkocht kunnen worden,” vertelt kwaliteitsmanager Nathalie de Vries. “Het merendeel komt vanaf diverse verpakkingslocaties. Tijdens het verpakken voor de consument zijn de begin- en eindstukken van een kaas niet bruikbaar. Ook zijn plakjes of stukken kaas regelmatig te licht van gewicht. Deze kaas geven wij een tweede leven door het geschikt te maken voor de rasp-, smelt-, en/of poederkaasindustrie; kaas voor in salades en op pizza’s, voor chips en snacks. Omdat deze kaas in eindproducten voor de consument worden verwerkt, is het van groot belang dat wij een voedselveilig product afleveren. De zorg voor de microbiologische kwaliteit van de kaas tijdens onze processen is één van onze belangrijkste criteria. Hierbij komt onze hygiëne-partner Eco2Clean in beeld.” 

Hygiëne waarborgen

Ongeveer gelijktijdig met de opening van het nieuwe pand schakelde Kaasveredeling Kruijt Eco2Clean in voor ondersteuning bij het waarborgen van de hygiëne in de productie. Eco2Clean levert reinigingsmiddelen, advies en ondersteuning op het gebied van hygiëne aan de voedingsmiddelenindustrie. “Wij bieden verschillende hygiënezorgvarianten aan,” zegt Gert Visscher, directeur. “Dat kan variëren van controles van doseringen en een jaarlijkse hygiëne-inspectie tot het volledig ontzorgen door het uit handen nemen van de verantwoordelijkheid voor de hygiëne in de fabriek. We schakelen in dat geval een schoonmaakbedrijf in, leveren de reinigingsmiddelen, verzorgen hygiënetrainingen en hygiëne-inspecties en analyseren de kosten en kwaliteit van de schoonmaak. Kaasveredeling Kruijt zit daar tussenin: zij verzorgen zelf de schoonmaak, wij leveren de middelen, geven trainingen en nazorg, waaronder een hygiëne-inspectie gerelateerd aan de hygiënedoelstellingen van het bedrijf.” 

Verbeterpunten

In een kaasverwerkingsbedrijf als Kaasveredeling Kruijt is het risico op besmetting aanwezig, zeker in het natte proces. Jan Vink, hygiëne-adviseur en inspecteur bij Eco2Clean, heeft samen met de kwaliteitsmanager het productieproces doorgelicht en geanalyseerd op risico’s en verbeterpunten voor de hygiëne.
“Ik loop iedere twee weken een hygiëneronde door de fabriek,” zegt Nathalie, “maar tijdens de gezamenlijke hygiëne-inspectie hebben we ook naar andere aspecten gekeken. We hebben bijvoorbeeld de lopende banden aan de binnenzijde van de constructie geïnspecteerd, terwijl ik me normaal focus op het oppervlak en de schakels van de band omdat deze met product in aanraking komen. Er wordt bij Kaasveredeling Kruijt goed schoongemaakt. Toch zijn er altijd verbeterpunten. Deze inspectie was erg waardevol voor ons. Daarmee kunnen we de kwaliteit van onze hygiëne verbeteren en nog beter borgen.” 

“De hygiëne-inspecties dragen bij aan het optimaliseren van de hygiëne”

Van de aandachtspunten worden foto’s gemaakt en de bevindingen worden altijd samen met de schoonmaakmedewerkers doorgesproken. “Door de dagelijkse routine ontstaat bij veel bedrijven een stukje bedrijfsblindheid,” vertelt Jan Vink. “Ik adviseer bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken ook door de knieën te gaan; op oog- en werkhoogte is alles schoon, maar aan de onderkant van de machines kan opgespat vuil voorkomen. Ook blijven vervuilde luchtroosters, airconditioners en het plafond vaak onopgemerkt; daar hoopt zich stof op.” 

Hygiënecontrole voor productie

Nadat de aandachtspunten zijn aangepakt, worden de schoonmaakprocedures daarop aangepast. Vink: “Maak de medewerkers bewuster van de hygiënerisico’s. Ik adviseer leidinggevenden de kwaliteit van de schoonmaak dagelijks te controleren en terug te koppelen. Zo ontstaat bewustwording en houd je elkaar scherp.” Ook raadt hij productiemanagers aan vóór de opstart van de productie een hygiënecontrole-ronde te lopen. “Direct na afronding van de schoonmaak zijn de ruimtes en apparatuur nog vochtig. Eventueel achtergebleven vervuiling zie je pas in een droge omgeving. Dat vraagt tijd, maar het stilleggen van de productie vanwege een bacteriële besmetting, of nog erger; een recall, kost uiteindelijk meer geld.” 

Kosten besparen

“Veel bedrijven realiseren zich te weinig dat zij een betere hygiëne kunnen realiseren door de schoonmaak goed te managen. De onafhankelijke hygiëne-inspecties van Eco2Clean dragen bij aan het structureel verbeteren en borgen van de kwaliteit van de hygiëne,” besluit Nathalie. “Het vermindert risico’s en bespaart kosten.”
Gert Visscher: “Om als management goed te kunnen sturen op de kwaliteit en kosten van de schoonmaak, is het nodig om actueel inzicht te hebben in alle aspecten en de mate waarin ze elkaar beïnvloeden. Voor Eco2Clean was dat aanleiding om de complexiteit van de schoonmaak te verwerken in de softwaretool HIMS (Hygiene Information Management System).”

www.eco2clean.nl
www.kaasveredelingkruijt.nl

Bron: ©Roel Dijkstra fotografie