Esbro, een efficiënt en hygiënisch bedrijf
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Esbro, een efficiënt en hygiënisch bedrijf

  • 08 maart 2016
  • Door: Hans Reichart

sbro groeit hard, sinds de pluimveeverwerker in 2013 verhuisde. Directeur en eigenaar Joop Eskes zette indertijd een goed doordacht pand neer en keek bij zijn plannen niet alleen naar efficiency. Dat het nieuwe gebouw een goede plek zou worden voor zijn mensen, vond hij net zo belangrijk: "Je medewerkers zijn je kapitaal."

Eskes, die trots is op zijn pand, is een ondernemer vol energie, letterlijk. Hij loopt met drie treden tegelijk de trap op naar de kantoren en laat zien dat de plattegrond van het gebouw aan de snelweg de vorm heeft van een hoefijzer. De binnenkomst van grondstoffen en het verladen van de producten zitten ieder aan een uiteinde en hij kan beide toch vanuit één punt in de gaten houden. Van een verouderd bedrijventerrein in Doetinchem verkaste de onderneming een paar kilometer naar het westen, naar een gloednieuwe locatie in buurgemeente Wehl, pal aan de A18.

Familiebedrijf

Kort na de bouw werd Esbro lid van de Duitse PWH Groep. “Een logische stap,” zegt Eskes: “Steeds meer bedrijven in de sector sluiten zich aaneen, door overnames en fusies, zoals ook hun klanten steeds groter worden en samenwerken in inkooporganisaties. Het is een ontwikkeling die nog wel even doorgaat, denk ik. Voor kleine bedrijven wordt het moeilijk. Toen hij begin jaren tachtig aan de slag ging bij Esbro, het bedrijf van zijn vader, was het een klein familiebedrijf. In de beginjaren stond zijn moeder nog zelf in de kantine. Tegenwoordig worden er in Wehl dagelijks 230.000 kippen tot filets en andere producten verwerkt.

Groei

Eskes legt niet al zijn eieren in één mandje, maar mikt op meerdere markten. Hij levert producten van biologische kippen, kippen met één welzijnsster en reguliere kippen. Ze gaan naar onder meer Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Klanten zijn retailers, groothandels en de foodservice, waaronder de bekende internationale ketens van fastservicerestaurants. De grootste groei werd de afgelopen paar jaar bereikt. In Doetinchem ging het nog om 80.000 kippen per dag. Het is dus een goede zet geweest het gebouw op de groei te ontwerpen. Die groei heeft meerdere redenen. De verkoop gaat goed, mede doordat Esbro steeds op tijd mee is veranderd met de markt. Dat betekende in de jaren tachtig de overstap van diepvries naar vers en later de verwerking tot delen in plaats van de verkoop van de gehele kip. Soms lijkt de vernieuwing te voortvarend. "Met ons Gildehoen waren we te vroeg. Maar daar is wel de nieuwe conceptkip uit voortgekomen. Dankzij dat nieuwe concept konden supermarkten voor het eerst betaalbare kip met een Beter Leven ster in het schap leggen. Dat de productie meer dan verdubbelde, is ook het gevolg van een brand die een van de Duitse locaties van de PWH Groep verwoestte. Esbro nam dat volume over.”

Goede werkplek

De toegepaste techniek in de nieuwbouw is duurzaam en hypermodern met onder meer CAS-verdoving, de Aeroscalder (veren verwijderen: 75% minder water, 50% minder energie), warmteterugwinning. Een efficiënt en hygiënisch bedrijf is het geworden, maar ook een goede werkplek voor de inmiddels 300 medewerkers. "Ze werken in een gekoelde, cleane ruimte, dat is noodzakelijk in onze industrie. Daarbuiten moeten de voorzieningen prettig zijn, vind ik." Dus zijn er voor de medewerkers goede, lichte kantines en een compleet ingerichte 'gym'. En zijn de 400 lockers in de kleedruimtes uitgevoerd in mooi duurzaam materiaal, in frisse kleuren. Toen de Duitse productie naar Wehl werd verplaatst en er in één keer 100 medewerkers bij kwamen, moesten er 100 lockers bij komen. "Eigenlijk kon dat niet op zo'n korte termijn, maar onze leverancier heeft het toch voor elkaar gekregen. Hoe weet ik niet."

‘Het moet top worden’

Voor Eskes was het een bevestiging van de juiste keuze voor de leverancier van lockers en toiletblokken, Kupan. Dat bedrijf leverde ook de lockers en de toiletblokken in het bedrijf in Doetinchem. "De materialen die zij gebruiken zijn bestand tegen vocht en desinfectiemiddelen en de afwerking is uitstekend." Wat hij het meest waardeert: deze specialist denkt mee. Hij merkte het tijdens de bouw. "Zelf heb je het dan te druk om de details in de gaten houden, maar dat doen zij voor je." Voorbeelden zijn de ventilatie van de lockers, het pasjessysteem en de inrichting van de toiletgroepen. "Het moet gewoon top worden, al kan ik me er zelf niet mee bezighouden." Dat is ook goed gelukt bij de kledingkasten voor de 100 vakantiewerkers. Voor hen zijn lockers in de jongerenvariant gemaakt: ruimte voor helm, sportschoenen en mobieltje. De zaken overziend zegt Esker: "Het loopt nu zoals ik wil." Dat wil niet zeggen dat hij op zijn lauweren rust. Plannen voor nieuwe groei, in waarde en volume liggen al klaar. Zijn verklaring voor het succes van Esbro: "Innovatie, kwaliteit, efficiency. En onze medewerkers."

Eskes: ‘Wat ik het meest waardeer: deze specialist denkt mee’


www.kupan.com

Bron: © Kupan