RapportBroedvogels in de Leeuwensche en Westelijke Drutensche Waarden in 2017

Download
Broedvogels in de Leeuwensche en Westelijke Drutensche Waarden in 2017
Omslag Broedvogels in de Leeuwensche en Westelijke Drutensche Waarden in 2017

In het voorjaar van 2017 is in opdracht van k3Delta een broedvogelinventarisatie uitgevoerd in het kader van het monitoringsprogramma ‘Waaier van Geulen’ in de uiterwaarden bij Beneden-Leeuwen.

Het gebied heeft een oppervlakte van 301 ha, is gelegen langs de Waal en bestaat uit de Leeuwensche Waarden, de zandwinplas Kaliwaal en de Westelijke Drutensche Waarden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de aantallen en verspreiding, werden alle aanwezige broedvogelsoorten gekarteerd. De aantallen van aangetroffen soorten werden daarnaast vergeleken met eerdere inventarisaties uit de periode 1994-2014. Hierbij is de werkwijze van de uitgebreide territoriumkartering toegepast.

Er werden 73 vogelsoorten vastgesteld, waarvan er dertien voorkomen op de Rode Lijst. Het gaat om de Zomertaling, Slobeend, Tureluur, Koekoek, Groene Specht, Boerenzwaluw, Graspieper, Gele Kwikstaart, Spotvogel, Grauwe Vliegenvanger, Matkop, Ringmus en Kneu.

In de terminologie van Sovon kunnen zes soorten als zeldzame broedvogel in Nederland worden aangeduid: Kolgans, Indische Gans, Canadese Gans, Brandgans, Kleine Plevier en IJsvogel. Van broedvogelsoorten die behoren tot de kolonievogels werden twee soorten vastgesteld: Blauwe Reiger en Oeverzwaluw.

In bijgaande PDF treft u geen stippenkaarten aan. Voor nader informatie kunt u contact opnemen met jacintha.vandijk@sovon.nl

 

Uitgever
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Rapportnr
2017/61