Kaas produceren met een consistente kwaliteit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kaas produceren met een consistente kwaliteit

  • 13 oktober 2015

Zuivelfabriek De Graafstroom streeft naar het produceren van kwaliteitskazen met een zo optimaal mogelijke verhouding in vocht, vet- eiwit en zoutgehalte. Omdat het basisbestanddeel een natuurproduct is, moet de variantie in het product proactief gereguleerd worden. QIS (manufacturing intelligence software QIS) is daarbij onontbeerlijk.
 
Zuivelfabriek De Graafstroom is een onafhankelijke kaasfabriek van Goudse kaas in het midden van het ‘groene hart’, een uitgebreid gebied van weilanden en landbouwgronden tussen Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De fabriek is in 2009 ontstaan toen de locatie Bleskensgraaf losgemaakt is van Friesland Campina; volgend op de opdracht van de Nederlandse mededingingen autoriteiten. Nu is De Graafstroom onderdeel van de Zuivelcoöperatie DeltaMilk, met CEO Henk van Bochove.

Productieproces

Het productieproces van de kaas start met het ontromen en pasteuriseren van de melk. In de kaasmakerij wordt daar stremsel en zuursel aan toegevoegd. De wrongel die dan ontstaat wordt geroerd en gesneden. Daarbij komt wei vrij, een bijproduct dat als ingrediënt voor hoogwaardige kindervoeding wordt gebruikt. De wrongel wordt in een kaasvat geplaatst en in de perfecte kaasvorm geperst. De kazen verblijven vervolgens geruime tijd in een pekelbad. De duur is afhankelijk van het soort kaas, maar ook van de eigenschappen die ze hebben als ze uit de kaasmakerij komen. Na het pekelen krijgen de kazen een beschermlaagje waardoor ze minder vocht verliezen en de kwaliteit bewaard blijft. Daarna rijpen de kazen in het kaaspakhuis.

'Alles onder controle'

Gebruik van QIS

De Graafstroom streeft naar het produceren van kazen met een zo optimaal mogelijke verhouding in vocht, vet- eiwit en zoutgehalte. Daarom moet de variantie in het product proactief gereguleerd worden. De Graafstroom gebruikt bedrijfsbreed QIS (manufacturing intelligence software) als middel (resource) om te voorkomen dat er inferieur product wordt geproduceerd. Vanaf de eerste stap in het productieproces wordt er continu informatie verzameld en beoordeeld. Dat maakt het mogelijk actief de variantie in de verdere productiestappen te reduceren.

Melk is een natuurproduct, de eigenschappen variëren met het veranderen van de seizoenen. Om een constant kwalitatief hoogwaardig eindproduct te produceren, moet vanaf de start van de productie de variantie in eigenschappen van de rauwe melk bekend zijn. QIS helpt allereerst de operator om het productieproces te beheersen. Met hulp van de data kan hij direct reageren op de natuurlijke variantie en inspelen op andere oorzaken van variantie inherent aan een productieproces. Maar ook na productie zijn de grote hoeveelheden data in QIS van onschatbare waarde. De analyse-opties leveren de gegevens voor verder verbeteringen in kwaliteit en productiviteit (OEE), waarbij ook gegevens beschikbaar zijn ten behoeve van de MVO-doelstelling van De Graafstroom. Via deze werkwijze ondersteunt QIS de productie van een op efficiënte wijze geproduceerd kaas met een betrouwbare consistente kwaliteit. De impact van uitval, afval en CO2 uitstoot wordt dus enorm geminimaliseerd.

Bedrijfskritische rol

De Graafstroom maakt al gebruik van QIS sinds 2004 /2005. In die periode werd in drie Campina-vestigingen het programma geïmplementeerd, met als doel het verzamelen van data over en ten behoeve van de kwaliteit. De doelstelling was toen het geautomatiseerd, realtime kunnen verzamelen en visualiseren van kwaliteitsgegevens in de kaasmakerij: in de juiste context, ten behoeve van het minimaliseren van de administratieve last voor de operator en voor latere analyse, en met een minimale handmatige data-entry.

Na de afsplitsing van FrieslandCampina vulde De Graafstroom haar commitment aan kwaliteit in met een volledige integratie van de informatiesystemen ERP, MES en QIS. De laatste speelt een bedrijfskritische rol in het verzamelen van data en het aanleveren van relevante realtime gegevens voor kwaliteitscontrole, en continue verbetering. Alle logistiek relevante informatie wordt vanaf de werkvloer verzameld in QIS en doorgesluisd naar Infor M3 met de QIS ProcessLink. ProcessLink beschikt over een bibliotheek van gestandaardiseerde interfaces.

Resultaat

Het Delta Project, met als onderdeel het QIS her-implementatie project, was uitdagend. Juiste afstemming over ICT, MES en ERP interfaces was een voorwaarde om de doelstelling (impementatie van ERP/QIS, op tijd, binnen budget en zonder maatwerk) te behalen. Door toegewijde en gezamenlijke inzet van de Graafstroom en de implementatiepartners QISoft en Alfa-Beta-Solutions is het gelukt op tijd een perfect functionerende, bedrijfskritische omgeving op te leveren met een zeer hoge beschikbaarheid. Vrijwel alle productieprocessen worden nu via QIS beheerd en beheerst, waardoor er een geïntegreerde dataflow is tussen MES, QIS en Infor M3. Efficiency en sturing is het gevolg. Het is alle betrokken partijen gelukt om de productie kwaliteit en efficiëntie aantoonbaar te verbeteren.

Met de groei van inzicht in het productieproces komen ook nieuwe vragen naar boven. Om de antwoorden hierop te vinden, weet De Graafstroom QIS steeds beter te benutten. Het gebruik ervan wordt verder verdiept en uitgebreid. Nieuwe toepassingen gloren aan de horizon, waaronder detaillering in de ERP traceability, meer controle op de melkontvangst en uitbreiding van de ondersteuning van MVO.

www.degraafstroom.com
www.alfa-beta-solutions.nl
www.qisoft.com

Bron: © De Graafstroom