Chemicaliënvrije waterbehandeling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Chemicali­ënvrije waterbehan­deling

  • 08 september 2015

Begin 2012 installeerde Pathema B.V. bij Vitelco een IVG-C CoolWater skid. Daardoor kon de verdampingscondensor volledig vrij van chemicaliën geëxploiteerd worden. Het was ‘Fase I’ van een veel groter project, dat inmiddels toe is aan fase IV. Het verhaal van een samenwerking die Vitelco veel meer opleverde dan alleen kostenbesparing.
   
Als onderdeel van de PALI Group slacht Vitelco op jaarbasis ruim 350.000 kalveren. Het vlees wordt, afgestemd op de wensen van retail en foodservice in binnen- en buitenland. Ongeveer 70% van het geëxporteerde kalfsvlees gaat naar Europese landen ruim 30% gaat naar Azië, het Midden Oosten en de V.S. 

Fase I

Begin 2012 installeerde Pathema B.V. een IVG-C CoolWater skid. De verdampingscondensor van Vitelco B.V. wordt hierdoor volledig vrij van chemicaliën geëxploiteerd. Het spuiwater is volledig recyclebaar en wordt voor de vrachtwagen wasstraat ingezet in plaats van leidingwater. ROI van deze installatie bleek 2,4 jaar door, de besparing op leidingwater en chemicaliën voor kalk-, corrosieaanslag en voor microbiologische behandeling.

Pathema B.V. levert duurzame technologie aan de industrie & maatschappij. “Onze motivatie is de waterschaarste terug te dringen in harmonie met het milieu en financieel rendementvol,” vertelt Mark Boeren van Pathema. “Water is een schaars goed, het is onze gezamenlijke plicht hier verantwoord mee om te gaan. Ons doel is de markt te ontzorgen en onze technologie als oplossing te brengen. Daarbij willen we graag deelgenoot zijn van het proces en de verandering daarin, zodat we de klant volledig kunnen ondersteunen om het maximale uit de investering te halen. Groen is Poen!”  

Fase II

In september 2014 plaatste Pathema een NANO filtratie die grond- en/of regenwater inzet ter vervanging van leidingwatersuppletie voor de verdampingscondensor en de vrachtwagenwasstraat. De indikking van voorheen (factor 2,3) is verhoogd naar een factor 8,0 dankzij de hoge waterkwaliteit. In vergelijk met 2011 zijn nu de jaarlijkse koelwaterkosten 87% gedaald. De verwachte ROI van deze investering is minder dan twee jaar! De besparing op leidingwater voor de verdampingscondensor bleek 95%; op leidingwater voor de wasstraat 100%.     

Fase III

In januari 2015 is een 2e IVG-C CoolWater skid geplaatst voor de chemievrije koelwaterbehandeling van verdampingscondensors op het aangrenzende bedrijf Vrieskade B.V.; onderdeel van de PALI Group dat het geslachte kalfsvlees invriest. Het gezamenlijke vermogen van 2,2 mW van de drie losse verdampingscondensors wordt nu door één waterbehandeling behandeld. “Door deze opzet is er minder technische nazorg en direct toezicht op de waterkwaliteit,” legt Mark uit. 

Veiligheid

Tom Theunissen, hoofd van de technische dienst bij Vitelco, is tevreden. “Ook al was de beslissing om voor het Pathema-systeem te kiezen in eerste instantie vooral kostentechnisch ingegeven, inmiddels weten we dat de veiligheid van het personeel beter te waarborgen is. Voorheen moest er altijd iemand handmatig de chemicaliën toevoegen. Bovendien kunnen we nu real-time zien wat de waarden zijn. Vóór installatie van het nieuwe systeem moest er een monster naar het lab, nu kun je meteen reageren als er waardes afwijken. Het systeem draait ook veel stabieler.” Een positieve bijkomstigheid is dat het systeem een stuk schoner blijft. Filters verschonen hoeft nog maar eens per maand. Theunissen: “Nu de kinderziektes eruit zijn, constateren we dat door de waterbehandeling oude kalklagen oplossen of loskomen en in de lekbak terug te vinden zijn. Dat vereist even alertheid, want er vallen soms juist grotere stukken op het filter. Overigens is dat ook wel weer de kracht van Pathema: wanneer je ook belt; ze staan je 24/7 ter zijde met raad en daad.”

‘De besparing op leidingwater voor de verdampingscondensor bleek 95%’

Stap voor stap duurzamer – Fase IV

Mark Boeren van Pathema: “Het doel is een circulair model te implementeren. Dit houdt in een zo laag mogelijke inname van grondstoffen, chemicaliën en zo veel mogelijk hergebruik van de (water)stromen. In dit geval wordt 100% van het spuiwater gerecycled en zijn we voornemens om in de toekomst een groot deel van het afvalwater dermate te behandelen dat deze stroom weer ingezet kan worden in het proces.” Dit kan het proces nog duurzamer en de exploitatiekosten nog lager maken.”

Toepassingsmogelijkheden en voordelen:

  • Chemievrije waterbehandeling 
  • Verlaagd waterverbruik, verhoogde waterkwaliteit
  • Verlaagd energieverbruik
  • Spuiwater 100% recyclebaar
  • Hergebruik van afvalwater effluent
  • Geen lozingskosten/belastingen
  • Spuiwater loosbaar als oppervlakte-/regenwater
  • Veiligheid voor personeel
  • Meer grip en directe controle op het koelproces

Pathema levert, verhuurt en onderhoudt in de Benelux chemicaliënvrije waterbehandeling die in eigen beheer is ontwikkeld en gefabriceerd.  Voor verschillende toepassingen zijn referentieadressen waar onze installaties al langere tijd operatief zijn.

Branches: 

  • (Koude)logistiek
  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Leisure (sport- en ijsbanen)
  • Industrie en utiliteit
  • Datacenters

De werking is door verschillende instanties met succes getoetst door ISPT (Institute for Sustainable Process Technolgy, NL), VITO/VAKWA (BE) en TU/e (deelrapportage invloed van Vortexbehandeling, NL)
                                                             
www.pathema.nl

Bron: © Pathema