Tijdwinst; Een nette verpakking minstens zo belangrijk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tijdwinst; Een nette verpakking minstens zo belangrijk

  • 10 oktober 2017
  • Door: Inga van Uchelen

De Multivac dieptrekker R085 heeft een schuifladeconstructie voor de mallen, waardoor snel en eenvoudig gewisseld kan worden van verpakkingsformaat. “Lange ombouwtijden zijn hierdoor verleden tijd; mal eruit en een nieuwe mal erin,” licht Wim Fredrikze van Vleesch en Meer toe. Hij heeft de machine sinds een half jaar in gebruik.

Wim Fredrikze had al 25 jaar ervaring in de vleeswarenindustrie – op zijn 23e nam hij het bedrijf over van zijn oom, verkocht dat op zijn 30e en bouwde daarna weer een bedrijf op – toen hij in 2013 samen met compagnon Johan van der Boor het bedrijf Vleesch en Meer in Spijkenisse begon. Fredrikze bracht zijn kennis van de vleesindustrie in, Van der Boor kwam uit de horeca. Het bedrijf begon met de in- en verkoop van vleeswaren aan horeca in Rotterdam en omstreken. “Wij richtten ons in het begin alleen op handel, tot we in november 2015 een horecaslager overnamen, inclusief zijn klanten en medewerkers. Dat waren productiemedewerkers die wisten hoe ze moesten portioneren. Daardoor konden wij na de overname aan de vragen vanuit de horeca tegemoetkomen, zoals biefstukjes van 100 gram of 200 gram. We hadden de productiemachines al klaar staan dus de productie kwam direct op gang.”

Luchtvaartmaatschappijen

Vanaf dat moment breidde de vraag naar producten uit. Fredrikze: “We leveren op dit moment vlees en vleeswaren aan 80 procent van de horecagroothandels en aan de industrie. Maar ook aan retailers, slagerijen, restaurants, hotellerie, cateraars, strandpaviljoens, ziekenhuizen en instellingen. En aan nog grotere afnemers zoals luchtvaartmaatschappijen en cruiseboten. Ongeveer een derde van onze producten gaat naar de horeca, twee derde naar airliners en cruiseboten.” Er zijn in Nederland meer aanbieders van vleeswaren; hoe onderscheidt Vleesch en Meer zich van haar concurrenten? “We leveren meer dan 180 soorten vlees en hebben daarmee een groot totaalpakket. Verder zijn we goed geautomatiseerd, zes dagen in de week open en zijn we heel flexibel. We kunnen snel acteren. Voor 12 uur besteld, is de volgende dag om 9 uur in huis.’ Ten slotte doet Vleesch en Meer bijna alles zelf: vlees snijden, roken, verpakken.”

Dieptrek-verpakkingsmachine

Om op de juiste manier te kunnen verpakken, heeft Vleesch en Meer sinds een half jaar een dieptrekker van Multivac in gebruik, de R085. “Een heel compacte machine van nog geen drie meter lang. Vroeger was een dieptrekker wel tien meter lang. Als er een andere mal in moest vanwege een ander formaat biefstuk, dan moest je de machine ombouwen en koelde deze af. Na het ombouwen moest de machine  weer opwarmen. Met deze machine vervang je in tien minuten de mallen, het is net een keukenla, je haalt ‘m eruit en je schuift er een nieuwe in.” Juist bij een bedrijf als Vleesch en Meer, dat niet bij de top van grote bedrijven in de sector hoort en vaak meerdere verschillende bestellingen verwerkt, levert dat veel tijdwinst op. “Het ene moment verpakken we 300 biefstukjes van de ene maat en even later weer 200 biefstukjes in een andere maat. Deze machine sluit daar heel goed bij aan. Ook is de bediening gemakkelijk onder de knie te krijgen dankzij het touch screen.” Met dit bedieningsscherm zijn verschillende parameters eenvoudig in te stellen. Fredrikze: “Het voordeel van Multivac is dat ze gespecialiseerd zijn in vacuümverpakkingen. Leveranciers van verschillende soorten machines weten vaak overal een beetje vanaf; hier hebben wij te maken met specialisten. Dankzij deze kennis verhelpen monteurs sneller een storing.” Komt het toch tot een verstoring, dan is de machinefabrikant 24 uur per dag 365 dagen per jaar bereikbaar, en zijn monteurs inzetbaar. Vaak is een bezoek van een monteur niet eens nodig. Bij een melding analyseert hij de verstoring en probeert hij deze altijd eerst telefonisch op te lossen, dat kan in 60 tot 80 procent van de gevallen. Dat werkt goed bij kleine verstoringen, zoals een verandering in de instellingen, en is ook voor de klant het snelst. Lukt het niet, dan komt er zo snel mogelijk een monteur.

Tht-datum

Niet onbelangrijk: ook over de verpakking zelf is Fredrikze te spreken: “Ik krijg positieve reacties over de manier waarop onze producten zijn verpakt. Het ziet er mooi uit, strak, weinig verspilling en weinig bloed. De verpakking zit zo strak om het vlees gezogen, dat vocht of bloed nergens heen kan en in het product blijft. Dat ziet er netjes uit en komt de smaak ten goede.” Vleesch en Meer verwerkt en verpakt het vlees puur natuur, zonder water of andere toevoegingen. Dankzij de dieptrekker wordt de tht-datum verlengd. “Mits je de juiste folie gebruikt,” voegt Fredrikze daar wel aan toe, die blij is met zijn keuze voor de fabrikant. “Multivac heeft de naam goede machines te bouwen en ze hebben een goed serviceapparaat. Bij een storing gaat het erom hoe snel deze wordt opgelost, na twee dagen of binnen een paar uur. Dat is voor onze productie en omzet essentieel.”

www.vleeschenmeer.nl
www.multivac.nl

Bron: ©BCFC/Shutterstock.com