Zandvliet Vleeswaren kiest voor kwaliteit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zandvliet Vleeswaren kiest voor kwaliteit

  • 11 september 2017
  • Door: Nicole Cordewener

Kwaliteit en productinnovatie zijn belangrijke speerpunten voor Zandvliet Vleeswaren uit Delft. Het familiebedrijf kijkt continu vooruit. Niet alleen door in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen, ook door voortdurend te onderzoeken hoe dat wat al goed gaat, nóg beter kan. Een voorbeeld daarvan: de state-of-the-art metaaldetector van het Italiaanse CEIA.

Als vleeswarenproducent maakt Zandvliet Vleeswaren uiteraard broodbeleg, maar ook borrelhapjes en maaltijdcomponenten als kipreepjes en hamblokjes. Hun specialiteiten: kookworst en grillworst. “We bestaan al sinds 1929. De kennis van toen is er nog steeds, en resulteert in uitgebalanceerde recepturen en kruidensamenstellingen. Gecombineerd met de kennis van nu maken we lekkere, ambachtelijke worst op industriële wijze,” vertelt directielid Ben Verhoork. 

Hele proces

Inmiddels wordt vanuit vier verschillende productiebedrijven gewerkt. Op twee daarvan wordt met alleen gekookte halffabricaten gewerkt. “Daar is bewust voor gekozen,” zegt Ben. “We scheiden de rauwe van de gekookte vleeswaren vanwege de voedselveiligheid. De productie van de halffabricaten vindt op een andere locatie plaats dan het slicen en verpakken. Dat zorgt ervoor dat we het hele proces van begin tot eind in eigen beheer hebben. Daarmee houden we nog beter grip op de kwaliteit en kunnen we klantspecifiek werken. Denk aan de maatvoering, houdbaarheid of snijbaarheid. Zo kunnen we heel snel op de wensen van onze klanten inspelen.”

Laatste ontwikkelingen

Bij Zandvliet Vleeswaren zit onder meer productontwikkelaar Robin Forman bovenop de laatste ontwikkelingen. Hij is verantwoordelijk voor nieuwe producten waar vanuit de markt vraag naar is. “Zoutverlaging is een project dat inmiddels achter ons ligt. We hebben een proactieve stem gehad bij het vaststellen van de normen. Nu maken we de overstap naar het Beter Leven-keurmerk. Dat is niet altijd even eenvoudig qua verkrijgbaarheid van grondstoffen, en producttechnisch ook een hele omschakeling.” Een unieke samenwerking met een industrieel designer leidde zelfs tot 3D-geprint vlees en gelaserde worsten. Ben: “We blijven proactief naar de markt kijken. Het hoeven niet altijd compleet nieuwe producten te zijn. Het kan ook gaan om verbeteringen en aanpassingen, bijvoorbeeld qua inhoud, vorm of samenstelling.”

“We hebben nu veel minder valspositieven”

Nog beter

“We gaan altijd voor het maximale”, laat Ben stellig weten. Zo ook op het gebied van voedselveiligheid. Dus zocht Robin uit of de metaaldetectie nóg beter kon. “Een contaminatie met metaal komt nooit alleen”, weet hij. “En het gaat vaak om een samenloop van omstandigheden. Er breekt bijvoorbeeld een boutje af, waardoor twee metalen delen frictie krijgen en kunnen gaan afbrokkelen. Alle metaaldetectoren vinden dat complete boutje wel. Maar de schilfertjes die ook na langere tijd nog kunnen vrijkomen, zijn vaak lastiger te detecteren.” Hij dook de vakbladen in en liet zich op beurzen informeren. Het Italiaanse CEIA wist met hun multispectrumtechnologie zijn aandacht te trekken. Dit familiebedrijf ontwikkelde deze technologie in eerste instantie voor het detecteren van de nieuwste generatie landmijnen, die steeds minder metaal bevatten. Waar een reguliere metaaldetector slechts één frequentie tegelijk benut, werkt multispectrum met meerdere frequenties tegelijkertijd, met behoud van maximale gevoeligheid. Op die manier kan de detector kleinere deeltjes beter detecteren en beter ruis filteren, bijvoorbeeld van mineralen of vocht in de grond. 

Voordelen CEIA

“Multispectrum is ook perfect voor de vleesindustrie”, vindt sales engineer Tim Keizer van Heat & Control, partner van CEIA. “Vlees is namelijk organisch en vochtig, en de temperatuur en samenstelling varieert. Dit is een uitdaging voor gewone metaaldetectoren die dan minder gevoelig worden ingesteld, maar CEIA weet bijna ieder stukje contaminatie moeiteloos op te sporen.” Dat kan Robin beamen. Hij test de metaaldetector regelmatig en iedere keer haalt de CEIA alle door hem toegevoegde deeltjes metaal er weer uit. “Dat niet alleen”, voegt Robin toe. “We hebben ook minder snel vals-positieven en de allerbeste fail-safe oplossing. CEIA zorgt er zelf voor dat gecontamineerde delen uit het proces worden verwijderd. De detector houdt regie met geïntegreerde uitstoot, ook bij het wegvallen van elektra of het wegvallen van de perslucht. Ten slotte is de detectorkop uiterst waterdicht, en door hoge bescherming (IP66 en IP69K) een verbetering vergeleken met andere inspectieapparatuur.”

Kritische houding

Robin en zijn collega’s zijn tevreden over CEIA en werken inmiddels op meerdere plekken in het proces met enkel-frequente en multispectrum metaaldetectoren. Eventuele suggesties voor verbeteringen geven ze door aan Tim. Hij kan die kritische houding wel waarderen: “Dan weten we tenminste wat een klant echt nodig heeft. CEIA waardeert dit ook, ze zijn erg R&D gedreven. De lijnen met Italië zijn echt kort.” Robin besluit: “Door kritisch te zijn, kunnen we elkaar naar grote hoogten stuwen. Zo gaan we voor maximale kwaliteit.”

www.zandvliet.com
www.heatandcontrol.com
www.multispectrum.nl

Foto: Engineer Tim Keizer (l) en productontwikkelaar Robin Forman

Bron: ©Roel Dijkstra Fotografie