Skip to main content
Log in

The breeding of peas in the Netherlands

2. Marrowfats, dun peas and maple peas

  • Published:
Euphytica Aims and scope Submit manuscript

Summary

Several new varieties of marrowfats, dun peas and maple peas were bred by Dr R. J. Mansholt, Westpolder, Ir C. Koopman and the Plant Breeding Station C.B. (Dir. Ir C. Koopman), Hoofddorp, over a period of years.

Kool Bros., Andijk, and the Vegetable Research Station, Alkmaar, were engaged in the breeding of maple peas.

The parentage of the varieties figures in the diagrams 1–3, while the varietal range of all the agricultural peas grown in the Netherlands during the years 1934–1954 were copied from the Descriptive List of Varieties of Field Crops (Table 1).

The cultivation of round blue peas in the Netherlands is based on varieties of domestic plant breeders and this is also the case with the growing of marrowfats, dun peas and maple peas. The Netherlands List of Varieties mentions only one yellow pea which is, moreover, exclusively cultivated for export.

Attention is drawn to the significance of “subject”-associations. Several were founded at the initiative of the late Prof. C. Broekema e.g. the Association for the Study of Leguminous Crops. This P.S.C. has been doing much useful work during the last 15 years.

Samenvatting

In de loop der jaren zijn tal van rassen van schokkers, capucijners en rozijnerwten gekweekt door Dr R. J. Mansholt te Westpolder, Ir C. Koopman en het Veredelingsbedrijf C.B. (Dir.: Ir C. Koopman) te Hoofddorp. Gebr. Kool te Andijk en het Proefstation voor de Groenteteelt in de Vollegrond te Alkmaar legden zich toe op de veredeling van de rozijnerwten.

De afstamming van de rassen is aangegeven in de figuren 1–3, terwijl de rassenstatistiek van alle in Nederland verbouwde landbouwerwten over de jaren 1934–1954 aan de Beschrijvende rassenlijst voor landbouwgewassen werd ontleend (tabel 1). Evenals de teelt van groene erwten in Nederland gebaseerd is op rassen van eigen kwekers, is dit ook het geval met de teelt van schokkers, capucijners en rozijnerwten. De Nederlandse rassenlijst vermeldt slechts 1 gele erwt, die bovendien uitsluitend voor export wordt geteeld.

De aandacht is gevestigd op de betekenis van object-associaties. Verschillende (o.a. de Peulvruchten-Studie-Combinatie) zijn tot stand gekomen op initiatief van C. Broekema. De P.S.C. heeft in de afgelopen 15 jaren zeer nuttig werk verricht.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Similar content being viewed by others

Literature sited

  1. Broekema, C., Organisatie van het landbouwkundig onderzoek. Landbouwkundig Tijdschrift 50 (1938): 173–191.

    Google Scholar 

  2. Haan, H.de, The breeding of peas in the Netherlands. 1. Round blue peas. Euphytica 3 (1954): 188–194.

    Google Scholar 

  3. Koopman, C., Beschrijving van het kweekbedrijf van Ir C. Koopman te Zierikzee. 1937. 15 pp.

  4. Lammers, R. P., and others, Vijftien jaren P.S.C. Wageningen. 1954, 211 pp.

  5. Nijdam, F. E., De ontwikkeling van het Nederlandse rassensortiment van erwten en landbouwstambonen. Tien jaren P.S.C. Wageningen. 1949: 23–37.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

de Haan, H. The breeding of peas in the Netherlands. Euphytica 4, 67–75 (1955). https://doi.org/10.1007/BF00042418

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF00042418

Keywords

Navigation