VMT . 17 FEBRUARI 2017 . NR 2
INGREDIËNT & PRODUCT
DE SMAAK VAN SNACKS ACHTERGROND
op de voorgrond plaatsen. In het in 2013
beld in vergelijking met 2011. Banaan en
geopende Londense restaurant Gymkhana
mango zijn de favorieten in deze categorie,
wordt een Indiaas menu geserveerd dat
maar er is een sterke groei in de smaak
zowel westerse als Indiase eters bevalt. Ook
kokos sinds 2013. Banaan is het populairst
in New York worden specifiek Indiase res-
met nieuwe producten zoals bananenrepen
taurants geopend. Deze ontwikkelingen
en zachtgedroogde bananen. Kokossnacks
zullen productontwikkelaars stimuleren om
worden niet alleen in landen gelanceerd
minder gebruikelijke Indiase maaltijden te
waar ze worden geoogst, zoals Thailand,
ontwikkelen die minder pittig zijn dan ver-
maar ook in niet-tropische landen zoals
eist voor de westerse markt.
Australië en de VS. Er is ook een voorbeeld
Van andere keukens zijn er al voldoende
dat de de wereld is mijn keuken-trend door-
voorbeelden van producten die specifieke
sijpelt in de ontwikkeling van aantrekkelijke
smaken en de origine belichten. In Duits-
producten met een hoge authenticiteit zoals
land introduceert Kuehne een nieuwe lijn
genuine coconut, voor het eerst gepresen-
worsten, Made for Meat in de smaken
teerd op SIAL 2016. Dit is een biologisch
Cranberry bbq, Aji Panca Chili en Indiase
Genuine Coconut speelt in op de vraag naar authentieke producten
kokoswater, verpakt in de schil van de
Curry. De laatste is een exotische fruitcur-
van over heel de wereld.
kokosnoot met een openingsring van
rysaus verrijkt met cayenne, ananas en
gerecycled kokosnootvezel en een natuur-
appelstukjes. Het Britse soepenbedrijf
lijk resin. Carlos Amoros van Genuine
Covent Garden versterkt zijn merk met
fermentatie en pittige smaken. Ook eten
Coconut verklaart: “Ons idee was de beste
vier soepen. De Souper Boosters zijn een
uit het Midden-Oosten krijgt steeds meer
kokosnoot te lanceren die er is. Het ging
geconcentreerde basis voor soepen en
aandacht.”
erom om de kokosnoot niet te veranderen
spelen in op de trend van thuis koken. De
en zo natuurlijk mogelijk te lanceren. We
smaken variëren van Aromatische Thai en
Exotische fruitsmaken
brengen de hele kokosnoot van Thailand
Mexicaanse Chili tot Geroosterd Marok-
Aan de zoete kant is er een verhoogde inte-
naar onze fabriek in Spanje, waar we de
kaans. Roger Lane, marketing manager
resse in exotische smaken. In het verleden
schil verwijderen en de gepatenteerde plug
Savory Flavors van Sensient Flavors: “Er is
werden mango, ananas en passiefruit als
toevoegen. We wilden een premium pro-
continu interesse in meer wereldse smaken.
exotisch gezien, maar nu zoekt de reizende
duct van kokosnootwaters op de markt
Consumenten zijn op zoek naar producten
consument naar meer exotische smaken.
brengen, waar vooral geconcentreerde of
die buitenlandse keukens nabootsen. Pittig
Symrise meldt dat zijn lijn tropische sma-
gepasteuriseerde varianten aanwezig zijn.
‘Consument wil meer dan een brandende tong’
022
ken in de Verenigde Staten
We hebben daarom een variant ontwikkeld
groeiende is in de categorie
die gelijk is aan wat je zou kunnen vinden
ijs en desserts. Emmanual
in Azië of de Cariben.”
Laroche, vicepresident van de divisie Marketing en Consumer
Van dichtbij
Insights: “De interesse voor
Het gaat niet alleen om smaken van ver,
onze tropische smaken groeit.
maar ook om de smaken van dichtbij. In
is nog steeds populair, maar we zien nu ook
In de VS zijn Hispanics de snelstgroeiende
de VS bijvoorbeeld is de klassieke macaroni
dat zoete of bittere smaken met pittig wor-
groep. Dat heeft grote invloed op een toene-
met kaas in een variant met intense en
den gecombineerd. Dat kan Koreaanse
mende acceptatie van tropische smaken
innovatieve smaakprofielen op de markt.
Gochujang zijn of andere regionale pittige
zoals horchata, tangerine, guava, mandarin,
Kroger introduceerde recent Buffalo Bleu &
smaken. Consumenten willen smaak met
rode grapefruit, tamarinde, guanabana,
BBQ en Bacon mac&cheese met meer dan
pittigheid, niet alleen een brandende tong.
watermeloen en hibiscus.” Volgens Laroche
20 gram eiwit per portie inspelend op de
Koreaans eten staat eindelijk in de belang-
zijn sommige fruitsoorten relatief nieuw
vraag van millenials naar complexe smaken
stelling met steeds meer meldingen in de
voor de doorsneeconsument.
en kwaliteitseiwitten.
blogosfeer. Het is een samenkomen van
Het aantal snacks op basis van exotisch
verschillende trends: regionaliteit, authen-
fruit groeit. In de eerste tien maanden van
• ROBIN WYERS •
ticiteit en een vernieuwde interesse in
2016 is het aantal fruitsnacks verdriedub-
R. Wyers is hoofdredacteur bij Innova Market Insights