Afbeelding
Foto: WUR

'Vertrouwen in de toekomst'

Algemeen Column

Was u net als ik ook zo nieuwsgierig wat het nieuwe kabinet ons gaat brengen als het gaat over het behoud en versterken van onze internationale positie als het gaat over onze mooie agrarische sector.

In het regeerakkoord staan mooie woorden over de agro-food sector welke een bijdrage kan leveren aan een duurzame voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking. Ik lees dat het beleid er op gericht is het potentieel te benutten, binnen de geldende natuur- en milieunormen. Volgens het regeerakkoord zijn innovatie, ondernemerschap en de continuïteit van het gezinsbedrijf cruciaal voor de landbouw. Innovatie moet onderdeel zijn van een eigentijds Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, net als duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid.

Eigen ministerie
De afgelopen jaren werd ons werk voor een belangrijk deel gefinancierd vanuit het ministerie van Economische Zaken. Met de komst van het nieuwe kabinet veranderen er twee dingen voor Wageningen University & Research. Ten eerste gaat de financiering van het groenonderwijs van EZ naar het onderwijsministerie en ten tweede krijgt de landbouwminister een eigen ministerie met de naam Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat klinkt in elk geval weer vertrouwd, onze sector verdient ook een eigen ministerie. 

CO2
Het nieuwe kabinet heeft een behoorlijk ambitieus milieubeleid. Kijk alleen maar naar het energieverbruik, de glastuinbouw heeft sinds 1990 al veel CO2-reductie bereikt, maar moet tussen nu en 2030 nog eens 1 megaton CO2 minderen. De belangrijkste maatregel om dit te bereiken, is het vervangen van warmte-kracht-koppeling door aardwarmte en een verdere inspanning om te komen tot verdere energiebesparing. In het algemeen mogen we stellen dat we in Nederland jarenlang voorop hebben gelopen met haar klimaatbeleid. De laatste jaren gebeurde er weinig op dit terrein. Dit heeft alles te maken met de lage prijzen voor energie. Nu de klimaatmaatregelen weer ambitieus zijn neergezet, zal er weer meer aandacht komen voor het energiebesparingsonderzoek. Ons kabinet gaat hiermee verder dan wat de EU-doelstelling is op het gebied van CO2-reductie. Maakt dat de vraag naar nieuwe kennis weer gaat toenemen. 

Water
Ik denk dat het beschikbaar zijn van kwalitatief goed water een van de grootste problemen van de toekomst zal zijn. Watermanagement wordt in de wereld nog veel belangrijker dan dat het nu al is. Dan heb ik het niet alleen over de lozingsproblematiek van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, maar veel meer over zuinig omgaan met water. Ik denk dat wij de wereld kunnen helpen met het zetten van belangrijke stappen op het gebied van management en vragen beantwoorden hoe en wanneer en in welke hoeveelheden je water geeft om er het maximale uit te halen.

Gewasbescherming
Gewasbescherming zal in de wereld ook steeds meer aandacht vragen. In Nederland is sinds 2014 het voeren van een geïntegreerde gewasbescherming verplicht. Deze methode van werken betekent zo veel mogelijk gebruik maken van zoveel mogelijk niet-chemische methoden en zo min mogelijk pesticiden. Telers moesten meer nadruk gaan leggen op het telen van gezonde gewassen waarbij landbouwecosystemen zo weinig mogelijk worden verstoord door o.a. gebruik te maken van natuurlijke plaagbestrijding.

Kennis
Als het gaat om teelttechnische- en technische kennis is dat van een heel hoog niveau. Het is niet voor niets dat de hele wereld bij ons komt kijken. Verschillende kabinetten hebben de glastuinbouw geprezen om de resultaten die zij hebben behaald op het gebied van duurzaamheid.

Maar nieuw kabinet… willen we deze positie behouden dan moet er hoognodig iets gebeuren. Op sommige plaatsen zie ik onze kennis-infrastructuur afbrokkelen. Hier en daar zie ik dat we expertises aan het kwijtraken zijn. Als wij onze positie in de wereld willen behouden en de wereld showen wat we kunnen en wat we te bieden hebben, dan moeten wij hier ook op investeren.

Om hiermee nieuwe kennis te ontwikkelen en te innoveren, want doen we dat niet. Dan zullen wij door de landen om ons heen links en rechts worden ingehaald en hebben wij het nakijken.

Met alle gevolgen van dien. 
 

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant